CYTAT(Anamora71 @ Jun 10 2010, 02:19 )

Witam, jestem tu nowa i dopiero sie ucze. Mam pytanko, tak jak powyzej. Czy do rownowazenia posilkow trzeba uzywac warzyw tylko surowych, czy moga tez byc duszone, czy gotowane, czy kiszone? Myslalam, ze te "nie surowe", to zaliczaja sie do posilku i tez je trzeba rownowazyc warzywami, tylko ze surowymi?
Mam jeszcze nastepne pytanko, czy mozna w pierszej fazie jesc wlasnie nalesniki, czy tam ciasteczka, lub naprz. Tiramisu? Wiadomo, ze odpowiednio przygotowanych, do godz. 12, no i w zaleznosci, czy to posilek tluszczowy czy weglowy. Mam straszna ochote na Tiramisu, wiem, ze jest tluszczowy i moge go zjesc po obiedzie tluszczowym, ale czy moge, gdyz zalezy mi na schudnieciu? No i czy to wielki grzech zjesc kawalek gorzkiej czekolady, kakao powyzej 70% po obiedzie tluszczowy, czy lepiej sobie odpuscic?
Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam, jezeli juz takie pytanie gdzies sa, ale ja ich nie znalazlam.
widze bidoku, ze nikt ci odpowiedzial wiec chociaz ja sprobuje ci cos rozjasnic...
1) do zrownowazenia posilkow mozesz uzyc warzyw jakich chcesz, wazne aby mialy ig ponizej 35. jednak dobrze jest rozpoczynac posilek surowymi, gdyz m.in. musisz je dluzej gryzc i przez to szybciej masz uczucie sytosci oraz w surowiznie masz witaminy i sole min., ktore warzywko traci w trakcie obrobki termicznej. wszelkie "kwasiory" sa jak najbardziej wskazane (...jesli oczywiscie sa pewne i bez syfiastych dodatkow)
2) "nie surowe" nie musza byc rownowazone.
3) w pierwszej fazie mozna jesc nalesniki, ciasta, muffiny itp. z naszych przepisow ale tylko do poludnia , rownowazac je oczywiscie odpowiednia porcja zieleniny. wszelkie desery tluszczowe (tiramisu', czekolada itp.) na poczatku pierwszej fazy sa odradzane poniewaz jest to okres "regulacji" trzustki i na pewno nie pomoga w chudnieciu. zreszta na pozniejszym etapie wszelkie desery, nawet jesli sa dozwolone u wielu osob powoduja zatrzymanie chudniecia...wiec sama musisz zadecydowac...albo rybki albo akwarium...musisz po prostu zaczac mm-owac a wtedy sama zobaczysz co ci sluzy a co nie...