Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: poczekalnia - nowe przepisy do sprawdzenia
Forum - dieta Montignaca > Wasze przepisy > Faza I - Przepisy węglowodanowe
Stron: 1, 2
tuatara
to jest miejsce na nowe przepisy WEGLOWODANOWE, ktore po sprawdzeniu przez moderatorki beda przenoszone do odpowiednich watkow

zapraszam do dzielenia sie przepisami  :eat:

rowniez jesli macie pomysl na to, jak zmodyfikowac jakis przepis- piszcie podajac watek i nazwe potrawy. bedziemy dopisywac propozycje do postow, oczywiscie z zaznaczeniem nicka autora :)
jolasmyk
Ciasto czekoladowe z mikrofali

Składniki:

4 płaskie łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka fruktozy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (można mniej, jeżeli ktoś nie lubi tak intensywnego smaku czekolady)
bialko z jednego jajka
3 –4 łyżki mleka lub jogurtu
Filiżanka do herbaty, w której będziemy piec nasze ciastko

Wykonanie:

Wsypać wszystkie suche składniki do filiżanki i wymieszać. Wbić bialko i rozetrzeć go z suchymi składnikami. Dolać mleko bądź jogurt i energicznie całość wymieszać. Masa powinna znajdować się do ¾ wysokości naczynia. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 4 min 850 Watt, lub 3 minuty w 1000 Watt.
Zoe
Jola, już było... poszukaj w węglowych przepisach a natkniesz się na coś podobnego smile.gif
jolasmyk
CYTAT(Zoe @ Sep 19 2010, 09:21 ) *
Jola, już było... poszukaj w węglowych przepisach a natkniesz się na coś podobnego smile.gif

Tak??? No to skasujcie ten jak sie da.
jpr_71
Pasta z sera chudego z pomidorami suszonymi.

ok. 20 dkg białego sera chudego
ze 2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 szt. suszonych pomidorów (suchych, nie w zalewie z oliwy!)
cebula (najlepsza taka delikatna - tzw. cukrowa)
bazylia
sól morska, pieprz kolorowy

W blenderze roztarłam ser, dodałam koncentrat, przyprawiłam sola i pieprzemi jeszcze chwilke miksowałam, żeby się połączyło. Dodałam drobno pokrojone pomidory, drobno pokrojoną w kostkę cebule i rozdrobnioną bazylię. Wymieszałam i zostawiłam na noc w lodówce, coby sie przegryzło. Pycha!
jolasmyk
Rogaliki drozdzowe z kapusta i pieczarkami.

400 g maki PP
1 łyzeczka suszonych drozdzy
1 łyzka oliwy
1 łyzka fruktozy
1,5 łyzeczki soli
250 ml wody

Farsz
200gr. kapusty kiszonej
4-5 pieczrek
1 cebula

Make wymieszac z drozdzami i suchymi skladnikami, mieszajac powoli wlewac wodę i oliwe. Zagniesc ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętosci ciasta.
Na oproszonym maka blacie polozyc ciasto, rozpłaszczyc je na okrag o grubosci 1-2 cm.
Ostrym nozem zrobic w okregu 4 naciecia tak, by powstało 8 kawalkow ciasta.
Kapuste ugotowac, drobno posiekac. pieczarki i cebule drobno posiekac, zeszklic na kilku kroplach oliwy. Wymieszac z kapusta, doprawic.
Na kazdy kawalek nalozyc farsz i zwijac zaczynajac od dluzszego boku.
Blachę do pieczenia wylożyć papierem. Przelozyc na nia rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 190 st C.
Wyrosniete rogale posmarowac rozbeltanym bialkiem i posypac kminkiem (niekoniecznie)
Piec 20-30 minut.
paulinka87
Hmm... jestem tutaj nowa i pewnie niewiele jeszcze wiem, ale na widok połączenia mąki (nawet PP) z oliwą i zapala mi się czerwona lampka
Zoe
a ja stara jestem i niejedno już widziałam i taka ilośc oliwy do węglowego posiłku mnie nie przeraża - zauważ, że w przepisie jest 400gr mąki, czyli to jakieś cztery porcje rogalików. a 1/4 łyżki oliwy już nie wygląda tak strasznie, prawda? wink.gif

poza tym ja jestem zwolennikiem dobrej oliwy do węgli i się z tym nie kryję, choć jako moderator powinnam służyć dobrym przykładem i nie przyznawać się do takich herezji (ale ciiiiiiiii, zaraz to skasuję wink.gif )
jolasmyk
CYTAT(paulinka87 @ Sep 27 2010, 20:03 ) *
Hmm... jestem tutaj nowa i pewnie niewiele jeszcze wiem, ale na widok połączenia mąki (nawet PP) z oliwą i zapala mi się czerwona lampka

