dimara
Oct 19 2009, 16:50
zrobiłam dziś mufinki w.g przepisu z forum....
maka, soda,
przyprawa do piernika, cynamon
kefir i białko
zrobiłam je w tych papierowych tackach do mufinek no i poprzyklejały mi się w nich.....co można zrobić żeby się nie przyklejały????????
A piekłaś w samych papierkach ???Te papierki trzeba włożyć do foremki na muffiny i dopiero piec
Butterka
Oct 19 2009, 18:25
hehe zawsze sie przyklejaja:)dlatego przerzucilysmy sie my- mufinkozercy na silikonowe foremkI:)
dimara
Oct 19 2009, 21:27
CYTAT(Butterka @ Oct 19 2009, 19:25 )

hehe zawsze sie przyklejaja:)dlatego przerzucilysmy sie my- mufinkozercy na silikonowe foremkI:)
19,99 za taka frome to duzo?? na 6 sztuk
a jakie kako dodajecie??tzn chodz mi dokłądnei o nazwe i gdzie je kupic?? powinno być odtłuszczone, aj a w sklepach znajdywałam tylko z tłuszczem
wiosna
Oct 19 2009, 22:38
jesli moge cos dodac na temat muffinkow, to w stanach sa wszedzie i sa pieczone wlasnie w papierkach, kupuje sie tez w tych papierach i nie wyjmuje sie ich , tylko tak po kolei jedzac rozrywa, taka ich uroda...
topola
Oct 20 2009, 02:12
CYTAT(dimara @ Oct 19 2009, 16:27 )

a jakie kako dodajecie??tzn chodz mi dokłądnei o nazwe i gdzie je kupic?? powinno być odtłuszczone, aj a w sklepach znajdywałam tylko z tłuszczem
To jest chyba najlepsze kakao
[img=http://img30.imageshack.us/img30/7103/kakao.jpg]
jesli moge cos dodac na temat muffinkow, to w stanach sa wszedzie i sa pieczone wlasnie w papierkach, kupuje sie tez w tych papierach i nie wyjmuje sie ich , tylko tak po kolei jedzac rozrywa, taka ich uroda...
Ale te papierki pewnie w czasie pieczenia są w jakiejś foremce???
Trinity801
Oct 20 2009, 08:06
CYTAT(aga79 @ Oct 20 2009, 08:29 )

Ale te papierki pewnie w czasie pieczenia są w jakiejś foremce???
Na bank, bo nie wierzę, że były pieczone w samych papierkach
Ja na szczęście nigdy nie piekłam w papierkach, od początku mam silikony

A kakao to np DecoMorreno

Odtłuszczone ma ok. 10% tłuszczu...
silikon wymiata! nawet jeśli cena 20 zeta wydaje ci się za duża na 6 foremek, to po pierwszym użyciu zauważysz, że warto było! nic się nie przykleja, nie trzeba ich natłuszczać, po upieczeniu dosłownie same wyskakują z formy, nawet czyści się je bardzo łatwo i wdzięcznie

zachęcam gorąco
Trinity801
Oct 20 2009, 10:35
Popieram!
kasia84
Oct 20 2009, 12:30
ja tez popieram!!!! silikonowe najlepsze.
justafree
Oct 20 2009, 14:43
jesli tak - to i ja zabiorę się do moich pierwszych w zyciu muffinek!!

jak zakupię foremki
finezja
Oct 20 2009, 15:30
Ja piekę w takim blaszanych foremkach, ale muszę zawsze najpierw obkroi dookoła a tak w o ogóle to szybko zaczynają rdzewieć. Niestety nie widziałam nigdzie silikonów ale jak je spotkam to kupię.
CYTAT(finezja @ Oct 20 2009, 16:30 )

Ja piekę w takim blaszanych foremkach, ale muszę zawsze najpierw obkroi dookoła a tak w o ogóle to szybko zaczynają rdzewieć. Niestety nie widziałam nigdzie silikonów ale jak je spotkam to kupię.
Finezja, chyba w Lidlu mają w tym tygodniu promocję...?
finezja
Oct 20 2009, 18:34
Qrwa no

