Monika15214
Oct 15 2009, 11:37
Mam pytanie dziewczyny. Czy któraś z Was czytała może ostatnio skład majonezu kieleckiego? Na MM jest dozwolony a ja wyczytałam że ma w składzie cukier. Mogę się mylić oczywiście ,bo jak to nowicjusz może czytam nie tam gdzie trzeba

ale gdyby ktoś mógł to jeszcze sprawdzić byłabym bardzo wdzięczna.
ewciakowa
Oct 15 2009, 11:41
CYTAT(Monika15214 @ Oct 15 2009, 12:37 )

Mam pytanie dziewczyny. Czy któraś z Was czytała może ostatnio skład majonezu kieleckiego? Na MM jest dozwolony a ja wyczytałam że ma w składzie cukier. Mogę się mylić oczywiście ,bo jak to nowicjusz może czytam nie tam gdzie trzeba

ale gdyby ktoś mógł to jeszcze sprawdzić byłabym bardzo wdzięczna.
ten majonez jest wyjątkiem ponieważ posiada cukier z musztardy zawartej w majonezie wiec mozesz go jeść

+ za czujność
Monika15214
Oct 15 2009, 12:06
dzięki
spirea
Jan 15 2010, 09:14
a ja jeszcze pytanie do tego kieleckiego. Gdzie go można kupić? Znalazłam ostatnio w warzywniaku majonez społem, ale to nie był kielecki.
kadyrka
Jan 15 2010, 09:22
Majonez Kielecki można kupić w większości sklepów,a w dużych centrach handlowych na pewno!!!!
A ja znalazłam taki majonez nazywa się Napoleoński z firmy Mosso skład: zawartość tłuszczu 70% olej roślinny, żółtko jaja kurzego, musztarda, przyprawy, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, stabilizator, guma ksantanowa. Zawiera również gorczycę.
Bardzo proszę o odpowiedź , bo nie mogę dostać majonezu kieleckiego.
Wszystkie majonezy dostępne na polskim rynku produkowane są na bazie oleju roślinnego RAFINOWANEGO - najgorszym z tłuszczy roślinnych,potępianym przez wszystkich dietetyków i lekarzy.Sławetny majonez kielecki zawiera ponad 60% tłuszczy w tym oleju rafinowanego:
http://www.wspspolem.com.pl/nasze-produkty/majonez-kielecki/Jeśli ktoś nie nauczył się sporządzać samemu majonez na bazie oliwy z oliwek EV i bezcukrowej musztardy Dijon - lepiej całkowicie zrezygnować z tego dodatku.
[quote name='wers' date='May 29 2010, 21:11 ' post='349343']
Wszystkie majonezy dostępne na polskim rynku produkowane są na bazie oleju roślinnego RAFINOWANEGO - najgorszym z tłuszczy roślinnych,potępianym przez wszystkich dietetyków i lekarzy.Sławetny majonez kielecki zawiera ponad 60% tłuszczy w tym oleju rafinowanego:
http://www.wspspolem.com.pl/nasze-produkty/majonez-kielecki/Jeśli ktoś nie nauczył się sporządzać samemu majonez na bazie oliwy z oliwek EV i bezcukrowej musztardy Dijon - lepiej całkowicie zrezygnować z tego dodatku.
Tutaj poglądowo majonez domowy w mikserze.Cała sztuka polega na wlewaniu oliwy BARDZO CIENKIM STRUMIENIEM.Facet dodał na końcu sok cytrynowy.Można też do miksowanej masy przed dodaniem oliwy dodać szczyptę fruktozy.
http://www.agd.multimedio.pl/2008/06/majon...robot-kuchenny/
pinulla01
May 30 2010, 01:52
wers To wcale nie taki prosty temat ... i oleje rafinowane a takze oliwa z oliwek maja i leprze i gorsze strony ... oczywiscie zgadzam sie ,ze majonezik domowy to jest fajna sprawa i mozemy sami zdecydowac co do niego dodamy ale zanim juz kupisz jakas tania oliwke z oliwek to na prawde leprzy w tym momencie jest zwykly olej rzepakowy no moze nie koniecznie z tej najnizszej polki sprawdzilam i majonezu w domu zrobilam juz dosc duzo oczywiscie to tylko moje zdanie i prywatna opinia ale akurat ten Kielecki majonez wcale nie jest az taki najgorszy .....
Poza tym jak zrobic majonez bez min 60% tluszczu ? obojetnie w jakiej postaci .....
A tak na marginesie to tutaj link na temat oleji roslinnych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oleje_ro%C5%9Blinne Interesujace ...nieprawdaz ???
kachna
May 30 2010, 06:16
wers, wszystko pieknie slicznie ale...ta fruktoza do majo...podstawy sie klaniaja...podstawy zlotko
Nie używam fruktozy wogóle i do niczego,dość jest jej w owocach.
Olej rafinowany gdziekolwiek w składzie jest świństwem i to jest poza dyyskusją.
ewciakowa
May 30 2010, 08:20
no tak
generalnie 90% tego co jemy jest
wiec albo idziemy na jakis kompromis albo nie
kachna
May 30 2010, 08:37
wers, moze i nie uzywasz fruktozy ale w podanym przez ciebie przepisie na majo ja podajesz...
"Można" to znaczy że się nie musi.Majonez kielecki ma w składzie musztardę z cukrem.
Jakoś od Mentorki nie usłyszałem stanowiska w sprawie tego majonezu,który powinien zostać wyeliminowany z Encyklopedii forum.
kachna
May 30 2010, 10:02
CYTAT(wers @ May 30 2010, 09:58 )