E tam, Paulinka nie dygaj. Przeciez w przepisach chlebkowych jest oliwa. Zgas ta lampke, po co prad marnowac bl_badgrin.gif
paulinka87
Hehe no dobrze już się nie czepiam 054.gif
Bebedor133
Rolada chlebowo - pieczarkowa

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej 2000
3-5 dkg drożdży
łyżka czosnku granulowanego
2 łyżki oregano lub bazylii
ok.300 ml wody (na wyczucie. Ciasto musi być dość ścisłe)
pół łyżeczki soli

Farsz:
1/2 kg pieczarek
2 duże cebule
sól
pieprz (nie żałować pieprzu)
oliwa

Ze składnikami na ciasto postępujemy jak ze zwykłym ciastem drożdżowym. Po wyrośnięciu rozwałkować
na szerokość blaszki, długość dowolna. Nałożyć farsz cienką warstwą, zwinąć roladę (jak makowiec) zawinąć w pergamin
i ułożyć na blaszce na ok 10-15 minut. Potem do pieca 180 st 30-40 minut. Ja swoją piekłem 45.
Farsz. Posiekać pieczarki i cebulę, przyprawić, smażyć na oliwie około pół godziny. (ja nie patrzę na zegar tylko smażę na oko)

baś...
nie moge wkleić w przetwory to dam tutaj...

nutella ze sliwek

2,5 kg śliwek węgierek
1 kg fruktozy( lub mniej jesli śliwki śą słodiutkie)
aromat waniliowy
20 dag kakao DecoMorreno

Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać fruktoze i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać aromat i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Ja fruktoze dodałam dopiero do przesmażonych śliwek, żeby sie nie przypałały...

Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).

Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml.

Smacznego.

finezja
Makaron z soczewicą (2 porcje)
Składniki:
120g grubego makaronu
60g soczewicy
kilka pieczarek
kilka gałązek natki pietruszki
czosnek granulowany
sól
pieprz

Wykonanie:
1. Makaron i soczewicę gotujemy we wrzątku w jednym garnku. Odcedzamy.
2. Pieczarki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry, a następnie lekko rumienimy na rozgrzanej kropli oliwy. Solimy.
3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
4. Soczewicę i makaron przekładamy na patelnię z pieczarkami, mieszamy. Wsypujemy natkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Ponownie mieszamy.

Dla mnie pyszne smile.gif Smacznego!

Kanapka z pieczarkami
Składniki:
pieczarki świeże
czosnek
cytryna
białko kurze
chleb MM
pieprz, sól, zioła prowansalskie

Wykonanie:
1. Wycisnąć z cytryny łyżkę soku
2. Pieczarki umyć, pokroić. Skropić je sokiem z cytryną, przyprawić solą i pieprzem (w II fazie albo dla mniej restrykcyjnych można dodać łyżkę oliwy)Odstawić na kilka minut.
3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować nim pieczywo.
4. Jajko ugotować na twardo. Oddzielić żółtko od białka. Białko drobno posiekać, żółtko nie będzie wykorzystane.
5. Pieczarki wyłożyć na pieczywie, wierzch posypać białkiem i ziołami.

Dla mnie najlepsza kanapka pod słońcem, uwielbiam ją.
Smacznego!
Kasik28
Dziewczęta mam genialny przepis na pierogi smile.gif
dla Fanek wink.gif

PIEROGI

Ciasto:
500 g mąki orkiszowej (chyba może być też pszenna ale ja eksperymentowałam na orkiszu:
450 g jogurtu (jak ciasto będzie za suche dodać jogo, jak za kleiste podsypać mąką)
łyżeczka soli
można dodać troszkę kurkumy, wtedy pierogi są fajne żółciutkie - jakby miały żółtko

wałkować, wykrawać kółeczka, nałożyć farsz i gotować do wypłynięcia + 3-5 minutek

FARSZ Kapusta & Pieczarki pasuje do tego genialnie
smażymy na łyżeczce oliwy cebulkę, jak bedzie złota to dodajemy pieczarki starte na tarce na dużych oczkach
w osobnym garnku gotujemy kiszoną kapuchę. Jak wszystko będzie gotowe mieszamy razm, dodajemy dużo pieprzu i soli do
smaku.