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, bo mój mąż dziś robił tam potężne zapasy MMowe. Wciąż trwa przy mnie dzielnie i przestrzega zasad
Aja jak nie miałam foremki do muffinek to zrobiłam mega muffinkę w keksówce i też dobra była
CYTAT(finezja @ Oct 20 2009, 15:30 )

Foremki na mufinki kupiłam na Allegro...śliczne kolorowe..
Trinity801
Oct 20 2009, 21:20
CYTAT(justafree @ Oct 20 2009, 15:43 )

jesli tak - to i ja zabiorę się do moich pierwszych w zyciu muffinek!!

jak zakupię foremki
Justa - na co czekasz?

Zrobisz raz - będziesz chciała robić zawsze
CYTAT(Spes @ Oct 20 2009, 21:12 )

Foremki na mufinki kupiłam na Allegro...śliczne kolorowe..
Chyba takie same jak ja w KDC. Mam 18 sztuk, bo po 6 zł za 6 sztuk były.
marta ilona
Oct 24 2009, 18:06
ja mufiny pieke prawie codziennie bo moj mezus nie moze bez nich zyc
zawsze palaszuje do kawy w pracy a ja je jem na sniadanie przekrajam na pol daje duzo sera homogenizowanego 0% tl a na to moje wlasne powidelka mniam
Margolcia
Oct 25 2009, 01:33
CYTAT(wiosna @ Oct 19 2009, 18:38 )

Te papierki wkłada się w aluminiowe "gniazdka". Wszystko jednorazowe i bardzo wygodne.
justafree
Nov 22 2009, 19:10
laleczki w jakiej temp. i ile należy piec muffiny? i na co położyć te silikony?

czy one się nie rozpuszczą?
dziś zakupiłam 8 sztuk ale takich oddzielnych kolorowych

wreszcie znalazłam
Butterka
Nov 22 2009, 19:20
ja foremki silikonowe klade na wieksza metalowa blaszke-dla wygody wkladania i wyciagania za jednym zamachem

temp ok 200 stopni:)
Kasik28
Nov 22 2009, 19:36
Justa 20 min na 180 stopniów.
Ja kładę na blaszkę...... i nie, nie rozpuszczą się

Kupiłaś to znaczy że mam już tobie nie kupować ?
Uzywam wyłącznie takich pojedynczych. Moje są cienkie i miękie dlatego traktuję je jak papilotki. Wykładam nimi dałki w blaszanej formie. Świetnie się w nich piecze ibardzo łatwo odchodza od mufinek.
justafree
Nov 23 2009, 21:58
no dobra:) to zrobiłam te muffiny , wlasnie druga tura sie piecze. ALE.. piekłam ok 30 min , ciemne z jabłkiem , wyciagam a one w srodku takie miękkie jakieś a z wierzchu nie, czy tak ma być? czy jak ostygną będą twardsze?
Kasik28
Nov 23 2009, 22:43
justa no właśnie mi te z jabłkami nigdy nie wychodzą, zawsze w środku takie miękkie i zakalcowate.
też piekłam je pierwsze i się zniechęciłam na dłuuuuuugo.
Potem zrobiłam zwykłe kakaowe i były boskie, teraz jeszcze robie cytrynowo - borówkowe ..... do innych dodatków nie mam jeszcze zaufania

kuszą mnie jednak z kapustą i grzybami ..... tak strasznie lubie kapuśniaczki
liza___
Nov 23 2009, 22:50
Ja dziś robiłam muffinki z jabłkiem - dodałam potarkowane. Wyszły takie bardziej wilgotne w środku, ale w smaku pycha. Tylko, że ja piekę w jednej formie- wielka muffine, ale i tak mi smakuje
wiosna
Nov 23 2009, 22:50
a z gorzka czekolada mozna??
Kasik28
Nov 23 2009, 22:57
czekolada tylko do tłuszczy wiosenko .... z kakałkiem można
wiosna
Nov 23 2009, 23:04
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 17:57 )

czekolada tylko do tłuszczy wiosenko .... z kakałkiem można

ups, nie dodalam czekolada 0 tluszczu.
Kasik28
Nov 23 2009, 23:15
a to wal śmiało

