Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sery i jogurty
Forum - dieta Montignaca > Wasze przepisy > Faza I - Przepisy węglowodanowe
Zuzu China
SER BIAŁY CHUDY
(Zuzu China)

Składniki:
    [li]mleko łaciate 0-1,5% (ile chcecie)[/li]

Mleko należy zagotować, następnie przelać do glinianego naczynia. Dodać 1 mały kefir (najlepiej tez chudy). Za 2 dni gdy mleko się zsiądzie, wstawić gliniany garnek do drugiego w którym jest woda. Podgrzewać na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny (w zależności ile mleka przetwarzacie). Gdy będzie gotowe serwatka oddzieli sie wyraźnie od reszty. Odcedzić na sitku. Wyjdzie miękki soczysty twarożek taki jak zaleca jeść Michael M
mamutek
JOGURT  0%
(Irena)

Składniki:
    [li]0,5l mleka 0%[/li]
    [li]2 łyżki jogurtu 0% [/li]

Wymieszać, trzymać wszędzie tylko nie w lodówce. Jeśli się nie zepsuje to na drugi dzień mamy 0,5 l jogurtu( zepsuł mi się tylko dwa razy na kilkadziesiąt - jednak wolałam uprzedzić) Można tak w nieskończoność rozmnażać. Dzisiaj spróbuję z kefirem, który uwielbiam a ten 0% muszę kupować w odległym sklepie. O wynikach dam znać.
Nadzieja
MLEKO SOJOWE
(Nadzieja)

Składniki:
    [li]300 g żółtej soi namoczyć na ~10-12 godz. [/li]

Po moczeniu wodę wylać, gdyż znajdują się w niej oligosacharydy, które mogą spowodować wzdęcia. Soję przepłukać czystą letnią  (temp. pokojowa) wodą

1.Zagotować w garnku (najlepiej z grubym dnem) 3 litry wody
2.Połowę soi zmiksować z 1/2 litra wrzątku (można też zemleć w maszynce i dodać tę ilość wrzątku). Z następna połową soi zrobić to samo
3.Sito lub cedzak wyłożyć lnianą ściereczką lub pieluszką tetrową, umieścić nad garnkiem, aby wisiało we wrzątku (około 1 l)
4.Sojowe puree wlać do sita, wlać na nie resztę wrzątku, mieszać.
5.garnek wstawić na średni gaz i ogrzać, mieszając puree w serwetce, aż będzie miało konsystencję kaszki manny. Serwetkę wyjąć i wycisnąć mleczko sojowe do garnka. UWAGA - można sie poparzyć!
6.Mleczko sojowe (~2,5 litra) gotować w tym garnku 5-7 min i mieszać. Potem zdjąć z ognia. UWAGA - kipi!

Używam do gotowania wody i gotowania mleczka tego samego garnka. jest wtedy dobrze rozgrzany i nie przypala się.

I gotowe.Można przechować po wystudzeniu parę dni w lodówce. Jak za długo to skwaśnieje.

Gotowane puree sojowe o nazwie "Okara" można wysuszyć i używać w kuchni, jak otręby pszenne.
Nadzieja
TOFU z mleczka sojowego
(Nadzieja)

Po zrobiniu mleczka jw. rozcieńczyć 2 łyżki soku z cytryny z wodą ~ 2-3łyżki.

1. 1/3 tego rozcieńczonego soku dodać do gorącego mleczka i zamieszać 3 ruchami przy pomocy drewnianej łyżki.
2. Przykryć garnek pokrywka i czekać 3 min.
3. Ww. czynność powtarzać jeszcze 2 razy.
4. Odstawić mleczko na ~10 min. do ścięcia.
5. Wlać ścięte mleczko do sita wyłożonego czystą ściereczką lub tetrą i zostawić ~30 min do odsączenia serwatki.
6. Złożyć serwetkę nad tofu, położyć na np. płaskim talerzu a na wierzch dać deseczkę z ciężarkiem. Odstawić do lodówki na ~8 godzin.
7. Rozwinąć ściereczkę, włożyć do pojemnika i zalać zimną wodą. W takiej postaci przechowywać w wodzie w lodówce. Trzyma się kilka dni.
Do jedzenia odkroić potrzebny kawałek, resztę zawsze trzymać w wodze.

