Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mufinki
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
dimara
zrobiłam dziś mufinki w.g przepisu z forum....
maka, soda,
przyprawa do piernika, cynamon

kefir i białko

zrobiłam je w tych papierowych tackach do mufinek no i poprzyklejały mi się w nich.....co można zrobić żeby się nie przyklejały????????
aga79
A piekłaś w samych papierkach ???Te papierki trzeba włożyć do foremki na muffiny i dopiero piec wink.gif
Butterka
hehe zawsze sie przyklejaja:)dlatego przerzucilysmy sie my- mufinkozercy na silikonowe foremkI:)
dimara
CYTAT(Butterka @ Oct 19 2009, 19:25 ) *
hehe zawsze sie przyklejaja:)dlatego przerzucilysmy sie my- mufinkozercy na silikonowe foremkI:)

19,99 za taka frome to duzo?? na 6 sztuk

a jakie kako dodajecie??tzn chodz mi dokłądnei o nazwe i gdzie je kupic?? powinno być odtłuszczone, aj a w sklepach znajdywałam tylko z tłuszczem
wiosna
jesli moge cos dodac na temat muffinkow, to w stanach sa wszedzie i sa pieczone wlasnie w papierkach, kupuje sie tez w tych papierach i nie wyjmuje sie ich , tylko tak po kolei jedzac rozrywa, taka ich uroda...
topola
CYTAT(dimara @ Oct 19 2009, 16:27 ) *
a jakie kako dodajecie??tzn chodz mi dokłądnei o nazwe i gdzie je kupic?? powinno być odtłuszczone, aj a w sklepach znajdywałam tylko z tłuszczem

To jest chyba najlepsze kakao

[img=http://img30.imageshack.us/img30/7103/kakao.jpg]
aga79
jesli moge cos dodac na temat muffinkow, to w stanach sa wszedzie i sa pieczone wlasnie w papierkach, kupuje sie tez w tych papierach i nie wyjmuje sie ich , tylko tak po kolei jedzac rozrywa, taka ich uroda...

Ale te papierki pewnie w czasie pieczenia są w jakiejś foremce???
Trinity801
CYTAT(aga79 @ Oct 20 2009, 08:29 ) *
Ale te papierki pewnie w czasie pieczenia są w jakiejś foremce???

Na bank, bo nie wierzę, że były pieczone w samych papierkach crazy.gif
Ja na szczęście nigdy nie piekłam w papierkach, od początku mam silikony smile.gif
A kakao to np DecoMorreno wink.gif Odtłuszczone ma ok. 10% tłuszczu...
Zoe
silikon wymiata! nawet jeśli cena 20 zeta wydaje ci się za duża na 6 foremek, to po pierwszym użyciu zauważysz, że warto było! nic się nie przykleja, nie trzeba ich natłuszczać, po upieczeniu dosłownie same wyskakują z formy, nawet czyści się je bardzo łatwo i wdzięcznie smile.gif zachęcam gorąco
Trinity801
Popieram! 695.gif
kasia84
ja tez popieram!!!! silikonowe najlepsze.
justafree
jesli tak - to i ja zabiorę się do moich pierwszych w zyciu muffinek!! smile.gif jak zakupię foremki
finezja
Ja piekę w takim blaszanych foremkach, ale muszę zawsze najpierw obkroi dookoła a tak w o ogóle to szybko zaczynają rdzewieć. Niestety nie widziałam nigdzie silikonów ale jak je spotkam to kupię.
Zoe
CYTAT(finezja @ Oct 20 2009, 16:30 ) *
Ja piekę w takim blaszanych foremkach, ale muszę zawsze najpierw obkroi dookoła a tak w o ogóle to szybko zaczynają rdzewieć. Niestety nie widziałam nigdzie silikonów ale jak je spotkam to kupię.

Finezja, chyba w Lidlu mają w tym tygodniu promocję...?
finezja
Qrwa no bangbang.gif Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, bo mój mąż dziś robił tam potężne zapasy MMowe. Wciąż trwa przy mnie dzielnie i przestrzega zasad glaszcze.gif
aga79
Aja jak nie miałam foremki do muffinek to zrobiłam mega muffinkę w keksówce i też dobra była wink.gif
Spes
CYTAT(finezja @ Oct 20 2009, 15:30 ) *

Foremki na mufinki kupiłam na Allegro...śliczne kolorowe..
Trinity801
CYTAT(justafree @ Oct 20 2009, 15:43 ) *
jesli tak - to i ja zabiorę się do moich pierwszych w zyciu muffinek!! smile.gif jak zakupię foremki

Justa - na co czekasz? wink.gif
Zrobisz raz - będziesz chciała robić zawsze crazy.gif
jobi
CYTAT(Spes @ Oct 20 2009, 21:12 ) *
Foremki na mufinki kupiłam na Allegro...śliczne kolorowe..

