Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co z fruktoza
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
milka374
CYTAT(Marg @ Apr 28 2009, 21:22 ) *
Witaj!
Nie znam syropu, ale ja robie mrozona herbate ze zwyklej lub bezkofeinowej, studze, dodaje liscie swiezej miety, wycisniety sok z polowy cytryny i odrobine fruktozy - do smaku. Pychota!

witam , ja odnośnie właśnie tej nieszczęsnej fruktozy. ostatnio na forum wyczytałam że fruktoza jest beee, najlepiej z niej zrezygnować, a jeślii ktoś nie może ? ja nie mogę..przynajmniej jeszcze nie teraz...pozdrawiam
Kasik28
stosuj sobie - ale z UMIAREM smile.gif
asia_m
A czy fruktozę można wieczorem np. do kolacji węglowej: makaron DURUM, chudzielec posypany cynamonem i fruktozą?
joko
CYTAT(asia_m @ May 1 2010, 11:34 ) *
A czy fruktozę można wieczorem np. do kolacji węglowej: makaron DURUM, chudzielec posypany cynamonem i fruktozą?

do kolacji nie można ani fruktozy ani produktów na bazie mąki pełnoziarnistej - a dlaczego to niestety nie wiem, tak M. M. wyszło że to wspomaga odchudzanie. Ciekawy jestem jednak jakie są ku temu podstawy teoretyczne.
asia_m
CYTAT(joko @ May 1 2010, 11:27 ) *
do kolacji nie można ani fruktozy ani produktów na bazie mąki pełnoziarnistej - a dlaczego to niestety nie wiem, tak M. M. wyszło że to wspomaga odchudzanie. Ciekawy jestem jednak jakie są ku temu podstawy teoretyczne.

Jak to? nie można makaronu DURUM? Przecież to właśnie przez cały czas moderatorzy tego forum promują: kolacja węglowa z makaronem DURUM! Zakładka codzienne menu jest pełna podobnych kombinacji. Co wobec tego wg Ciebie powinno się jeść na kolację?
joko
CYTAT(asia_m @ May 1 2010, 12:35 ) *
Jak to? nie można makaronu DURUM? Przecież to właśnie przez cały czas moderatorzy tego forum promują: kolacja węglowa z makaronem DURUM! Zakładka codzienne menu jest pełna podobnych kombinacji. Co wobec tego wg Ciebie powinno się jeść na kolację?

DURUM to nie od razu "makaron z mąki pełnoziarnistej", przeważnie makaron jest robiony z mąki tzw. twardej (o ile dobrze pamiętam): a to nie to samo co mąka pełnoziarnista. Ponadto jeśli masz makaron typu spaghetti to na pewno jest on jeszcze poddany procesowi pastyfikacji: dzięki czemu IG takiego makaronu dodatkowo się zmniejsza.

Z doświadczenia u mnie wynika tyle, że chleb pełnoziarnisty na kolację jest trochę ciężko strawy, być może dlatego nie jest zalecany.
Ewik79
Chleba i produktów z mąki pełnoziarnistej, owoców, fruktozy, nic słodkiego nie można na wieczór.
Makaron TYLKO DURUM (z semoliny albo z pszenicy durum) można, najlepiej pastyfikowany.

Aha i makaron nie może być z jajkami w naszej diecie (jajka to tłuszcze, makaron węgle).

Możesz Asiu sobie zrobić taką potrawę: makaron durum, jogo 1,5% i cynamon. Całkiem smaczne. Trzeba tylko pamiętać o zrównoważeniu 1:1 warzywami.
Z tego co pamiętam Madżeśka codziennie je taką kolację smile.gif
asia_m
mam dwa rodzaje klusek oba to fusilli (dodałam fotki):
1. Napolina - 100% mąka pszenna durum pełnoziarnista (whole wheat durum semolina)
2. Primo Gusto - pełnoziarnista mąka durum, woda (whole durum wheat flour)

rozumiem, że kluski są ok.

A wracając do fruktozy, będę musiała się wieczorem bez niej obejść, chociaż chciałam sobie po całym dniu nieco życie osłodzić smile.gif

Dzięki Ewik za porady
Ewik79
Fruktozę, słodkie, możesz na śniadanie, na miły początek dnia wink.gif

Moim zdaniem jeśli oba są durum to możesz na kolację (jeżeli nie, to niech moderatorki mnie poprawią smile.gif )
madzeska
CYTAT(Ewik79 @ May 1 2010, 14:57 ) *
Możesz Asiu sobie zrobić taką potrawę: makaron durum, jogo 1,5% i cynamon. Całkiem smaczne. Trzeba tylko pamiętać o zrównoważeniu 1:1 warzywami.
Z tego co pamiętam Madżeśka codziennie je taką kolację smile.gif

Nioooooo od 3 miechów jem to samo crazy.gif i równoważę kiszoną 695.gif
asia_m
CYTAT(madzeska @ May 1 2010, 14:55 ) *
Nioooooo od 3 miechów jem to samo crazy.gif i równoważę kiszoną 695.gif

no to jak, to jest aż takie pyszne, to koniecznie spróbuję smile.gif
jolasmyk
ja od tygodnia jem kolacje tluszczowe, cycek kurzy smazony na oliwie do tego brokuly albo fasolka szparagowa...pychota i jescio waga szybciej leci...
wers
Przez forum przewijają się sprawy związane z fruktozą.Poniżej link do zawartości fruktozy w owocach oraz w pomidorach /Tomato/ - wynik badań uniwersytetu w Sydney:
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_to...uits_table.html
Wybrane owoce po przetłumaczeniu na j.polski:
Apples – jabłka
Apricots - morele
Blackberries - jeżyny
Blueberries-czarne jagody /czernice/
Cheeries- wiśnie
Grapes-winogorona
Lemon - cytryna
Limon - limonka
Peach-brzoskwinia
Pineapple - ananas
Plum -śliwka
Strawberries -truskawki
Uwagę zwraca niski poziom fruktozy w awokado,czarnych jagodach i śliwkach.
Jeśli ktoś zna j.angielski,może przejść do wyszukiwarki /Database/,ale w bazie jest wiele warzyw i owoców nie występujących w Europie.
Jest też możliwość sprawdzenia ładunku glikemicznego GL małej części produktów dla Europy.
joko
CYTAT(asia_m @ May 1 2010, 14:31 ) *
A wracając do fruktozy, będę musiała się wieczorem bez niej obejść, chociaż chciałam sobie po całym dniu nieco życie osłodzić smile.gif

CYTAT(Ewik79 @ May 1 2010, 14:58 ) *
Fruktozę, słodkie, możesz na śniadanie, na miły początek dnia wink.gif

... a o miły koniec dnia niech zatroszczy się Twój kochanek przytulasie.gif
finezja
CYTAT(asia_m @ May 1 2010, 20:57 ) *
no to jak, to jest aż takie pyszne, to koniecznie spróbuję smile.gif

Ja jem ryż z jogo i cynamonem, jesio lepsze od makarony bl_badgrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.