Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: truskawy równoważymy?
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
Sabre
Pytanie może głupawe i pewnie gdzieś już się przewinęło, ale czytam, czytam i nie widzę smile.gif Czy jedząc truskawki do śniadania muszę je równoważyć warzywkami? smile.gif
sarbela
Tak smile.gif
Sabre
To se jutro warzywek rano podjem smile.gif Mam ponad pół kilo truskawek i nie zawaham się ich skonsumować wink.gif Tak na nie czekałam smile.gif
Kasik28
smacznego smile.gif
jolasmyk
CYTAT(Sabre @ May 31 2010, 22:06 ) *
To se jutro warzywek rano podjem smile.gif Mam ponad pół kilo truskawek i nie zawaham się ich skonsumować wink.gif Tak na nie czekałam smile.gif

owocow do 400gr. z tego co pamietam
wers
Jak zjesz na czczo na pół godziny przed śniadaniem,to nie musisz ich przy śniadaniu równoważyć.
Owoce jagodowe "przelatują" przez żołądek - odźwiernik żołądka w ich przypadku otwiera się dość szybko i przepuszcza treść do dwunastnicy /pierwszego odcinka jelita cienkiego/.Nim rozpoczniesz śniadanie po truskawkach w żołądku prawie nic nie zostanie i o to chodzi.
Sabre
Kasik - dzięki, och pyszne były wiggle.gif
CYTAT(jolasmyk @ May 31 2010, 22:39 ) *
owocow do 400gr. z tego co pamietam

054.gif dzięki za przypomnienie, szczerze mówiąc jakoś mi to z głowy wyleciało smile.gif ale i tak zjadłam może z 20 dag bo więcej po tych równoważących warzywkach nie poszło smile.gif
wers - uwaga wręcz genialna w swej prostocie smile.gif dash_kolob_girl.gif i nie musiałabym tych ogórków tyle wpychać smile.gif no ale na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść smile.gif nie wiem dlaczego wbiłam sobie do łebka, że truskawki jemy ze śniadaniem, przecież przed nawet lepiej blush.gif
jolasmyk
CYTAT(Sabre @ Jun 1 2010, 08:03 ) *
Kasik - dzięki, och pyszne były wiggle.gif

054.gif dzięki za przypomnienie, szczerze mówiąc jakoś mi to z głowy wyleciało smile.gif ale i tak zjadłam może z 20 dag bo więcej po tych równoważących warzywkach nie poszło smile.gif
wers - uwaga wręcz genialna w swej prostocie smile.gif dash_kolob_girl.gif i nie musiałabym tych ogórków tyle wpychać smile.gif no ale na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść smile.gif nie wiem dlaczego wbiłam sobie do łebka, że truskawki jemy ze śniadaniem, przecież przed nawet lepiej blush.gif

bo truskawki jak i inne jagodowe mozna do sniadania poniewaz sa to owoce nie fermentujace, inne owoce tylko po pol godz. przed sniadaniem, tak czulam, ze nie wcisniesz wszystkich
wers
..i nie musiałabym tych ogórków tyle wpychać smile.gif ....
Jeśli były to surowe,to wielka szkoda - zawarty w surowych ogórkach enzym askorbinaza całkowicie zniszczył witaminę C z truskawek.Porcja 200 g truskawek pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.W procesie kwaszenia ogórków askorbinaza ginie.
Poniżej przetłumaczone przez google dane truskawek surowych /strawberries,raw /z amerykańskiej bazy żywności.Tłumaczenie niektórych fragmentów nie jest dobre - dotyczy to np. w w Informacjach na temat odżywania -"Doręczenie kwoty za wybrane".To ostatnie tłumaczyć należy jako "Wybrana porcja" - u góry można wybrać wagę porcji,a baza automatycznie zmieni wynik.Truskawki mają niski ładunek glikemiczny i prawie pięć gwiazdek jako zalecane przy odchudzaniu.
http://translate.google.pl/translate?hl=pl...t-juices/2064/2
Owoce należy jeść na czczo,po posiłku węglowym najwcześniej po 2 godzinach.
jolasmyk
CYTAT(wers @ Jun 1 2010, 09:51 ) *
...Owoce należy jeść na czczo,po posiłku węglowym najwcześniej po 2 godzinach.

