Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: lekarstwa
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
borysue
Cześć,
wyszukiwarka nie znalazła odpowiedzi na wyszukiwanie hasła "leki" lub "lekarstwa" na forum, wiec chciałabym zapytać...

Zachorzałam. Lekarz zdziwił się, że nie chcę leków bez glutaminianów sodu i glukozy i popukał się w głowę, zaproponował ostatecznie mleko (tłuste!) z miodem (!), cytryną i czosnkiem... Ale zapisał i polecił takie na bazie syropu cukrowego i z glutaminianem sodu w składzie głównie. Kilka, Gripex, jakieś syropy itd...
Co lepsze? Specyfik apteczny czy bomba z shake'a tłuszcz i węgle?

Jak się leczycie na diecie?
Butterka
czasem nie obejdzie sie bez lekow.trudno:) jesli jest mozliwe wybieraj leki dla cukrzykow -nie maja cukru w skladzie.
pinulla03
Borysue ! Ja moge Ci napisac jak sie leczylam z przeziebienia i w miare MM
Do sniadania weglowego ,kubek mleka z czosnkiem (wszystko gorace ) warzywa wtedy bogate w witamine c (brukselka ,pomidor ,chociaz w zimie nie bardzo ,kapusta kiszona ,papryka)
obiad no nie wiem jezeli tluszczowy to chyba mleko wtedy z lyzka masla i dalej czosnek ,mleko moze wtedy tez tluste -jezeli MODERACJA -ZAAKPCEPTUJE

kolacja ,weglowa i tez kubek mleka z czosnkiem (czosnek,nautralny antybiotyk) ,tez nie za duzo w przeciagu dnia max glowka

Miedzy posilkami duzo wody z cytryna (swierza -tez witamina c ) i koniecznie herbatka rumiankowa ,bardzo dobrze robi przy przeziembieniu . To pomag sprawdzilam i sumienie spokojne i nie musisz wydawac pieniedzy w aptece . Zycze duzo zdrowka.. rolleyes.gif
ewciakowa
a przepraszam ze spytam
mleko leczy? ze tak duzo pijecie w czasie choroby?
Margolcia
CYTAT(ewciakowa @ Feb 24 2010, 15:56 ) *
a przepraszam ze spytam
mleko leczy? ze tak duzo pijecie w czasie choroby?

Sa podzielone opinie na ten temat.
W staropolskim leczeniu biedni głównie korzystali z darów natury, bo nie stac ich było na "medyków". Mleko było podstawowym zródłem wapnia, fosforu, magnezu i witamin. Przy przeziębieniach dawano masło i czosnek z mlekiem, bo czosnek sie wchłaniał lepiej z tluszczem. Ma sens, prawda? Mleko było więc stosowane jako "rozpuszczalnik" a zarazem "witaminnik" rolleyes.gif
Tak było u mojej Babci.

Jak każda epoka i my musimy czasem wybrac z dwóch opinii jedną, bardziej sensowną. Ja mam uczulenie na mleko, przemycę tylko w kawie i to nie za dużo, więc nie mam problemu...
ewciakowa
eh ale dawno juz udowodniono ze dorosli nie trawia mleka a wapna ma tyle co kot naplakal
ser zolty ma w cholere wiecej
moim zdaniem bylo pite tylko ze wzgledu na tluszcz zawarty w nim a co za tym idzie bieda dostarczala sobie kalorii
pite z maslem i czosnkiem bo woda lub herbata byłaby okropna
sporo ludzi ma wrecz klopoty po wypiciu mleka bo nie trawia kazeiny
a seniorzy to juz w ogole nie powinni .
baś...
a mój G. to potrafi rybe z grila poić mlekiem i super sie czuje... jak by to było zupełnie normalne...
Ardillita
A co zrobić jak gardło boli okrutnie?
iris660
CYTAT(Ardillita @ Jul 12 2010, 11:19 ) *
A co zrobić jak gardło boli okrutnie?

Kup sobie Strepsils intensive. Działa wspaniale. Mnie nawet jak angina wzięła to na następny dzień kompletnie zero bólu.
Butterka
plukac gardlo woda z sola -ohydne ale nei ma nic skuteczniejszego.
edit: teraz doczytalam ze Ty masz zdarte od wrzaskow gardlo biggrin.gif heheheh sol to na przezziebienia biggrin.gif Tobie pozostaje nawilzanie gardla:)))
Ardillita
Nawilżam,nawilżam, ale booli nadal 695.gif
Eugenia
trza bylo zimnego piwa nie pic ;P
walnij se gorace mleko z czosnkiem i maslem.
Ardillita
Właśnie wcale takie zimne nie było, szczególnie, ze kufle prosto ze zmywary i gorące.
W ogóle mnie coś bierze.
iris660
Kup sobie ten cholerny strepsils. Żadne mleka, sole i inne znachorskie przywiezione ze wsi do miasta sposoby nie podziałają. bl_badgrin.gif

W skali 1-10 możesz wybrać stopień mojego podirytowania dzisiaj bl_badgrin.gif
Ardillita
Ale strepsils nie pomoże na gorączkę raczej.
Może sobie zrobię herbatę z dużą ilością cytryny.
A najlepiej to z malinami zrobić, ale nie mam w domu.
adhd
CYTAT(iris660 @ Jul 12 2010, 20:10 ) *
Kup sobie ten cholerny strepsils. Żadne mleka, sole i inne znachorskie przywiezione ze wsi do miasta sposoby nie podziałają. bl_badgrin.gif

W skali 1-10 możesz wybrać stopień mojego podirytowania dzisiaj bl_badgrin.gif

odezwał sie Pan z miasta co strepsil wpierdz***** smilie_girl_101.gif Up_to_something.gif
iris660
CYTAT(Ardillita @ Jul 12 2010, 20:37 ) *
Ale strepsils nie pomoże na gorączkę raczej.
Może sobie zrobię herbatę z dużą ilością cytryny.
A najlepiej to z malinami zrobić, ale nie mam w domu.

To po co piszesz że cię gardło boli? huh.gif dry.gif
CYTAT(adhd @ Jul 12 2010, 20:42 ) *
odezwał sie Pan z miasta co strepsil wpierdz***** smilie_girl_101.gif Up_to_something.gif

A tak jam miastowy bl_badgrin.gif bl_badgrin.gif
Ardillita
Bo gardło boli i gorączkę mam.
iris660
No to mówię że strepsils na gardło. A na gorączkę gripex choćby. Wątpie że jest lek i na to i na to.
Eugenia
na goraczke 1polopiryna ph34r.gif
ale na goraczke i wypocenie sie wink.gif +mleko gorace. tongue.gif
iris660
Coście się na to mleko uparły. Jakby to był taki cud miód środek to mleczarze by nie chorowali.
Eugenia
mi pomaga,wypoce sie wygrzeje i jestem jak nowa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.