BTW skąd ty takie cuda bierzesz ?? najpierw syrop klonowy, teraz ta czekolada ...
wiosna
Nov 23 2009, 23:19
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 18:15 )

a to wal śmiało

BTW skąd ty takie cuda bierzesz ?? najpierw syrop klonowy, teraz ta czekolada ...
syrop klonowy to nie ja, to Topola,
a tych dostalam garsc od znajomej, ktora kupuje je na swojej diecie, nawet nie wiem, czy sa takie w sklepie i wogole jak sie nazywaja...ale sprawdzalam sklad.
Kasik28
Nov 23 2009, 23:24
wiosenko wybacz mi

.... zwykle staram się takich gupot nie pisać (tzn. nie mylić osó

ja już może lepiej pójdę spać, bo wogóle zauważam że mi się jakiś dynks włączył i humor wyostrzył
wiosna
Nov 24 2009, 02:30
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 18:24 )

wiosenko wybacz mi

.... zwykle staram się takich gupot nie pisać (tzn. nie mylić osó

no bez przesady kasik, ja sama nie pamietam dokladnie co gdzie pisalam , nie mowiac co ktos inny...to akurat pamietalam, bo zwracam uwage , jak cos polecaja moje (czytaj- stanowe) dziewczyny
i wstan juz z tych kolan!!!!
a mnie właśnie te jabłkowe wychodzą pierwszorzędnie - z zamkniętymi oczami dozuję składniki, jabłka kroję w kostkę, to na tarce są IMO zbyt drobne. pieką się 20-25 minut i nigdy nie są zakalcowate, surowe czy niedopieczone... Dużo jednak zależy od indywidualnych własciwości nie tylko piekarnika,ale i nawet zwykłej mąki - oglądałam ostatnio jakiś program kulinarcny, facet piekł tam chleb na zakwasie - to i ze zrozumiałych względów się przysłuchiwałam - i mądrze zauważył, że mąka razowa na Śląsku to nie to samo co maka razowa nad morzem, nawet jeśli jest tego samego typu - bardzo duży wpływ na makę i jej "zachowanie" podczas wypieków mają warunki, w jakich zboże rosło, dojrzewało i było przechowywane, wilgotność powietrza danego dnia i w danym miejscu, dlatego każda z nas, przypuszczam, będzie miała inne doświadczenia w wypiekami.
Kasik, a wytrawne muffiny swoją drogą polecam gorąco - u mnie królują pomidorowe
justafree
Nov 24 2009, 09:04
CYTAT(Kasik28 @ Nov 23 2009, 23:43 )

justa no właśnie mi te z jabłkami nigdy nie wychodzą, zawsze w środku takie miękkie i zakalcowate.
też piekłam je pierwsze i się zniechęciłam na dłuuuuuugo.
Potem zrobiłam zwykłe kakaowe i były boskie, teraz jeszcze robie cytrynowo - borówkowe ..... do innych dodatków nie mam jeszcze zaufania

kuszą mnie jednak z kapustą i grzybami ..... tak strasznie lubie kapuśniaczki

Kasik nawet nie zakalec wyszedł

bo teściowej smakowały :

no da się zjeść , może jutro innych spróbuje:) ale i tak jestem dumna ze swoich dwóch lewych rąk
Mi też te z jabłkami super wychodza mrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
finezja
Nov 24 2009, 09:20
Ja polecam piernikowo-kakaowe, robiłam je pierwszy raz i były primo. Ja piekę w metalowych foremkach, ale zaczęły już rdzewieć i przed każdym pieczeniem muszę wycierać pomarańczowy nalot w środku foremki. A żeby wyciągnąć muffinkę z tej foremki to muszę obkroić najpierw na około ale i tak często nie udaje mi się wyjąć w całości. Jednym słowem nie polecam takich foremek.
justafree
Nov 24 2009, 09:29
CYTAT(finezja @ Nov 24 2009, 10:20 )

