Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy warzywa surowe czy gotowane do rownowazenia posilkow to to samo?
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
Anamora71
Witam, jestem tu nowa i dopiero sie ucze. Mam pytanko, tak jak powyzej. Czy do rownowazenia posilkow trzeba uzywac warzyw tylko surowych, czy moga tez byc duszone, czy gotowane, czy kiszone? Myslalam, ze te "nie surowe", to zaliczaja sie do posilku i tez je trzeba rownowazyc warzywami, tylko ze surowymi?

Mam jeszcze nastepne pytanko, czy mozna w pierszej fazie jesc wlasnie nalesniki, czy tam ciasteczka, lub naprz. Tiramisu? Wiadomo, ze odpowiednio przygotowanych, do godz. 12, no i w zaleznosci, czy to posilek tluszczowy czy weglowy. Mam straszna ochote na Tiramisu, wiem, ze jest tluszczowy i moge go zjesc po obiedzie tluszczowym, ale czy moge, gdyz zalezy mi na schudnieciu? No i czy to wielki grzech zjesc kawalek gorzkiej czekolady, kakao powyzej 70% po obiedzie tluszczowy, czy lepiej sobie odpuscic?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam, jezeli juz takie pytanie gdzies sa, ale ja ich nie znalazlam.
kachna
CYTAT(Anamora71 @ Jun 10 2010, 02:19 ) *
Witam, jestem tu nowa i dopiero sie ucze. Mam pytanko, tak jak powyzej. Czy do rownowazenia posilkow trzeba uzywac warzyw tylko surowych, czy moga tez byc duszone, czy gotowane, czy kiszone? Myslalam, ze te "nie surowe", to zaliczaja sie do posilku i tez je trzeba rownowazyc warzywami, tylko ze surowymi?

Mam jeszcze nastepne pytanko, czy mozna w pierszej fazie jesc wlasnie nalesniki, czy tam ciasteczka, lub naprz. Tiramisu? Wiadomo, ze odpowiednio przygotowanych, do godz. 12, no i w zaleznosci, czy to posilek tluszczowy czy weglowy. Mam straszna ochote na Tiramisu, wiem, ze jest tluszczowy i moge go zjesc po obiedzie tluszczowym, ale czy moge, gdyz zalezy mi na schudnieciu? No i czy to wielki grzech zjesc kawalek gorzkiej czekolady, kakao powyzej 70% po obiedzie tluszczowy, czy lepiej sobie odpuscic?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam, jezeli juz takie pytanie gdzies sa, ale ja ich nie znalazlam.

widze bidoku, ze nikt ci odpowiedzial wiec chociaz ja sprobuje ci cos rozjasnic... wink.gif
1) do zrownowazenia posilkow mozesz uzyc warzyw jakich chcesz, wazne aby mialy ig ponizej 35. jednak dobrze jest rozpoczynac posilek surowymi, gdyz m.in. musisz je dluzej gryzc i przez to szybciej masz uczucie sytosci oraz w surowiznie masz witaminy i sole min., ktore warzywko traci w trakcie obrobki termicznej. wszelkie "kwasiory" sa jak najbardziej wskazane (...jesli oczywiscie sa pewne i bez syfiastych dodatkow)
2) "nie surowe" nie musza byc rownowazone.
3) w pierwszej fazie mozna jesc nalesniki, ciasta, muffiny itp. z naszych przepisow ale tylko do poludnia , rownowazac je oczywiscie odpowiednia porcja zieleniny. wszelkie desery tluszczowe (tiramisu', czekolada itp.) na poczatku pierwszej fazy sa odradzane poniewaz jest to okres "regulacji" trzustki i na pewno nie pomoga w chudnieciu. zreszta na pozniejszym etapie wszelkie desery, nawet jesli sa dozwolone u wielu osob powoduja zatrzymanie chudniecia...wiec sama musisz zadecydowac...albo rybki albo akwarium...musisz po prostu zaczac mm-owac a wtedy sama zobaczysz co ci sluzy a co nie... biggrin.gif
Anamora71
CYTAT(kachna @ Jun 10 2010, 09:32 ) *
widze bidoku, ze nikt ci odpowiedzial wiec chociaz ja sprobuje ci cos rozjasnic... wink.gif
1) do zrownowazenia posilkow mozesz uzyc warzyw jakich chcesz, wazne aby mialy ig ponizej 35. jednak dobrze jest rozpoczynac posilek surowymi, gdyz m.in. musisz je dluzej gryzc i przez to szybciej masz uczucie sytosci oraz w surowiznie masz witaminy i sole min., ktore warzywko traci w trakcie obrobki termicznej. wszelkie "kwasiory" sa jak najbardziej wskazane (...jesli oczywiscie sa pewne i bez syfiastych dodatkow)
2) "nie surowe" nie musza byc rownowazone.
3) w pierwszej fazie mozna jesc nalesniki, ciasta, muffiny itp. z naszych przepisow ale tylko do poludnia , rownowazac je oczywiscie odpowiednia porcja zieleniny. wszelkie desery tluszczowe (tiramisu', czekolada itp.) na poczatku pierwszej fazy sa odradzane poniewaz jest to okres "regulacji" trzustki i na pewno nie pomoga w chudnieciu. zreszta na pozniejszym etapie wszelkie desery, nawet jesli sa dozwolone u wielu osob powoduja zatrzymanie chudniecia...wiec sama musisz zadecydowac...albo rybki albo akwarium...musisz po prostu zaczac mm-owac a wtedy sama zobaczysz co ci sluzy a co nie... biggrin.gif

