Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dieta Montignaca a nietolerancja laktozy
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
tangerine
Witam smile.gif
Mam pytanie dotyczące nabiału w diecie Montignaca,
da sie go jakos ominąć ?
szykuję sie do przejscia na dietę, ale niestety mam nietolerancję laktozy i nabiał powinnam ograniczać do minimum.
Teraz pozwalam sobie jedynie na ser feta w sałatce greckiej
wers
To jest pytanie dla Twojego lekarza.Dieta uzależniona jest od rodzaju nietolerancji /wrodzona,pierwotna,nabyta/ i od wyników kilku testów.Co do serów - z reguły przy nabytej dopuszczalne są sery twarde w porcjach do posiłków ustalonych przez lekarza.Dopuszczalne są jogurty w limitowanych ilościach.
W diecie MM niekonieczne jest bazowanie śniadań i kolacji na serach twarogowych odtłuszczonych,poczytaj serwisowe kompendium i jadłospisy.Nietolerancja nabyta jest przejściowa,ale czasem długotrwała.
Dzoana82
W produktach fermentowanych jest niewielka ilość laktozy (ponieważ bakterie mlekowe w wiekszości ją skonsumowały) dlatego joguty i kefiry nie powinny Tobie szkodzić. Nie polecałabym całkowitej rezygnacji z produktów mlekopochodnych, ze względu na dużą ilośc wapnia, który jest niezbędny naszym kościom (i nie tylko).
ewciakowa
CYTAT(tangerine @ May 18 2010, 20:19 ) *
Witam smile.gif
Mam pytanie dotyczące nabiału w diecie Montignaca,
da sie go jakos ominąć ?
szykuję sie do przejscia na dietę, ale niestety mam nietolerancję laktozy i nabiał powinnam ograniczać do minimum.
Teraz pozwalam sobie jedynie na ser feta w sałatce greckiej

w produktak fermentujacych jest taka malo jej ze chyba mozesz jesc sery pic kefiry i zsiadle mleko
jelsi nie to pozostaje ci bialko roslinne
tangerine
dziękuję za odpowiedzi smile.gif
jeszcze nie jestem zaprzyjaznina ze swoją nietolerancją laktozy, bo to nowa sprawa dry.gif
tzn nietolerancje mam najprawdopodobniej od urodzenia, ale dowiedziałam sie o niej niedawno
zaczełam mieć problemy z oddychaniem, zdiagnozowano mi astme i zaczeło sie szukanie przyczyn,
za głównego winowajce została uznana laktoza.

Zobaczymy jak to bedzie,
dzisiaj zaczęłam diete MM i bardzo mi odpowiada, mam tylko watpliwosci czy da sie schudnać jedząc makaron i ryż.
Uwielbiam je, ale jakos nie kojarzą mi się z odchudzaniem Up_to_something.gif
jolasmyk
CYTAT(tangerine @ May 19 2010, 22:31 ) *
dziękuję za odpowiedzi smile.gif

Zobaczymy jak to bedzie,
dzisiaj zaczęłam diete MM i bardzo mi odpowiada, mam tylko watpliwosci czy da sie schudnać jedząc makaron i ryż.
Uwielbiam je, ale jakos nie kojarzą mi się z odchudzaniem Up_to_something.gif

ajajaj...jakie watpliwosci ???? ja mam makaron codziennie na kolacje a popatrz na mojego tickerka, leci w dol.....
pinulla01
tangerine
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nietolerancja_laktozy

Pewnie sobie to juz przeczytalas ale wydaje mi sie ,ze mozesz calkiem spokojnie kozystac z tej diety ... jedz duzo skorupiakow a i zwykly tunczyk w sosie wlasnym to juz 22g bialka, czasami ludzie mysla ,ze wszystko co biale to bialko ale to nieprawda ..... ryby produkty sojowe (tofu) ,oczywiscie jaja i mieso (chociaz drobiowe jest b.dobre ale rowniez podroby sa zrodlem bialka ),sery twarde przeciez tez nie sa zabronione ...no popatrz troszke i na pewno znajdziesz cos dla Siebie i niekoniecznie tylko makaron i ryz zostanie Ci do dyspozycji ......
Oj i jak juz wczesniej napisano jogurty u nas do 1,5% tluszczu sa w Twoim przypadku tez tolerowane oprocz tego soczewica to tez b,duzo bialka fasolka ,groszek,i jak bylam przy miesie to zapomnialam o cielecinie (18-24g na 100g ) produkty zbozowe to pytanie ....jak sama sobie chlebek upieczesz z maki miedzy 1850-2000 to bedzie odpowiednio od 7-14g bialka na100g no juz sie rozpisalam ....
Wazne jest w tej diecie oczyweiscie bialko (1-1,5g na kg wagi ciala ) ale mysle ,ze znajdziesz cos dla siebie

Zycze powodzenia rolleyes.gif
tangerine
na razie jestem na etapie studiowania diety wiec nie do konca rozumiem o co chodzi z tymi gramami białka dry.gif
musze przyznac, ze dieta jest skomplikowana i nieco sie w niej gubie rolleyes.gif
niestety nie jestem w stanie zmusic sie do przełkniecia jogurtu, kefir i maslanka jakos wchodzą, ale do tej pory piłam je kilka razy w roku.
apapon
CYTAT(tangerine @ May 20 2010, 13:31 ) *
na razie jestem na etapie studiowania diety wiec nie do konca rozumiem o co chodzi z tymi gramami białka dry.gif
musze przyznac, ze dieta jest skomplikowana i nieco sie w niej gubie rolleyes.gif
niestety nie jestem w stanie zmusic sie do przełkniecia jogurtu, kefir i maslanka jakos wchodzą, ale do tej pory piłam je kilka razy w roku.

Białka trzeba zjeść dziennie tyle gram ile się waży, a znajdziesz go nie tylko w nabiale, również w mięsie, rybach, soczewicy, soi, więc na pewno coś znajdziesz.

A w razie wątpliwości pytaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.