Chyba takie same jak ja w KDC. Mam 18 sztuk, bo po 6 zł za 6 sztuk były.
marta ilona
ja mufiny pieke prawie codziennie bo moj mezus nie moze bez nich zyc
zawsze palaszuje do kawy w pracy a ja je jem na sniadanie przekrajam na pol daje duzo sera homogenizowanego 0% tl a na to moje wlasne powidelka mniam
Margolcia
CYTAT(wiosna @ Oct 19 2009, 18:38 ) *

Te papierki wkłada się w aluminiowe "gniazdka". Wszystko jednorazowe i bardzo wygodne.
justafree
laleczki w jakiej temp. i ile należy piec muffiny? i na co położyć te silikony? smile.gif czy one się nie rozpuszczą?

dziś zakupiłam 8 sztuk ale takich oddzielnych kolorowych smile.gif wreszcie znalazłam
Butterka
ja foremki silikonowe klade na wieksza metalowa blaszke-dla wygody wkladania i wyciagania za jednym zamachem smile.gif
temp ok 200 stopni:)
Kasik28
Justa 20 min na 180 stopniów.
Ja kładę na blaszkę...... i nie, nie rozpuszczą się tongue.gif

Kupiłaś to znaczy że mam już tobie nie kupować ?
jobi
Uzywam wyłącznie takich pojedynczych. Moje są cienkie i miękie dlatego traktuję je jak papilotki. Wykładam nimi dałki w blaszanej formie. Świetnie się w nich piecze ibardzo łatwo odchodza od mufinek.
justafree
no dobra:) to zrobiłam te muffiny , wlasnie druga tura sie piecze. ALE.. piekłam ok 30 min , ciemne z jabłkiem , wyciagam a one w srodku takie miękkie jakieś a z wierzchu nie, czy tak ma być? czy jak ostygną będą twardsze? smile.gif
Kasik28
justa no właśnie mi te z jabłkami nigdy nie wychodzą, zawsze w środku takie miękkie i zakalcowate.
też piekłam je pierwsze i się zniechęciłam na dłuuuuuugo.
Potem zrobiłam zwykłe kakaowe i były boskie, teraz jeszcze robie cytrynowo - borówkowe ..... do innych dodatków nie mam jeszcze zaufania wink.gif

kuszą mnie jednak z kapustą i grzybami ..... tak strasznie lubie kapuśniaczki wink.gif
liza___
Ja dziś robiłam muffinki z jabłkiem - dodałam potarkowane. Wyszły takie bardziej wilgotne w środku, ale w smaku pycha. Tylko, że ja piekę w jednej formie- wielka muffine, ale i tak mi smakuje 695.gif
wiosna
a z gorzka czekolada mozna??
Kasik28
czekolada tylko do tłuszczy wiosenko .... z kakałkiem można wink.gif
wiosna
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 17:57 ) *
czekolada tylko do tłuszczy wiosenko .... z kakałkiem można wink.gif

ups, nie dodalam czekolada 0 tluszczu.
Kasik28
a to wal śmiało wink.gif

BTW skąd ty takie cuda bierzesz ?? najpierw syrop klonowy, teraz ta czekolada ...
wiosna
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 18:15 ) *
a to wal śmiało wink.gif

BTW skąd ty takie cuda bierzesz ?? najpierw syrop klonowy, teraz ta czekolada ...

syrop klonowy to nie ja, to Topola,
a tych dostalam garsc od znajomej, ktora kupuje je na swojej diecie, nawet nie wiem, czy sa takie w sklepie i wogole jak sie nazywaja...ale sprawdzalam sklad.
Kasik28
wiosenko wybacz mi notworthy.gif .... zwykle staram się takich gupot nie pisać (tzn. nie mylić osócool.gif

ja już może lepiej pójdę spać, bo wogóle zauważam że mi się jakiś dynks włączył i humor wyostrzył szczerbaty.gif
wiosna
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 18:24 ) *
wiosenko wybacz mi notworthy.gif .... zwykle staram się takich gupot nie pisać (tzn. nie mylić osócool.gif

no bez przesady kasik, ja sama nie pamietam dokladnie co gdzie pisalam , nie mowiac co ktos inny...to akurat pamietalam, bo zwracam uwage , jak cos polecaja moje (czytaj- stanowe) dziewczyny biggrin.gif
i wstan juz z tych kolan!!!!
Zoe
a mnie właśnie te jabłkowe wychodzą pierwszorzędnie - z zamkniętymi oczami dozuję składniki, jabłka kroję w kostkę, to na tarce są IMO zbyt drobne. pieką się 20-25 minut i nigdy nie są zakalcowate, surowe czy niedopieczone... Dużo jednak zależy od indywidualnych własciwości nie tylko piekarnika,ale i nawet zwykłej mąki - oglądałam ostatnio jakiś program kulinarcny, facet piekł tam chleb na zakwasie - to i ze zrozumiałych względów się przysłuchiwałam - i mądrze zauważył, że mąka razowa na Śląsku to nie to samo co maka razowa nad morzem, nawet jeśli jest tego samego typu - bardzo duży wpływ na makę i jej "zachowanie" podczas wypieków mają warunki, w jakich zboże rosło, dojrzewało i było przechowywane, wilgotność powietrza danego dnia i w danym miejscu, dlatego każda z nas, przypuszczam, będzie miała inne doświadczenia w wypiekami.