FARSZ Szpinak

Ja najpierw w mikrofali rzmrażam szpinak, odlewam wodę. Na łyżkę masła wrzucamy 2 ząbki czosnku.
Na to szpinak i poddusić ażeby woda odparowała. Jak będzie ready to dodajemy 2 łyżki gęstego jogurtu
(bardzo dobrze sprawdza się Pilos z Lidla). Jak szpinak przestygnie dodajemy twaróg - ja przed dodaniem do szpinaku
potraktowałam go blenderem, robiąc z niego gładką masę. Dodać pieprz i sól do smaku.
finezja
Ja robiłam raz pierogi i ciasto mi wyszło twarde jak podeszwa i jak zlepiałam to mi się kruszyło i słabo się lepiło. Jak jest z tym ciastem?
Eugenia
ja jeszcze proponuje farsz:

kasza,cebulka,pieczarki-robiłam z mama i pyszne!!!mozna tez dodac szpinaku!
pysiek
Hamburgesy z soczewicy
Składniki: - 100 g. surowca soczewicy -
15 g. domowej roboty sosu pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- 20 g. jogurt sojowy
- 2 g. oregano -
- 2 białka jaj
- 40 g. chleba domowej roboty
- 150 g. mleka sojowego
- sól
Namoczyc soczewicę przez kilka godzin. Odsączyć i surowe zmiksorwac az do otrzymania pasty.Chleb namoczyć w mleku sojowym, po nasiaknieciu odsaczyc. Połącz wszystkie składniki i zmiksować Umieścić w misce i pozostawić w lodówce na kilka godzin. uformuj kotleciki i smażyć na malej ilosci oleju a po usmazeniu polozyc na serwetce aby odsaczyc reszte tluszczu.
Zoe
CYTAT(pysiek @ Nov 19 2010, 20:10 ) *
Hamburgesy z soczewicy
Składniki: - 100 g. surowca soczewicy -
15 g. domowej roboty sosu pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- 20 g. jogurt sojowy
- 2 g. oregano -
- 2 białka jaj
- 40 g. chleba domowej roboty
- 150 g. mleka sojowego
- sól
Namoczyc soczewicę przez kilka godzin. Odsączyć i surowe zmiksorwac az do otrzymania pasty.Chleb namoczyć w mleku sojowym, po nasiaknieciu odsaczyc. Połącz wszystkie składniki i zmiksować Umieścić w misce i pozostawić w lodówce na kilka godzin. uformuj kotleciki i smażyć na malej ilosci oleju a po usmazeniu polozyc na serwetce aby odsaczyc reszte tluszczu.

chleb upaćkany w mleku sojowym (istnieje takie o zawartości tłuszczu mniejszej niz 1.5%?) i usmażony na oliwie tutaj nie przejdzie. Pieczywo ma IG na górnej granicy normy - po takich zabiegach pewnie tę granicę przekroczy
baś...
zoe a co z przepisem w codziennym menu....

a jak by ten chleb w normalnym mleku potraktować, takim 0,5 i w piekarniku to zrobić, bez tłuszczu??
Zoe
CYTAT(baś... @ Nov 19 2010, 20:30 ) *
zoe a co z przepisem w codziennym menu....

a jak by ten chleb w normalnym mleku potraktować, takim 0,5 i w piekarniku to zrobić, bez tłuszczu??

...to równie dobrze można zagęścić tę pulpę np. otrębami - mają bardzo niskie IG. A ja dalej będę sie trzymała wersji, że pieczywo po takich przeróbkach będzie miało za duże IG. Ale jeśli kogoś przepis przekonuje, to proszę bardzo smile.gif
baś...
oooo mnie otreby przekonują, bo uwielbiam... ale patelnia podejrzewam odpada??
baś...
pierogi białostockie

około 1 kg mąki pp przenna
woda lekko letnia

farsz:
szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 serki lidlowskie chude
2 duże cebule
sól pieprz

cebulke poddusić na odrobinie wody wodzie, wymieszać dobrze z serem, dodać kasze.... jak kto lubi można dodać mięte...

zalepić pierożki, wrzucać na wrzątek gotować chwilkę od wypłynięcia...