ja tylko dodam, ze nasze forum jest zaostrzone i owoce jemy tylko na czczo lub jagodowe do sniadania, pozniej w ciagu dnia juz po owoce nie siegamy
Sabre
Jeśli były to surowe,to wielka szkoda - zawarty w surowych ogórkach enzym askorbinaza całkowicie zniszczył witaminę C z truskawek
No tak, były surowe.
Kurczaczki, ale to wszystko zagmatwane, kiedy ja to ogarnę whee.gif
Kasik28
Taaaak,

Jak juz Jola trafnie napisała - owoce tylko na czczo 20-30 minut przed śniadaniem, do 400g.
Z owoców dozwolonych do śniadania można wybierać spośród jagodowych, do których truskawki jaknajbardziej się zaliczają.
Każdy może mieć czasem chęć na serniczek z truskawkami, albo ryż z borówkami wink.gif wtedy musi zrównoważyć te owoce warzywkami.
Jedząc przed posiłkiem owoce, nie trzeba równoważyć.

Jeśli chodzi o truskawki i ich dopuszczalną ilość na jeden posiłek - truskawki są owocami sezonowymi, i te najlepsze pojawiają się tylko na 2 miesiące.
Szkoda zmarnować tego czasu, dlatego na truskawki jest dyspenza i można się ich "nażreć" crazy.gif - oczywiście kto chce.
Ja tam lubię sezon truskawkowy wykorzystać na maxa 695.gif
Sabre
Dzięki dziewczynki za wszystkie informacje. Jeszcze przy okazji zapytam Was, czy zakaz picia 30 min przed i 30 min po posiłku musi być rygorystycznie przestrzegany, bo z tego wychodzi godzina bez kropli wody, a w moim przypadku to wręcz niewykonalne smile.gif Ja wodę piję ciągle: stoi na biurku w pracy, jeździ ze mną samochodem, mieszka na parapecie w sypialni smile.gif wszędzie butelki i kubeczki smile.gif Po prostu jestem jak smok wawelski smile.gif Godzinę bez wody (zwłaszcza po jedzonku) nie przetrzymuję smile.gif
jolasmyk
CYTAT(Sabre @ Jun 1 2010, 11:45 ) *
Dzięki dziewczynki za wszystkie informacje. Jeszcze przy okazji zapytam Was, czy zakaz picia 30 min przed i 30 min po posiłku musi być rygorystycznie przestrzegany, bo z tego wychodzi godzina bez kropli wody, a w moim przypadku to wręcz niewykonalne smile.gif Ja wodę piję ciągle: stoi na biurku w pracy, jeździ ze mną samochodem, mieszka na parapecie w sypialni smile.gif wszędzie butelki i kubeczki smile.gif Po prostu jestem jak smok wawelski smile.gif Godzinę bez wody (zwłaszcza po jedzonku) nie przetrzymuję smile.gif

ja tez tak mam, woda to moj najwiekszy przyjaciel i nigdy mnie nie opuszcza, jednak rygorystycznie trzymam sie zasady nie picia przed i po, a to dlatego, ze woda zozrzadza soki trawienne a tego chyba nie chcesz, co???
Bebedor133
CYTAT(jolasmyk @ Jun 1 2010, 12:54 ) *
ja tez tak mam, woda to moj najwiekszy przyjaciel i nigdy mnie nie opuszcza, jednak rygorystycznie trzymam sie zasady nie picia przed i po, a to dlatego, ze woda zozrzadza soki trawienne a tego chyba nie chcesz, co???

