,

CYTAT(weelkoo @ Apr 9 2009, 10:29 ) *
PIZZA MM-owa

ciasto
2 szklanki maki pszennej typ 1850
szczypta soli
3 dag drożdży
pół łyżeczki fruktozy
na wierzch
3 białka jajek na twardo
koncentrat pomidorowy
czerwona cebulka
szczypiorek
5 pomidorków koktajlowych
czosnek granulowany
oregano
( można dodać co się chce oczywiście pasującego do śniadanka mm_owego np tuńczyka wsw lub pieczarki, serek harceński)
sos
jogurt mm
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz ziołowy

Mąkę wysypujemy na stolnice lub blat dodajemy szczyptę soli.Drożdże wkładamy do szklanki dodajemy pół łyżeczki fruktozy i zalewamy gorącą woda do 1/3 objętości szklanki a następnie szybko dolewamy jeszcze do 2/3 zimnej przegotowanej wody. Roztrzepujemy drożdże powoli dodajemy płyn do maki z sola zagniatając ciasto powinno być dość twarde i zbytnio się nie lepić do rąk. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia i przygotowujemy wypełnienie na pizzę.Kroimy szczypiorek, cebulkę w krążki, białka jajek w krążki lub kawałki pomidorki koktajlowe w plastry. Jak ciasto lekko wyrośnie (15 minut) rozkładamy na blaszce podsypując lekko mąką( ja to zrobiłam na pergaminie choć mój mąż mówił żebym tylko podsypała maka tak jak on to robi gdy przygotowuje pizzę i niestety mi lekko przywarło do pergaminu) i rozkładamy ciasto lekko zawijając brzegi. Na ciasto wykładamy koncentrat pomidorowy posypujemy oregano wykładamy jajko, cebulkę , szczypior, pomidorki i posypujemy całość czosnkiem granulowanym.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W czasie gdy piecze się pizza robimy sosik. Do jogurtu wyciskamy czosnek ( to ile go wciśniemy zależy od tego jak ostry sosik lubimy, do tego pieprz ziołowy i sól do smaku.
Jak pizza się upiecze kroimy kawałek i polewamy sosikiem smacznego. Wyszło super i nawet mój mąż wielbiciel pizzy powiedział że niezła.Oto efekt:
przed włożeniem do piekarnika

po upieczeniu

polana sosikiem