Ja polecam piernikowo-kakaowe, robiłam je pierwszy raz i były primo. Ja piekę w metalowych foremkach, ale zaczęły już rdzewieć i przed każdym pieczeniem muszę wycierać pomarańczowy nalot w środku foremki. A żeby wyciągnąć muffinkę z tej foremki to muszę obkroić najpierw na około ale i tak często nie udaje mi się wyjąć w całości. Jednym słowem nie polecam takich foremek.
mozę się powtórzę :0 ale silikony rulez:) moje kolorowe wczoraj spisały się na medal:)
finezja
Nov 24 2009, 09:40
CYTAT(justafree @ Nov 24 2009, 09:29 )

mozę się powtórzę :0 ale silikony rulez:) moje kolorowe wczoraj spisały się na medal:)
Dlatego nie mogę się już ich doczekać
tatianka1
Nov 24 2009, 13:55
Wiem, że jestem niedoświadczona w muffinach, ale ja mam foremkę taką na 12 sztuk metalową i do niej się ciasto kleiło.
Dlatego teraz robię dołeczki z folii aluminiowej, ale część ciasta wchodzi w przerwy i załamania.
Wczoraj zrobiłam kwadraty z papieru do pieczenia i przygniatałam w foremce po prostu mokrym ciastem.
Dziś wyjęłam je z tego papieru i odkleiły się tak super, jakbym je miała w nieprzywierającej foremce

.
Kasik28
Nov 24 2009, 14:13
tatianka najlepszym rozwiązaniem są właśnie silikony
tatianka1
Nov 24 2009, 14:17
CYTAT(Kasik28 @ Nov 24 2009, 15:13 )

tatianka najlepszym rozwiązaniem są właśnie silikony

No wiem, ale u mnie nie ma

.
W Jysku brak, a przez internet drogo :/.
A do Lidla daleko i (przynajmniej w Bydgoszczy) jak próbowałam się załapać na jakąś ofertę zniżkową, to zwykle była już wyprzedana

.
Na razie pocieszę się papierem do pieczenia
kadyrka
Nov 24 2009, 15:53
Finezja,Tatianka,kupcie papierki do mufinek i wkładajcie do metalowych foremek. Ja tak robiłam i było ok. No chyba że u Was nie można dostać to faktycznie potrzeba matką wynalazku.
harmonias
Jan 9 2010, 22:46
Z zaciekawieniem czytam o mufinach , bo mam pełno foremek do nich, ale wykorzystuje je do czego innego. A czy mufiny wytrawne można jeść na węglowodanową kolację, bo słodkie chyba napewno tylko rano.
Margolcia
Jan 9 2010, 23:02
CYTAT(harmonias @ Jan 9 2010, 17:46 )

Z zaciekawieniem czytam o mufinach , bo mam pełno foremek do nich, ale wykorzystuje je do czego innego. A czy mufiny wytrawne można jeść na węglowodanową kolację, bo słodkie chyba napewno tylko rano.
Nie chyba ale napewno..... na kolacje dopuszczalny jest z mącznych jedynie makaron durum.
harmonias
Jan 9 2010, 23:29
CYTAT(Marg @ Jan 10 2010, 00:02 )

Nie chyba ale napewno..... na kolacje dopuszczalny jest z mącznych jedynie makaron durum.

dziękuję.
Kasik28
Jan 9 2010, 23:50
Wszelkiego rodzaju mączne potrawy (oprócz właśnie makaronu durum) tylko na śniadanie lub wczesny obiad - czyli do południa.
harmonias
Jan 10 2010, 10:54
CYTAT(Kasik28 @ Jan 10 2010, 00:50 )

Wszelkiego rodzaju mączne potrawy (oprócz właśnie makaronu durum) tylko na śniadanie lub wczesny obiad - czyli do południa.
A ryż?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.