Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: desery - ciasta, ciasteczka i inne słodkości
Forum - dieta Montignaca > Wasze przepisy > Faza I - Przepisy węglowodanowe
Stron: 1, 2
lucuś
Sernik dekoracyjny MM
Ciasto:

1szlkanka mąkipp
pol szklanki maki orkiszowej pp
pol kostki chudzielca
duza łyzka kakao lub mozna wiecej
lyzka fruktozy
troche jogurtu lub mleka jezeli sie nie da zagniesc
lyzeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 kostki bialego chudego sera
3 bialka jaj
troche jogurtu
troche startej skorki pomaranczowej ok. lyzki, troche pokrojonych suszonych owocow, ja dalam zurawine pod warunkiem że bez cukru można dodać pokrojone morele suszone i śliwki suszone , troche olejku pomaranczowego, fruktoza wdg uznania , zalezy jak kto lubi slodkie,
Ciasto zagniatamy , dzielimy na 2 częsci i zamrazamy, ser miksujemy z jogurtem i fruktozą, łaczymy z ubitymi na sztywną piane bialkami, dodajemy skórke pom. owoce, pare kropli aromatu pom.Zamrozone ciasto nalezy zetrzec na tarce o grubych oczkach, polowe dajemy na spod , na to masa serowa, na to druga częsc utartego ciasta, pieczemy ok. 40 minut w temp.180 st.Po upieczeniu troche opadnie, ale nie nalezy sie tym przejmowac , jest smaczny prawie jak prawdziwy , smacznego
Kasik28
MUFFINY ŚLIWKOWE

Składniki mokre:
250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone) - na ml wyszło tego 350 ml
50 ml + 2/3 szklanki kefiru 0%
5 kropli aromatu waniliowego

Składniki suche:

1 szklanka mąki orkiszowej PP
1 szklanka mąki pszennej 1850
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki fruktozy (można dać mniej, wg uznania.... ja dałam 20 tabletek słodzika)

Śliwki potraktować blenderem - nie muszą być super na papkę. Jak będą latać skórki to się nie przejmować, będą ładnie wyglądać w już gotowych Muffinach.
Składniki przygotować w osobnych naczyniach. Suche wymieszać i mokre wymieszać ze sobą.
Jak już piekarnik nagrzany to mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy kilkoma energicznymi ruchami.
Nakładamy do 2/3 wysokości foremki łyżką zanurzaną w zimnej wodzie (żeby się nie kleiło).
Piec 20 min. w piekarniku na 200 stopniach.

Najsmaczniejsze na ciepło z mleczkiem.
baś...

Babka "Czekoladowy odlot"

SKŁADNIKI
2 szkl.mąki 1850
1 szkl.maślanki
1 szkl.mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek otrębów
pół szkl.fruktozy
białko
aromat rumowy
3 łyżki kakao

WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę,proszek,sodę,fruktozę,otręby i wymieszać
wlać mleko,maślankę,aromat i wymieszać
ubić białko i delikatnie wymieszać

foremkę nasmarowć cieniutko oliwą (dop. Mod. - albo wyłożyć papierem do pieczenia) i wysypać mąką pp
wylać połowę ciasta
do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać
łyżką wyłożyć w środek jasnego ciasta

piec ok.godziny w temp.180°C
sprawdzić patyczkiem czy suche w środku

po upieczeniu i wyjęciu ciasta z foremki można posmarować mlekiem dla połysku
baś...
Muffinki marchewkowo - cytrynowe by sun-niva

na ok. 6 muffin

suche:
1 szkl maki orkiszowej (MM)
1/4 szkl fruktozy
starta skorka z 1/2 cytryny
1 kopiasta lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody

mokre:
1 marchewka starta na drobnych oczkach
1 szkl jogurtu nat (do 1,5 %)
sok z 1/2 cyrtyny
1/3 szkl mleka (do 1,5%)
1 bialko

Mieszamy suche razem w jednej misce, mokre w drugiej (nie musimy ubijac bialka).
Dodajemy suche do mokrego.
Jezeli konsystencja jest zbyt lejaca nalezy dodac wiecej maki, jak za sucha wiecej mleka.
Mase przekladamy do formeki na muffiny. Pieczemy w 180stopC przez 25-30 min.

Muffinki maja bardzo puszysta, biszkoptowa konsystencje. Moje opadly po wyjeciu z piekarnika , ale nie stracily na smaku.
Jezeli chcemy prawdziwej rozpusty mozemy polac muffiny lukrem zrobionym z fuktozy i soku z cytryny.