Kasik, a wytrawne muffiny swoją drogą polecam gorąco - u mnie królują pomidorowe smile.gif
justafree
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 23:43 ) *
justa no właśnie mi te z jabłkami nigdy nie wychodzą, zawsze w środku takie miękkie i zakalcowate.
też piekłam je pierwsze i się zniechęciłam na dłuuuuuugo.
Potem zrobiłam zwykłe kakaowe i były boskie, teraz jeszcze robie cytrynowo - borówkowe ..... do innych dodatków nie mam jeszcze zaufania wink.gif

kuszą mnie jednak z kapustą i grzybami ..... tak strasznie lubie kapuśniaczki wink.gif

Kasik nawet nie zakalec wyszedłsmile.gif bo teściowej smakowały :smile.gif no da się zjeść , może jutro innych spróbuje:) ale i tak jestem dumna ze swoich dwóch lewych rąk crazy.gif
aga79
Mi też te z jabłkami super wychodza mrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
finezja
Ja polecam piernikowo-kakaowe, robiłam je pierwszy raz i były primo. Ja piekę w metalowych foremkach, ale zaczęły już rdzewieć i przed każdym pieczeniem muszę wycierać pomarańczowy nalot w środku foremki. A żeby wyciągnąć muffinkę z tej foremki to muszę obkroić najpierw na około ale i tak często nie udaje mi się wyjąć w całości. Jednym słowem nie polecam takich foremek.
justafree
CYTAT(finezja @ Nov 24 2009, 10:20 ) *
Ja polecam piernikowo-kakaowe, robiłam je pierwszy raz i były primo. Ja piekę w metalowych foremkach, ale zaczęły już rdzewieć i przed każdym pieczeniem muszę wycierać pomarańczowy nalot w środku foremki. A żeby wyciągnąć muffinkę z tej foremki to muszę obkroić najpierw na około ale i tak często nie udaje mi się wyjąć w całości. Jednym słowem nie polecam takich foremek.

mozę się powtórzę :0 ale silikony rulez:) moje kolorowe wczoraj spisały się na medal:)
finezja
CYTAT(justafree @ Nov 24 2009, 09:29 ) *
mozę się powtórzę :0 ale silikony rulez:) moje kolorowe wczoraj spisały się na medal:)

Dlatego nie mogę się już ich doczekać banana1.gif
tatianka1
Wiem, że jestem niedoświadczona w muffinach, ale ja mam foremkę taką na 12 sztuk metalową i do niej się ciasto kleiło.
Dlatego teraz robię dołeczki z folii aluminiowej, ale część ciasta wchodzi w przerwy i załamania.
Wczoraj zrobiłam kwadraty z papieru do pieczenia i przygniatałam w foremce po prostu mokrym ciastem.
Dziś wyjęłam je z tego papieru i odkleiły się tak super, jakbym je miała w nieprzywierającej foremce smile.gif.
Kasik28
tatianka najlepszym rozwiązaniem są właśnie silikony biggrin.gif
tatianka1
CYTAT(Kasik28 @ Nov 24 2009, 15:13 ) *
tatianka najlepszym rozwiązaniem są właśnie silikony biggrin.gif

No wiem, ale u mnie nie ma sad.gif.
W Jysku brak, a przez internet drogo :/.
A do Lidla daleko i (przynajmniej w Bydgoszczy) jak próbowałam się załapać na jakąś ofertę zniżkową, to zwykle była już wyprzedana sad.gif.
Na razie pocieszę się papierem do pieczenia smile.gif
kadyrka
Finezja,Tatianka,kupcie papierki do mufinek i wkładajcie do metalowych foremek. Ja tak robiłam i było ok. No chyba że u Was nie można dostać to faktycznie potrzeba matką wynalazku.
harmonias
Z zaciekawieniem czytam o mufinach , bo mam pełno foremek do nich, ale wykorzystuje je do czego innego. A czy mufiny wytrawne można jeść na węglowodanową kolację, bo słodkie chyba napewno tylko rano.
Margolcia
CYTAT(harmonias @ Jan 9 2010, 17:46 ) *
Z zaciekawieniem czytam o mufinach , bo mam pełno foremek do nich, ale wykorzystuje je do czego innego. A czy mufiny wytrawne można jeść na węglowodanową kolację, bo słodkie chyba napewno tylko rano.

Nie chyba ale napewno..... na kolacje dopuszczalny jest z mącznych jedynie makaron durum. rolleyes.gif
harmonias
CYTAT(Marg @ Jan 10 2010, 00:02 ) *
Nie chyba ale napewno..... na kolacje dopuszczalny jest z mącznych jedynie makaron durum. rolleyes.gif

dziękuję.
Kasik28
Wszelkiego rodzaju mączne potrawy (oprócz właśnie makaronu durum) tylko na śniadanie lub wczesny obiad - czyli do południa.
harmonias
CYTAT(Kasik28 @ Jan 10 2010, 00:50 ) *
Wszelkiego rodzaju mączne potrawy (oprócz właśnie makaronu durum) tylko na śniadanie lub wczesny obiad - czyli do południa.

A ryż?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.