"Można" to znaczy że się nie musi.Majonez kielecki ma w składzie musztardę z cukrem.
Jakoś od Mentorki nie usłyszałem stanowiska w sprawie tego majonezu,który powinien zostać wyeliminowany z Encyklopedii forum.
nie kumam o co ci chodzi
wers...
ja wlasnie podwazam to "
mozna dodac fruktoze" bo jesli koniecznie chce sie oslodzic ten majonez wlasnej produkcji, to nie fruktoza, bo jesli sie zapoznales z zasadami to na pewno wiesz, ze fruktoze mozna uzyc tylko do posilkow weglowych (a majonez takowym nie jest) a w tym przypadku, jesli komus tak bardzo brakuje slodkiego smaku to moze uzyc szczypty slodzika...i wtedy mamy poprawniutki majonezik mm...i gra gitara
Nie kumasz,bo nie chcesz.Temat dotyczy szkodliwości oleju rafinowanego w majonezie kieleckim.Masz coś do powiedzenia w tej sprawie?
jolasmyk
May 30 2010, 11:07
CYTAT(wers @ May 30 2010, 12:04 )

Nie kumasz,bo nie chcesz.Temat dotyczy szkodliwości oleju rafinowanego w majonezie kieleckim.Masz coś do powiedzenia w tej sprawie?
jesooooooooo Wers wyluzuj Kobieto, a co dzisiaj nam nie szkodzi???? Nawet powietrze jest szkodliwe, az tak nie mozna bo zwariujesz.
kachna
May 30 2010, 11:16

powiem ci cos w tajemnicy...osoby krabrne i obrazajace innych nie zagrzaly zbyt dlugo miejsca na tym forum...

CYTAT(jolasmyk @ May 30 2010, 12:07 )

jesooooooooo Wers wyluzuj Kobieto, a co dzisiaj nam nie szkodzi???? Nawet powietrze jest szkodliwe, az tak nie mozna bo zwariujesz.
uwazaj jola bo po tobie tez zaraz pojedzie za te kobiete
jolasmyk
May 30 2010, 11:18
CYTAT(kachna @ May 30 2010, 12:16 )

powiem ci cos w tajemnicy...osoby krabrne i obrazajace innych nie zagrzaly zbyt dlugo miejsca na tym forum...

uwazaj jola bo po tobie tez zaraz pojedzie za te kobiete

a co to jest facet???? sie nie boje ,ale zeby az tak o jakis majonez walczyc????
kachna
May 30 2010, 11:19
CYTAT(jolasmyk @ May 30 2010, 12:18 )

a co to jest facet???? sie nie boje ,ale zeby az tak o jakis majonez walczyc????
noooooo...
sarbela
May 30 2010, 11:32
CYTAT(wers @ May 30 2010, 08:55 )

(...)
Olej rafinowany gdziekolwiek w składzie jest świństwem i to jest poza dyyskusją.