Z podanych wyżej proporcji wychodzi mi ~300 g tofu.

Czasami cytryna jest "mało" kwaśna i trzeba dać 1 łyżkę soku więcej. Można zakwaszać też 2 łyżkami octu jabłkowego lub 1 łyżką japońskiej "Nigari". Tej ostatniej jeszcze nie próbowałam.

Serwatką - rozcieńczoną ! - można umyć twarz, płukać naczynia kuchenne lub podlewać kwiaty.

Robię od jakiś 3 lat i tylko raz zamiast sera wyszedł twarożek. Wykorzystałam go po roztarciu np. ze szpinakiem i przyprawami do sosu do makaronu razowego.

Tofu ma nieokreślony smak więc można go dowolnie doprawiać, macerować w zalewie, itd.
anucha_79
PROSTY CHUDY JOGURT
(Gogo)

''do gotowanego mleka troszkę schłodzonego dajesz jogurt- mały kubeczek i do termosu na 8 godzin'' i voila :)
kosmo
JOGURT
(Nadzieja)
1 litr mleczka 1,5 albo 0% może być z kartonika zagotować , wystudzić (wkładam palec i nie mogę czuć że jest cieplejsze od niego) i przecedzić kożuch (albo i nie) i wymieszać z 1 małym jogurtem 1,5% naturalnym. Można wcześniej w gorącym mleku rozpuścić 1-2 łyżki mleka granulowanego odtłuszczonego w proszku, ale ja robię bez tego. Wlewam do termosu na parę godzin (przeważnie na noc) i potem przelewam do małych pojemników i do lodówki. Jest super i zawsze mi się udaje.
Jak chcecie dodatki to do gotowego np. dżemik mm, owocki, fruktoza, cynamon itd. słowem co komu smakuje. Smacznego 
Przy braku termosu garnek dobrze owinąć w gazetki, kocyk i pod pierzynkę - ale raczej już nie na noc  tylko na dzień.
zakorkowana
Jogurt grecki

Składniki:
    [li]yżka dobrego, twardego, jogurtu naturalnego greckiego 0% (Ja robiłam z FAGE 0%)
    [/li][li]mleko 0% - 1,5% tłuszczu (tyle, ile chcemy mieć jogurtu - ja wzięłam ok. 0,5l)
    [/li][li]słoik i kaloryfer, termos albo jogurtownica[/li]

Mleko gotujemy. Następnie studzimy do 40 stopni (nie może być cieplejsze bo nam bakterie  zdechną). Ma być takie ledwo ciepłe po włożeniu palca ;)
dodajemy jogurt, mieszamy, przelewamy do słoika* / termosu / jogurtownicy
*stawiamy na/obok kaloryfera
po kilku godzinach mamy gęsty jogurt bałkański / grecki. Schładzamy go w lodówce i gotowe.
Kasik28
CYTAT(banANA @ Mar 12 2009, 19:16 ) *
SER ALA ZOLTY DO CHLEBA, ZROBIONY Z CHUDZIELCA.

poniewaz biedna sierotka nie mam dostepu do chudzieca, musialam najpierw go sobie zrobic, potem pol kilo sera gotujemy w szklance mleka, az utworzy sie serwatka. nastepnie odcedzamy, wrzucamy serek do garnka, dodajemy lyz sody i mieszamy szybko, robi sie extra super puszysty, normalnie cos niesamowitego, a nastepnie bardzo szybko gestnieje jak toffi. trzeba go caly czas mieszac, az znikna grudki, solimy i dodajemy przyprawy. ja dalam kminek i rozmaryn i troche kurkumy w celu uzyskania zoltego kolorku. przelewamy do pojemniczka, aby nadac ksztalt i do lodowki. swietny na tosty.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.