Uploaded with ImageShack.us
pysiek
Przepis wzielam z forum hiszpañskiego o MM.
Z tego co wiem i czytalam to mleko sojowe nie traktuje sie tak samo jak krowie, to znaczy nie musi byc odtluszczone. poprawcie mnie jak sie myle.

Co do slamzenia na tluszczu i maki to napewno masz racje. Ale propozucja zrobienia ich w piekarniku jest interesujaca.
Sabre
Baś, 28 lat mieszkam w Białymstoku ale nigdy takich pierogów nie jadłam wink.gif Ale może to tak jak z rybą po grecku smile.gif W Grecji nie mają pojęcia i istnieniu takiego dania smile.gif
baś...
bułki orkiszowe
50 dag mąki orkiszowej
2,5 dag drożdży
1,5 łyżeczki soli
375 ml wody

ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. ułożyć na blasze, każdą bułke naciąć, posmarować mlekiem i odstawic do wyrośnięcia. piec 15 minut w temp 250 st.

Uploaded with ImageShack.us

CYTAT(Sabre @ Nov 20 2010, 19:33 ) *
Baś, 28 lat mieszkam w Białymstoku ale nigdy takich pierogów nie jadłam wink.gif Ale może to tak jak z rybą po grecku smile.gif W Grecji nie mają pojęcia i istnieniu takiego dania smile.gif

wiesz co takie pieorgi i wszystko z kaszygryczanej jadło w taty stronach.... nawet robili takie coś co sie kaszak nazywało.... wygłądało jak chleb, albo pasztet z kaszy.... na dno gęsiarki wykładało sie niezłe plastry słoninki.... na to wyciapywało sie mase gryczaną chyba z serem białym( nie znam przepisu zawsze babcia to robiła) i zapiekało sie to X czasu.... no niebo w gębie... tylko on mieszkał w biłgoraju, a to niezły kawałek od ciebie...
jolasmyk
Bas pierogi wygladaja pysznie !!!! A buleczki wlasnie jem na sniadanie tyle, ze ja robie z maki pp.
baś...
ja też musze zrobić z pszennej , ale narazie to chlebek rośnie...
Zoe
Basiu, ja wiem, że offtop i w ogóle, ale błagam: pSZennej smile.gif
Sabre
Baś, a Biłgoraj to nie jest gdzieś na południe od Lublina? Chyba, że jest jeszcze jakiś inny smile.gif
baś...
CYTAT(Zoe @ Nov 21 2010, 10:31 ) *
Basiu, ja wiem, że offtop i w ogóle, ale błagam: pSZennej smile.gif

przepraszam... smilie_girl_066.gif

CYTAT(Sabre @ Nov 21 2010, 10:35 ) *
Baś, a Biłgoraj to nie jest gdzieś na południe od Lublina? Chyba, że jest jeszcze jakiś inny smile.gif

tak jakoś...
Sabre
CYTAT(baś... @ Nov 21 2010, 11:36 ) *
tak jakoś...

A to już zupełnie inna bajka, baaaardzo daaaleko ode mnie.
baś...
niom właśnie...
finezja
CYTAT(baś... @ Nov 20 2010, 22:33 ) *
bułki orkiszowe
50 dag mąki orkiszowej
2,5 dag drożdży
1,5 łyżeczki soli
375 ml wody

ciasto zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. ułożyć na blasze, każdą bułke naciąć, posmarować mlekiem i odstawic do wyrośnięcia. piec 15 minut w temp 250 st.

Ten przepis już podawałam w konkursowym w 2009 roku i gdzieś chyba był przenoszony do przepisów. Oto dowód http://forum.dietamm.com/index.php?showtopic=2828&st=900
baś...
CYTAT(finezja @ Nov 22 2010, 12:48 ) *
Ten przepis już podawałam w konkursowym w 2009 roku i gdzieś chyba był przenoszony do przepisów. Oto dowód http://forum.dietamm.com/index.php?showtopic=2828&st=900

no i wszystko jasne!!!!! ja go wpisałam bo na forum sie zamotałam i nie mogłam znaleśc i w koncu nie wiedziałam czy to z tego forum czy z innego..... finezja dzieki tobie zjadłam super bułeczki...
finezja
Nie dzięki mnie, bo ja też go sama nie wymyśliłam. Napisałam posta tylko po to, żeby uniknąć powtarzania się przepisów smile.gif
pinulla01
Bas no pierozki niesamowicie smakowicie wygladaja give_rose_girl.gif bravo.gif ,buleczkom tez trza komplement sprawic give_rose_girl.gif
Lenna
A ja szukalam przepisu na prosty chlebek z maki pszennej 2000 i wklejam ponizej. Co do metody Bertineta, to mozna sobie znalezc filmik, to takie zawijanie i rzucanie ciasta o stolnice (wyglada na to,ze skuteczniejsze i szybsze, niz wyrabianie lapkami). Link do przepisu jest tu: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/0...-bertineta.html
A technika wyrabiana tutaj: http://www.gourmet.com/magazine/video/2008...inet_sweetdough