A ja się chętnie dowiem dlaczego olej rafinowany jest szkodliwy dla zdrowia? Znalazłam tylko informację, że olej podczas rafinowania traci swoje walory smakowe i odżywcze, co według mnie nie powoduje jeszcze, że jest szkodliwy. Witaminy w nadmiarze też szkodzą
Zachwaszczacie ciekawe forum cierpkimi uwagami bez treści..
sarbela
May 30 2010, 11:41
CYTAT(wers @ May 30 2010, 12:40 )

Chcę tylko informacji i napisałam że tylko to znalazłam. Piszesz, że jest szkodliwy i żadnych faktów.
To ja Ci powiem, że szczaw jest szkodliwy i nie powinno się go jeść.
Eugenia
May 30 2010, 11:58
ojojoj
ja lubie jak ktos madrze pisze ale kiedy przesadza to juz nie bardzo..
jolasmyk
May 30 2010, 12:22

no coz, ten Twoj post tez raczej niczego madrego nie wnosi.
Dla sarbeli i innychniedowiarków:
Technologia tłoczenia olejów na skale przemysłową.
Produkcję zaczyna się od wstępnego tłoczenia nasion na gorąco w temperaturach ok. 85 st. C.
Wytłoki powstałe z takiego tłoczenia płatkuje się a następnie poddaje procesowi ekstrakcji przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu. Następnie oddestylowuje się rozpuszczalnik.
Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej przegrzanej pary wodnej co ze względu na wysoką temperaturę powoduje obniżenie finalnej wartości produktu.
Tak otrzymany olej jest koloru brunatno - zielonego i zawiera szereg substancji obcych. W celu ich eliminacji olej poddany zostaje procesowi rafinacji.
Parą wodną usuwa się z oleju tzw. "śluzy", na które składają się fosfolipidy ( np. lecytyna), stanowiące obok WNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone.
Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest "odkwaszanie".
W tym etapie olej jest na krótko przemywany roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych.
Kolejny etap to "bielenie". Olej poddawany jest w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych ( chlorofilu) i szarych ( feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja ( powstają tłuszcze trans tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają też naturalne sterole.
Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. !!!, w warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach. Tak drastyczne traktowanie oleju nie pozostaje bez negatywnego wpływu na jego jakość. Argumentem na zakłamanie tej gałęzi przemysłu jest fakt, iż używając podczas produkcji tak wysokich temperatur, producent zaleca nam jego stosowanie do smażenia w temperaturach 170-180 st.C.
Powstały produkt nie ma więc nic wspólnego z olejem, który znajdował się w nasionach rośliny z której był pozyskiwany.
sarbela
May 30 2010, 19:49
CYTAT(wers @ May 30 2010, 13:22 )

Dla sarbeli i innychniedowiarków:
(...)
I o to mi chodziło

Dzięki za informację. Nie wiem tylko dlaczego się dziwisz, że proszę o rzetelną informację. Jeżeli ktoś mnie chce przekonać do czegoś to nie wystarczy mi tekst typu: "nie, bo nie".
Wystarczy mi, że co chwilę słyszę o bredniach jakim jest "globalne ocieplenie" albo o wyższości masła nad margaryną lub odwrotnie.
Butterka
May 31 2010, 06:21
Wers ,dziekuje Ci za wszystkie ciekawe informacje ,ktorymi sie z nami dzielisz ale prosze o nie napinanie sie takie w stosunku do innych uczestnikow forum:) Naprawde sa tu mile i kontaktowe osoby - czasem dociekliwe ,czasem lekko zlosliwe;)czasem dowcipne - ale na pewno sympatyczne :)Jak lekko wyluzujesz - moze nawet polubisz tu bywac;)
Eugenia
May 31 2010, 08:58
CYTAT(Butterka @ May 31 2010, 07:21 )

Naprawde sa tu mile osoby czasem lekko zlosliwe;)
Kasik28
May 31 2010, 09:11

Uwaga raczej nie na miejscu!
CYTAT(wers @ May 30 2010, 13:40 )

o Mattkooo!...zachwaszczanie???ciekawe forum???cierpkie uwagi???bez treści???....łeeee,ale pojechane,tylko po co???moze faktycznie jestes osoba samowystarczalna - masz super ekologiczna uprawe roslin olejistych,tłoczysz sama/m olej i zyjesz z dala od przemysłu,to zgodze sie ,ze wzystko dla Ciebie jest feeee,ale jesli mieszkasz w pełnej cywilizacji zatrutych ulic,to prosze o zastanowienie sie nad trescia postów....miłego bywania na forum....
kamfig
May 31 2010, 17:54
Huuurrraaa !!!!!! Jest dym! DYM!!!!!!!!!
Juz tak dawno nic sie nie dzialo!!!!!!
Dzieki .....
iris660
May 31 2010, 17:56
Kasik28
May 31 2010, 18:04
Spokój mi tu ! Przywołuję Was do porządku
jolasmyk
May 31 2010, 18:09
CYTAT(iris660 @ May 31 2010, 18:56 )