Ptasie mleczko

2 szklanki chudego mleka
5 łyżeczek żelatyny
4-5 łyżek soku wiśniowego bez cukru (może też być porzeczkowy, jagodowy itp)
listki melisy i owoce do dekoracji
fruktoza do smaku

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Mleko zagotować, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać,
lekko dosłodzić fruktozą, podzielić na dwie równe porcje.
Jedną porcję połączyć z sokiem wiśniowym. Odstawić galaretki w chłodne miejsce. Lekko ścięte kłaść warstwami do małych foremek na babeczki. Gdy zastygną, zanurzać foremki na chwilę w gorącej wodzie i wyjmować ptasie mleczko. Ułożyć na talerzu deserowym, udekorować owocami i listkami melisy.
Kasik28
OWOCOWY SERNIK NA ZIMNO by Kasik

1 kg sera chudego
ok. 700 g jogurtu naturalnego (2 duże)
żelatyna
fruktoza/słodzik
truskawki, borówki amerykańskie (ja miałam mrożone)
aromat śmietankowy

I WARSTWA
500g sera zmiksowałam z 300g jogurtu na gładziutka masę, do tego dodałam truskawki, fruktozę/słodzik wg uznania, 10 kropli aromatu śmietankowego i znowu zmiksowałam. Żelatynę (30g) rozpuściłam we wrzątku, dolałam do masy serowej i miksowałam jeszcze przez 2 minutki.
Masę truskawkową wylałam na blaszkę i dałam do lodówki żeby się ścięła.

II WARSTWA

500 g sera zmiksowałam z 400 g jogo naturalnego na gładziutką masę, do tego dodałam fruktozę/słodzik wg uznania, aromat śmietankowy i rozpuszczoną żelatynę (30 g) i ponownie miksowałam przez jakieś 2 minutki.
Do masy serowej wrzuciłam jeszcze zmrożone borówki amerykańskie - już nie miksowałam.

Masę z borówkami wylać na masę truskawkową, lekko już zżelowaną w lodówce, i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego
zżelowania.

kachna
MUFFINKI IMBIROWE
(podaje proporcje na 24 sztuki, na mniejsze porcje wystarczy podzielic proporcjonalnie wszystkie skladniki)

Skladniki suche:
3 szkl. maki orkiszowej pp
3/4 szkl. fruktozy
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka stolowa odtluszczonego kakao
1 lyzeczka cynamonu

Skladniki mokre:
500g jogurtu nat. 1,5% (maslanki, kefiru)
3/4 szkl. mleka 1,5%
2 bialka

Dodatkowo w osobnej miseczce przygotowujemy:
3 marchewki starte na grubych oczkach
2 jablka pokrojone na drobna kosteczke
1 lyzka startego swiezego imbiru
potarta skorka z 1/2 sparzonej uprzednio pomaranczy

Mieszamy osobno suche i mokre skladniki (ja nie ubijam bialek), mokre wlewamy do suchego, mieszamy byle jak, dodajemy skladniki z trzeciej miseczki, jeszcze raz mieszamy, nakladamy do foremek i pieczemy przez ok 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200'C.
.agatka.
Puszysty mleczno-jogurtowy deser z jagodami

Delikatny, lekki, bardzo puszysty deser z jogurtu, mleka i twarogu. Mało słodki, dla mnie w sam raz bez obawy o przesłodzenie się :-)
Dzięki temu, że masę ubija się na wysokich obrotach miksera, staje się ona piankowa i w tej postaci zastyga.
Zamiast jagód, których użyłam mrożonych z jesiennych zapasów, można dodać dowolne owoce (np. maliny, truskawki, jeżyny), w sezonie świeże, teraz mrożone. Nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy zmiksować z masą blenderem.
Można również owoce rozgnieść dokładnie widelcem, i wtedy konieczne będzie ich rozmrożenie przed dodaniem do masy.

Do śniadania od czasu do czasu jak znalazł.