Chleb pszenny razowy Bertineta

Poolish ferment:

5g drozdzy
250g cieplej wody
250g maki pszennej razowej

Drozdze rozmieszac dokladnie w wodzie, dodac make. Wyrobic lejace ciasto.
Przykryc i zostawic na 3 do 5 godzin (nie dluzej!). Generalnie ma podwoic prawie swoja objetosc. Jest gotowy gdy rosnacy zaczyn uformuje cos w rodzaju kopuly, a potem delikatnie sie splaszczy...w tym momencie nalezy uzyc go szybko, gdyz moze kompletnie upasc i wtedy juz nie bedzie sie nadawal.

Ciasto wlasciwe
250g maki pszennej razowej
5g drozdzy
10g soli
80g wody

Do zaczynu dodac reszte skladnikow, zagniesc metoda Bertinet*, wlozyc do miski i zostawic na 15 min.
Rozgrzac piec (250C).

Ciasto wylozyc na stolnice i podzielic na pol. Przykryc, zostawic na kolejne 15 min. Nastepnie uformowac scisle bochenki (metoda taka sama jaka skladamy kartke A4 przed wlozeniem do koperty...prostokat 1/3 dol do srodka, wcisnac delkatnie palcami, 1/3 gora do srodka, zlepic dokladnie dolna czescia dloni). Ciasto wlozyc do wysmarowanej maslem chlebowej blaszki, przykryc i zostawic na 1 godz., az podwoi objetosc.

Przed wlozeniem do pieca bochenki posypac maka razowa. Wnetrze pieca spryskac woda. Piec 30-35 min.
stula
BIGOS WARZYWNY

mała główka białej kapusty
kilka sztuk suszonych pomidorów
300g pieczarek
2 czerwone papryki
1 cebula
sól pieprz majeranek tymianek inne przyprawy
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Kapustę kroimy i razem z pomidorami dusimy do miękkości z niewielką ilością wody. Pieczarki z papryką i cebulą dusimy na patelni. Następnie zawartość patelni przelewamy do garnka z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, koncentratem, innymi przyprawami i dusimy całość ok 30 minut.
Jak dla mnie - pychota!
stula
Leszta czorba, czyli zupa z soczewicy
300g soczewicy
2 małe cebule
4 pomidory
2 łyżki oleju
czubryca
sól
pieprz
Cebulę pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skórki, pokrój. Z powodzeniem możesz użyć pomidorów z puszki. Soczewicę umyj, przełóż do garnka i gotuj w 3 l wody ok. 15 - 20 minut. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj pomidory i garść czubrycy. Duś pod przykryciem ok. 10 minut,. Warzywa przełóż do garnka z soczewicą, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
stula
Razowe ciasto ucierane pod owoce

blaszka 22 x 35cm

150g masła (RACJA, WYWALAMY MASŁO, DZIŚ PIEKĘ ZOBACZYMY JAK WYJDZIE)
120g fruktozy
4 białka
4 łyżki mleka
250g mąki pszennej razowej, drobnomielonej 1850
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nagrzać piekarnik do 180?C. Fruktoze, sól, białka i mleko - zmiksować. Następnie wsypywać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę i ułożyć na nim dowolne owoce. Piec przez ok. 45-55 min, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy.
apapon
Sam w sobie przepis pewnie git, ale jak mozemy połączyć masło z maką? Jeżeli się mylę, niech mnie szanowne Panie poprawią.
Zoe
Stula - przepis nie jest MM...
efka1
Stula mi przypomniała o zupie z soczewicy.

Jest cudowna jak ktoś lubi ostre. Ale można stopniować "ostrość".
Świetna na zimę!!
Polecam zamiast grochówki.