niestety juz po ptokach...nawet sie czlowiek nie zdazyl rozkrecic.
iris660
May 31 2010, 18:10
No a czyja to wina? Tematu! Kto kłóci się o majonez......
jolasmyk
May 31 2010, 18:12
CYTAT(iris660 @ May 31 2010, 19:10 )

No a czyja to wina? Tematu! Kto kłóci się o majonez......

majonez wazna sprawa....trza o niego walczyc...do upadlego...
kadyrka
May 31 2010, 18:18
CYTAT(jolasmyk @ May 31 2010, 19:12 )

majonez wazna sprawa....trza o niego walczyc...do upadlego...
Majonezu będę bronić ile sił!!!! Schudłam z nim 19 kilo!!!! Niech sobie będzie niezdrowy. Życie ogólnie jest niezdrowe....zrezygnować???/
Butterka
May 31 2010, 18:22
Kadyrcia Ty uwazaj co mowisz bo zaraz w necie pojawia sie teksty ,ze "mam kolezanke ktora jadla sam majonez kielecki i schudla 19 kg! przysiegam! " heheh
jolasmyk
May 31 2010, 18:22
CYTAT(kadyrka @ May 31 2010, 19:18 )

Majonezu będę bronić ile sił!!!! Schudłam z nim 19 kilo!!!! Niech sobie będzie niezdrowy. Życie ogólnie jest niezdrowe....zrezygnować???/
gdybysmy zaczeli debatowac co jest zdrowe a co nie to glodowka murowana... a ile tego majonezu sie je??? bez przesady, ja tam nie zamierzam z niego rezygnowac.
Kadyrciu nie smutaj, mozesz wcinac nadal , ja Ci pozwalam...
apapon
May 31 2010, 18:39
U mnie na wsi, dostępu do kieleckiego nie ma, więc szamię kętrzyński (nie robię sama, bo niewiele go jem). Jak wyjeżdżam w świat to się zaopatruję w ten MM.
finezja
May 31 2010, 18:40
Mnie ten majonez trzyma przy życiu. Ja też z niego nie zrezygnuję.
iris660
May 31 2010, 18:43
Ja majonezu od 2 lat nie jadłem i żyję
apapon
May 31 2010, 18:45
CYTAT(iris660 @ May 31 2010, 19:43 )

Ja majonezu od 2 lat nie jadłem i żyję

e tam, z wielu rzeczy można zrezygnować: z palenia, picia, seksu, z majonezu tylko pytam po co komu takie życie?
iris660
May 31 2010, 18:47
CYTAT(apapon @ May 31 2010, 20:45 )

e tam, z wielu rzeczy można zrezygnować: z palenia, picia, seksu, z majonezu tylko pytam po co komu takie życie?
No nie żeby majonez do picia i seksu porównywać
To ja się wetnę z nieśmiałym zapytaniem: czy jest na forum ktoś kto - tak ja ja - majonezu nie znosi?
iris660
May 31 2010, 18:50
CYTAT(Zoe @ May 31 2010, 20:49 )

To ja się wetnę z nieśmiałym zapytaniem: czy jest na forum ktoś kto - tak ja ja - majonezu nie znosi?

Ja może nie tyle co nie znoszę co jest raczej nisko na liście rzeczy które lubię.
CYTAT(iris660 @ May 31 2010, 19:50 )

Ja może nie tyle co nie znoszę co jest raczej nisko na liście rzeczy które lubię.
Iris, dzięki za wsparcie... popatrz, są jednak porządni ludzie na tym świecie, co byle rafinowanym świństwem się nie faszerują

to co? po maluchu na tę okoliczność?
iris660
May 31 2010, 18:54
No może być

Chcecie jeść zdrowy majonez? róbcie go sami
jolasmyk
May 31 2010, 18:54
CYTAT(Zoe @ May 31 2010, 19:49 )

ja lubie ale rzadko jem bo trzeba mi do polskiego sklepu po niego jechac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.