Mleczny deser z jagodami
(4 porcje lub 6 żeby było 100g na porcję)

* 200 ml mleka 0,5-1,5%
* 12 g żelatyny
* 4 łyżki (ok. 50g) fruktozy
* 200g twarogu chudego
* 200g jogurtu naturalnego (użyłam Pilos 0,1%)
* garść jagód lub innych owoców

Mleko zagotować, zdjąć z ognia. Stale mieszając wsypać żelatynę wymieszaną z fruktozą do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
Twaróg przetrzeć przez sitko, zmiksować z jogurtem na gładką, puszystą masę.
Miksując masę wlewać po trochu mleka z żelatyną. Ucierać, aż masa będzie lekka i puszysta (ok. 2-3 minuty mikserem na wysokich obrotach).
2/3 masy przekładamy do 4 szklaneczek, wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Do pozostałej masy dodajemy jagody i miksujemy (najlepiej blenderem). Można jagody rozgnieść widelcem i zmiksować z masą.
Masę jagodową wykładamy na białą i ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aż deser stężeje.

jolasmyk
MUFFINY GRUSZKOWE 12 sztuk

Składniki mokre:

2 białka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki mleka
olejek waniliowy

Składniki suche:

2 1/2 szklanki maki orkiszowej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 lyzki fruktozy

3 gruszki obrane ze skórki i pokrojone w kostke
jak lubisz to 1 lyzeczka cynamonu

Skladniki mokre zmieszac ze suchymi do dac gruszki, wymieszac, przelozyc do foremek, , piec w temp. 180/200 stopni 25-30 min.
Zoe
JABŁECZNIK WŁOSKI

Składniki:
7 jabłek
2 szklanki mąki pszennej pp
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
fruktoza ok. 1/2 szklanki
4 białka
skórka z pomarańczy

Wykonanie:
Jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do miski, zasypać fruktozą i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie do jabłek dodać białka (nie ubite), mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i skórkę startą z pomarańczy. Wszystko starannie wymieszać drewnianą łyżką, przełożyć do teflonowej foremki i piec 40 minut w temperaturze 140 stopni.
kachna
"KEKS" JABLKOWO-SLIWKOWO-MORELOWY

Skladniki:
2 szklanki maki pp
1/2 szkl. fruktozy
lyzeczka proszku do pieczenia
lyzeczka sody oczyszczonej
350 ml jogo (maslanki) 1,5%
troszke mleka (ja dodaje na oko bo zalezy jak gesty jest jogurt)
2 bialka
1 duze jablko
4-5 sliwek (zalezy od wielkosci)
garsc suszonych moreli

Wykonanie:
1. owoce kroimy na kosteczke (jablka obieramy, sliwki ze skorka);
2. w dosc duzej misce mieszamy ze soba wszystkie suche skladniki, czyli: maka, fruktoza, proszek i soda;
3. do wymieszanych suchych skladnikow dodajemy jogurt i wszystko mieszamy. jesli ciasto jest bardzo geste dodajemy kapke mleka (ale generalnie ma wyjsc gesciora);
4. dodajemy owoce i jeszcze raz mieszamy;
5. w osobnej misce ubijamy mikserem bialka na sztywna piane (ja dodaje zawsze szczyptunie soli);
6. bialka dodajemy do ciasta i mieszamy zagarniajac wszysko od dolu ku gorze, tak aby napompowac w ciasto powietrze;
7. ciasto wylewamy do przygotowanej wczesniej keksowki wylozonej papierem do pieczenia.
8. wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-60 min. w 140'C.

przed wylaczeniem piekarnika dobrze jest sprawdzic wykalaczka poniewaz ciasto zawiera duzo owocow i po podanym powyzej czasie moze byc jeszcze niedopieczone (duzo zalezy od soczystosci owocow i od wielkosci keksowki bo im wyzsze ciasto tym ciezej go dopiec w srodku). moje bylo dosc wysokie wiec po prostu zostawilam je jeszcze w wylaczonym, cieplym piekarniku...i lezakowalo tam do rana wink.gif
w przekroju wychodzi cos typu "keks" ale wilgotniuni z kolorowymi kawaleczkami owocow (drugofazowym polecilabym dorzucic jeszcze pare rozdrobnionych orzechow i wtedy to juz bedzie max!) biggrin.gif
Grzegorka
Muffiny MM z cynamonem

Składniki na 12 muffin:
2 szklanki mąki żytniej razowej
4 płaskie łyżki fruktozy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka maślanki do 1,5% (ja dałam 0,9%)
0,25 szklanki mleka do 1,5% (ja dałam 0,5%)
2 białka

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich maślankę i mleko. Wymieszać. Z dwóch białek ubić pianę i dodać ją porcjami do reszty ciasta delikatnie mieszając. Napełnić ciastem formę do muffin, tak do 3/4. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ja do połowy ciasta dodałam czarnych porzeczek.

stula
Makaron z karmelizowaną kapustą

dla 2 osób

1 kapusta o wadze 200 g (używam mini-kapusty, ale może być to również kawałek zwykłej kapusty), drobno poszatkowana
200 g cebuli, drobno poszatkowanej
1 łyżeczka fruktozy
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
pokruszony biały twaróg max 1,5% tłuszczu
różowy pieprz do posypania dania

makaron wstążki (tagliatelle, pappardelle, itp) ok. 200-250g suchego, należy go ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu byle był z mąki durum.