Równie dobrze smakuje bez ryżu, bez "zrumienionej cebuli", bez jogurtu.
Długo szukałam przyprawy"garam masala", ale jak nie macie można ją pominąć.
Uwaga: duuża ilość - pewnie ze 3 litry (można odpowiednio zmniejszyć - 1/2, 1/3)

A oto ona:

Ostra zupa-pulpa z soczewicy (czerwonej)

Składniki
- 50 dag czerwonej soczewicy
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- sól
przyprawy:
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki kminku
- liść laurowy
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- pół łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy (lub curry)
ponadto:
- ryż ugotowany na sypko (basmati lub brazowy ugotowany al dente (trzymac sie dozwolonych ilosci: soczewica+ryz max 100g na porcje)
- cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 ml jogurtu naturalnego

Sposób wykonania
Soczewicę przebierz, opłucz na sicie i dokładnie odsącz. Do garnka wlej teraz 2,5 litra wody, zagotuj, dodaj soczewicę i ponownie zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Następnie rozgrzej w rondelku oliwę, włóż do niej cebulę wraz z czosnkiem i smaż, aż cebula zacznie się złocić. Dodaj przyprawy, wymieszaj, smaż przez minutę. Potem wlej pół szklanki wody, zagotuj, duś pod przykryciem na małym ogniu 8-10 minut. Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i grubo pokrój. Przełóż do garnka z soczewicą przyprawy i pomidory, całość osól do smaku. Gotuj zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw kminkiem, curry lub pieprzem. Na koniec obierz i pokrój w półplastry cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż będzie silnie zrumieniona. Podając zupę, włóż do talerza najpierw ryż, posyp go zrumienioną cebulą, potem wlej zupę i polej jogurtem naturalnym.
Trudność wykonania : bardzo łatwe
MMMMMNIAM!

[color="#808000"]przepis wg mnie jak najbardziej ok biggrin.gif

jedyna uwaga: cebulke i czosnek "smazyc" na teflonie na jak najmniejszej ilosci oliwy a pozostala oliwe lepiej uzyc "na surowo", jak danie juz bedzie na talerzu, dodac np. pol lyzeczki dobrej oliwy z pierwszego tloczenia.
we wloszech jest to bardzo czesto praktykowane, surowa oliwa "wykancza sie" zawiesiste zupy jarzynowe, odpowiedniki naszych grochowek, kremy z warzyw, dania z makaronu, itp. surowa nie traci swoich wlasciwosci i dodaje tego specyficznego szczypiacego smaczku...taka "wisienka na torcie" wink.gif no i jest to samo zdrowie!
stula
Czosnkowa zupa z ciecierzyca i szpinakiem

5 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (inaczej zwanego kuminem)
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 szkl bulionu warzywnego
4 szkl. wody
400 g ciecierzycy (wcześniej moczonej ok 12 godzin i gotowanej ok 15 minut)
150ml gęstego jogurtu naturalnego do 1,5%
200-300g świeżego szpinaku
pieprz cayenne
sól i czarny pieprz do smaku

Cebukę zeszklić z odrobina wody. Dodać kmin i kolendrę. Wlać bulion i wodę. Gotować 10 min. Dodać odsączoną ciecierzycę gotowac jeszcze ok. 5min. Dodac grubo posiekany szpinak i czosnek, roztarty z solą. Wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę posypana szczyptą pieprzu cayenne.

Grzegorka
Muffiny MM zapewne były już 1000 razy, ale ja wczoraj robiłam pierwszy raz modyfikując przepisy nie MM-owe. Nie mam zielonego pojęcia, czy takie były smile.gif Wyszły smaczne (mój 3-letni niejadek zjadł 3 sztuki). Mam nadzieję, że zgodne ze sztuką wink.gif

Składniki na 12 muffin:
2 szklanki mąki żytniej razowej
4 płaskie łyżki fruktozy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka maślanki do 1,5% (ja dałam 0,9%)
0,25 szklanki mleka do 1,5% (ja dałam 0,5%)
2 białka

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich maślankę i mleko. Wymieszać. Z dwóch białek ubić pianę i dodać ją porcjami do reszty ciasta delikatnie mieszając. Napełnić ciastem formę do muffin, tak do 3/4. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ja do połowy ciasta dodałam czarnych porzeczek.

stula
Makaron z karmelizowaną kapustą
dla 2 osób

1 kapusta o wadze 200 g (używam mini-kapusty, ale może być to również kawałek zwykłej kapusty), drobno poszatkowana
200 g cebuli, drobno poszatkowanej
1 łyżeczka fruktozy
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
pokruszony biały twaróg max 1,5% tłuszczu
różowy pieprz do posypania dania

makaron wstążki (tagliatelle, pappardelle, itp) ok. 200-250g suchego, należy go ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu byle był z mąki durum.

