Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czym zastapic nabial i ryby?
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
majka900
Witam.
Mam klopot w zastapieniu nabialu i ryb (szczegolnie do sniadania brakuje mi bialka). Nadal karmie synka piersia, a on niestety nie toleruje tego rodzaju bialka.
Prosze o jakies podpowiedzi
kachna
a nabial to po prostu wszystko? czyli brak tolerancji na laktoze? a probowalas z kozim? ale jak nabial jest ogolnie be to moze cos ze straczow? jakas pasta z soczewicy albo z ciecierzycy albo pasztet z soi...chociaz nie wiem jak sie to ma do karmienia piersia bo po straczkach...wiadomo..."wiaterki" sie wzmagaja... wink.gif no ale jak nie nabial albo ryby to moze po prostu mieso...gotowana piers z kuraka...z tego co sobie przypominam to moze byc jedzona z weglami...nasze forum jest zaostrzone i nie uznaje takiego polaczenia, bo dla nas kazde mieso, nawet to najchudsze jest tluszczem ale...twoj przypadek jest wyjatkowy, karmienie piersia+nietolerancja wiec moze przynajmniej w tym okresie nasze moderatorki przymkna na to oko 695.gif
majka900
Alergia wystepuje na krowie mleko i jego przetwory (wyjatek stanowi smietana, po ktorej nic mu nie jest oraz ser zolty i plesniowy ale to wszystko tluszcze i raczej do obiadu), ser kozi takze odpada. Ale nie mam nic przeciwko zeby zastapic ten rodzaj bialka np straczkami. Juz nawet ugotowalam sobie soczewice i podjadam do sniadania. Tylko musze uwazac zeby nie przekroczyc 100g wegli, tak? Czy groch albo fasola moga byc? I jeszcze jedno pyt: sprobowalam wczoraj wypic maslanke i chyba nic mu nie jest, wiec jakbym do sniadania wypila szkalnke maslanki (1.5%) to byloby ok?

Dziekuje za pomoc
jolasmyk
Majka niw mozesz przekroczyc 100gr. suchego produktu, np. soczewicy, maslanke oczywiscie mozesz do wegli, wiec jesli masz kolacje weglowa to oczywiscie tez....
kachna
CYTAT(majka900 @ Jun 6 2010, 09:20 ) *
Alergia wystepuje na krowie mleko i jego przetwory (wyjatek stanowi smietana, po ktorej nic mu nie jest oraz ser zolty i plesniowy ale to wszystko tluszcze i raczej do obiadu), ser kozi takze odpada. Ale nie mam nic przeciwko zeby zastapic ten rodzaj bialka np straczkami. Juz nawet ugotowalam sobie soczewice i podjadam do sniadania. Tylko musze uwazac zeby nie przekroczyc 100g wegli, tak? Czy groch albo fasola moga byc? I jeszcze jedno pyt: sprobowalam wczoraj wypic maslanke i chyba nic mu nie jest, wiec jakbym do sniadania wypila szkalnke maslanki (1.5%) to byloby ok?

Dziekuje za pomoc

nie 100g wegli, tylko nie mozesz przekroczyc 100g wegli zlozonych czyli na przyklad jak jesz soczewice z makaronem to w sumie mozesz tego zjesc 100g (mowimy o suchym produkcie). Mozesz jesc groch, fasole, soje, ciecierzyce, soczewice, arzuki...do wyboru do koloru. maslanka jest jak najbardziej ok, sprobuj tez kefir albo zsiadle mleko (zawsze ni wiecej niz 1,5% tluszczu)

aha! i nie zapomnij o zrownowazeniu tego wszystkiego warzywkami
majka900
Dziekuje za pomoc. Oczywiscie bede pamietac o tych 100g wegli zlozonych-zreszta jak sie najem warzywek to wiecej i tak w siebie nie wcisne smile.gif
Poki co, bede sobie gotowac groch, fasole i soczewice i z tego komponowac sniadania. Zobacze co z ta maslanka i za jakis czas sprobuje kefir i zsiadle mleko. Ostatnio jak probowalam jogurt nat 0% to synka uczulilo, dlatego tez troche boje sie tego kefiru. Ale bede probowac. Synek niedlugo skonczy 10 miesiecy a mowia ze skaza bialkowa i egzema trwaja do roku, dwoch, wiec moze bede miec szczescie i mu przejdzie smile.gif

W kazdym razie serdeczne dzieki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.