Przepraszam a co to znaczy zozrzadza?? To jakiś nowy kefir??
iris660
chyba zozżądzą jak już IPB rotfl_.gif IPB rotfl_.gif
Bebedor133
rofl.gif
jolasmyk
CYTAT(Bebedor133 @ Jun 1 2010, 18:21 ) *
Przepraszam a co to znaczy zozrzadza?? To jakiś nowy kefir??

Bebedor odczep Ty sie ode mnie, co???? To juz przestaje byc zabawne...
iris660
CYTAT(jolasmyk @ Jun 1 2010, 20:18 ) *
Bebedor odczep Ty sie ode mnie, co????

rofl.gif
jolasmyk
CYTAT(iris660 @ Jun 1 2010, 18:26 ) *
chyba zozżądzą jak już IPB rotfl_.gif IPB rotfl_.gif

i jak juz to tam mialo byc e , jacy wielcy polonisci z was panowie smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif
iris660
CYTAT(jolasmyk @ Jun 1 2010, 20:24 ) *
i jak juz to tam mialo byc e , jacy wielcy polonisci z was panowie smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif

zożądzę?
Bebedor133
CYTAT(jolasmyk @ Jun 1 2010, 20:24 ) *

Oj Joluś nie smutaj
jolasmyk
CYTAT(iris660 @ Jun 1 2010, 19:25 ) *
zożądzę?

tak se tlumacz Irysku....

CYTAT(Bebedor133 @ Jun 1 2010, 19:27 ) *
Oj Joluś nie smutaj że jesteś cienizna z łortografi smile.gif

a czy Ty wiesz w ogole co to ortografia???? i gdzie w tym wyrazie widzisz blad ortograficzny, a teraz serio, przestan sie mnie czepiac i od cienizn to sobie kogos innego wyzywaj,ok???
iris660
łuuuu poleciało pierze banana1.gif Ale lubię jak jola taka stanowcza. Odrazu mi się w głowie odtwarza taka mocna metalowa muzyka. IPB rotfl_.gif IPB rotfl_.gif
Sabre
oj chłopaki, chłopaki, grunt że uczeń zatrybił o co chodzi wink.gif
jolasmyk
CYTAT(Sabre @ Jun 1 2010, 20:15 ) *
oj chłopaki, chłopaki, grunt że uczeń zatrybił o co chodzi wink.gif

no coz, widac chlopcy sa malo kumaci smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif smilie_girl_101.gif ale to normalne...
Bebedor133
CYTAT(jolasmyk @ Jun 1 2010, 20:35 ) *
a teraz serio, przestan sie mnie czepiac i od cienizn to sobie kogos innego wyzywaj,ok???

Uraziłem sad.gif Przepraszam już nie będę...
cilka
nie wiem czy w dobrym miejscu pytam i czy w ogóle mi ktos odpowie...Posiłki równoważymy warzywami 1:1.I teraz sie zastanawiam czy tylko surowymi?Czy warzywa np:gotowane,duszone nie równoważą posiłku?Sorki za ciemnotę 054.gif
kachna
CYTAT(cilka @ Jul 1 2010, 09:41 ) *
nie wiem czy w dobrym miejscu pytam i czy w ogóle mi ktos odpowie...Posiłki równoważymy warzywami 1:1.I teraz sie zastanawiam czy tylko surowymi?Czy warzywa np:gotowane,duszone nie równoważą posiłku?Sorki za ciemnotę 054.gif

za jaka ciemnote? przeciez kto pyta nie bladzi...ale czasami wystarczy poszwedac sie po forum i na prawie wszystkie pytania znajdzie sie odpowiedz wink.gif
cilka, wklejam ci linka do identycznego pytania, poczytaj troche bo tam na 100% znajdziesz odpowiedz na pytanie, ktore cie nurtuje: http://dietamm.com/forum/index.php?showtopic=5040

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.