Na głębokiej patelni na odrobinie wody - cebulę obgotować ok. 5 minut, by lekko zmiękła. Dodać kapustę, gotować kolejne 5 minut, często mieszając. Posolić (ok. 1/2 łyżeczki soli), wlać 1/2 szklanki wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 20 minut (czas duszenia zależy od tego, jak miękka jest kapusta i może się przedłużyć do 30-40 minut). Co jakiś czas należy podnieść przykrywkę i zamieszać kapustę, w miarę potrzeby dolewając jeszcze wody.
Kiedy kapusta będzie miękka, a woda wyparuje, dodać fruktozę i gotować ok. 3 minut, by kapusta się lekko skarmelizowała. Dodać ocet, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, poddusić jeszcze 2 minuty i połączyć z ugotowanym makaronem.
Podawać posypane różowym pieprzem i pokruszonym białym serem.
Smacznego!
Grzegorka
Muffiny kakaowe z cynamonem

Składniki:
180g mąki pszennej graham typ 1850 (rzecz jasna może być i 2000)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
4-5 łyżek fruktozy
szczypta soli
2 białka ubite na pianę
150ml jogurtu do 1,5%
odrobina ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
Suche składniki połączyć w jednej misce. Białka ubić, resztę mokrych pomieszać i dodać do białek. Mokre dodać do suchych i wymieszać, niekoniecznie starannie. Wypełnić formy do muffin do 3/4, piec 20 minut w temperaturze 180C. Jeśli robimy dzień wcześniej to jeszcze trzeba wytrzymać do śniadania ze spożyciem i nie pozwolić rodzinie zjeść wszystkiego! Ja do części dodałam jeszcze czarnych porzeczek. Bo lubię.

Wszystkie przepisy, które daję tutaj, wrzucam też na mojego bloga: http://trzaskiwkuchni.blogspot.com/ i mam nadzieję, że one zgodne z przepisami tongue.gif Bo na blogu mnóstwo niezgodnych też z MM, ale to inne historie wink.gif

Grzegorka
Zielone wytrawne muffiny

Składniki:
300 g ugotowanej białej fasoli (namoczonej dzień wcześniej rzecz jasna)
2 białka
1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
4 porządne łyżki rozmrożonego szpinaku
1/2 łyżeczki sody
sól, pieprz

Wykonanie:
Lekko ubić jedno białko, dodać do niego fasole i zmiksować na gładką masę. Dodać szpinak, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku, połączyć dokładnie z fasolą. Doprawić do smaku. Na koniec ubić drugie białko na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z resztą składników. Napełnić masą formę do muffin. Piec 20 minut w 180C. Ja podałam z twarożkiem zmiksowanym z jogurtem i czosnkiem i natką pietruszki.

Grzegorka
Ciacha!

Składniki:
50g chudego twarogu
100g maki orkiszowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki fruktozy
2 białka ubite na sztywną pianę

Wykonanie:
W misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia, fruktozą i pokruszonym drobniutko twarogiem. Dodałam do tego dwa ubite na pianę białka i połączyłam wszystkie składniki. Łyżką nakładałam na silikonową matę dopieczenia okrągłe placuszki. Piekłam 10-12 minut w 180C. Smacznego!

http://trzaskiwkuchni.blogspot.com/search/...tka%20twarogowe

Lumiuz
Jabłecznik włoski
(zmodyfikowany)

Składniki:
  • 3 jabłka (około 600g )
  • 1/4 szkl fruktozy
  • 4 białka
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna 2000)
  • 3 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel ulubionego aromatu
  • do posypania: fruktoza zmielona na cukier puder lub orzechy czy migdały

W dużej misce pokrojone w kostkę jabłka zasypać fruktozą. Włożyć do lodówki żeby puściły sok. Soku nie można później odlewać.
Po godzinie dodać białka (nie ubite), mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Wszystko energicznie wymieszać.
Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto. Posypać wierzch np. orzechami. Ciasto piekło się u mnie około godziny w 160 stopniach, ale myślę, że w "normalnym" piekarniku wystarczy około 40 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.
*Wersja z orzechami czy migdałami podchodzi pod II fazę MM.

Przepis w powyższej wersji opublikowany u mnie na blogu.

p.s. z pozdrowieniami dla Kasik smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.