Na głębokiej patelni na odrobinie wody - cebulę obgotować ok. 5 minut, by lekko zmiękła. Dodać kapustę, gotować kolejne 5 minut, często mieszając. Posolić (ok. 1/2 łyżeczki soli), wlać 1/2 szklanki wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 20 minut (czas duszenia zależy od tego, jak miękka jest kapusta i może się przedłużyć do 30-40 minut). Co jakiś czas należy podnieść przykrywkę i zamieszać kapustę, w miarę potrzeby dolewając jeszcze wody.
Kiedy kapusta będzie miękka, a woda wyparuje, dodać fruktozę i gotować ok. 3 minut, by kapusta się lekko skarmelizowała. Dodać ocet, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, poddusić jeszcze 2 minuty i połączyć z ugotowanym makaronem.
Podawać posypane różowym pieprzem i pokruszonym białym serem.
Smacznego!
Grzegorka
ooo biggrin.gif Stula widzę przepis Liski z White Plate (jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych) biggrin.gif Też myślałam, żeby go przerobić na MM i pewnie tak zrobię.

To od razu szybko wrzucę kolejne muffiny biggrin.gif
Składniki:
180g mąki pszennej graham typ 1850 (rzecz jasna może być i 2000)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
4-5 łyżek fruktozy
szczypta soli
2 białka ubite na pianę
150ml jogurtu do 1,5%
odrobina ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
Suche składniki połączyć w jednej misce. Białka ubić, resztę mokrych pomieszać i dodać do białek. Mokre dodać do suchych i wymieszać, niekoniecznie starannie. Wypełnić formy do muffin do 3/4, piec 20 minut w temperaturze 180C. Jeśli robimy dzień wcześniej to jeszcze trzeba wytrzymać do śniadania ze spożyciem i nie pozwolić rodzinie zjeść wszystkiego! Ja do części dodałam jeszcze czarnych porzeczek. Bo lubię.

Wszystkie przepisy, które daję tutaj, wrzucam też na mojego bloga: http://trzaskiwkuchni.blogspot.com/ i mam nadzieję, że one zgodne z przepisami tongue.gif Bo na blogu mnóstwo niezgodnych też z MM, ale to inne historie wink.gif

P.S. Była oliwa ale ją wywaliłam z hukiem (klawisza Delete)
Zoe
Grzegorka- a zaglądałaś do naszych przepisów muffinowych? bo pieczemy wg tego samego schematu, ale na litość - BEZ OLIWY do węgli wink.gif
Grzegorka
Mea culpa. Powiem szczerze, że nie mam pojęcia po kiego ja tą oliwę dałam. Coś mi się umaniło, że do pierwszych MMowych dawałam :| Oliwa do wywalenia! Jakaś zaćma biggrin.gif Bywa tongue.gif Ale smakowały kompletnie inaczej, niż pierwsze żytnie więc zapodałam przepis. Chyba rekompensując sobie brak normalnego pieczenia i gotowania wpadłam w szał MMowania i kombinowania MMowych przepisów tongue.gif
A do przepisów niewątpliwie zajrzę. Normalnie nie mam kiedy sad.gif Z 3 latkiem i 5 miesięczną córą ciężko mi grzebać po forum biggrin.gif Wpadam, wypadam. Więcej w kuchni siedzę i w klockach budując garaże biggrin.gif
Łaaaa... Zajrzałam! I po co mi to było? biggrin.gif Teraz bym piekła wszystko pod rząd! Ech...
jpr_71
Surówka z cukinii

Składniki:
1 młoda cukinia
2 średnie marchewki
1/2 cebuli sałatkowej (taka duża, biała, delikatna w smaku)
natka pietruszki (niekoniecznie)
biały ocet balsamiczny (kupiłam taki w Lidlu)
(do dań tłuszczowych można a nawet trzeba dodać oliwę, nejlepiej evo)
sól, pieprz

Cukinię zetrzec na tarce do plasterków, marchewkę zetrzec na grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę, natke posiekać. Składniki wymieszać w salaterce, doprawić solą, pieprzemi 3 łyżkami octu (do tłuszczy dodac oliwę).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.