Kachna-dziekuje ci bardzo za odpowiedz, juz wszystko wiem, chociaz oczywiscie z ciezkim sercem, musze sobie narazie dac spokoj z tiramisu smilie_girl_110.gif Czy moge spytac z kad ta Kachna?, to po czesku oznacza kaczka, czy to z czegos innego?
kachna
CYTAT(Anamora71 @ Jun 11 2010, 22:41 ) *
Kachna-dziekuje ci bardzo za odpowiedz, juz wszystko wiem, chociaz oczywiscie z ciezkim sercem, musze sobie narazie dac spokoj z tiramisu smilie_girl_110.gif Czy moge spytac z kad ta Kachna?, to po czesku oznacza kaczka, czy to z czegos innego?

kachna? a ja zawsze myslalam, ze to zdrobnienie od katarzyna, tak jak kasia, kasienka, kasiulenka, kasik...a ty mi z jakas kaczka po czesku wyjezdzasz... laugh.gif w tych sprawach to trzeba do naszego kasika sie udac...po pierwsze, jako ze ona tyz kaska to moze ja ten temat bezposrednio zainteresowac a po drugie ona zna czeski wink.gif
ewciakowa
kaczka smilie_girl_101.gif
kachna
CYTAT(ewciakowa @ Jun 12 2010, 10:07 ) *
kaczka smilie_girl_101.gif

no co sie smieje...pytam...co? angry.gif
ewciakowa
nic tongue.gif

kwa kwa kwa laugh.gif
:*:*
kachna
CYTAT(ewciakowa @ Jun 12 2010, 11:01 ) *
nic tongue.gif

kwa kwa kwa laugh.gif
:*:*

e tam kwa kwa...ja to robie przez ef...kfa kfa...tak nosowo laugh.gif

ok...temat drobiowy uwazam za zamkniety...

ewciak...napisalabys cos o tych warzywach bo nas zaraz za ploty przegonia bl_badgrin.gif
ewciakowa
warzywa dodajemy do kazdego posiłku

moze byc? ph34r.gif

bl_badgrin.gif bl_badgrin.gif
kachna
CYTAT(ewciakowa @ Jun 12 2010, 11:23 ) *
warzywa dodajemy do kazdego posiłku

moze byc? ph34r.gif

bl_badgrin.gif bl_badgrin.gif

zaznaczmy, ze je tylko dodajemy ale rowniez zjadamy... bl_badgrin.gif
Anamora71
CYTAT(kachna @ Jun 12 2010, 10:43 ) *
zaznaczmy, ze je tylko dodajemy ale rowniez zjadamy... bl_badgrin.gif

Czesc dziewczyny, dziekuje za odpowiedz, ze kachna jest kaczka, to wiem na 100%, gdyz jestem czeszka rolleyes.gif
madzeska
Ale z Was Krejzolki smilie_girl_101.gif ale się uśmiałam bl_badgrin.gif
kachna
CYTAT(Anamora71 @ Jun 13 2010, 22:19 ) *
Czesc dziewczyny, dziekuje za odpowiedz, ze kachna jest kaczka, to wiem na 100%, gdyz jestem czeszka rolleyes.gif

no to zes mi przywalila... laugh.gif ...dosyc, ze jestem kaczka to do tego mam jeszcze czeskie nazwisko crazy.gif serio!
ewciakowa
owkors ze zjadamy i pozniej baki mamy laugh.gif

KWA KWA wub.gif
kachna
kfa... wub.gif
Anamora71
CYTAT(kachna @ Jun 14 2010, 06:14 ) *
no to zes mi przywalila... laugh.gif ...dosyc, ze jestem kaczka to do tego mam jeszcze czeskie nazwisko crazy.gif serio!

O, ciekawe jakie? No to fajnie sie sklada, ja z kolei za panny mialam nazwisko polskie. wink.gif
Małgośka
osz kurcze! o przepraszam -temat drobiu jest tu drażliwy... ale czaad! Pośmiałam się do mokrych majtek!- niezły ten wątek warzywny! A props kiszońców- ja coś nie mogę ich za dużo, chyba mam nadkwasotę, bo żołądek mi się buntuje po nich, zgagencja żre jak cholera!
wacko.gif
jpr_71
Obśmiałam się z kaczki biggrin.gif , a tak na powaznie to chciałam zapytać czy te warzywa, ktorymi równowazymy posiłek musza zawsze byc surowe: np. dzisiaj miałam na obiad brokuły blanszowane (gotowane 1 min od zawrzenia) i nie wiem czy one wystarczą do zrównoważenia mięsa (jesli będa wagowo 1:1), czy musze jednak zjeśc surówke z warzyw surowych?
Butterka
nie ma znaczenia czy gotowane czy nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.