Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kasza gryczna-można?
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
marpessa
oczywiście do węgli ? można jeść ?
Sabre
CYTAT(marpessa @ Jun 21 2010, 12:44 ) *
oczywiście do węgli ? można jeść ?

Co prawda jestem krótko na mm i niewielkie mam doświadczenie smile.gif ale w kilku przepisach na forum znalazłam kaszę gryczaną i spokojnie ją wcinam, a waga spada banana1.gif No ale może niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie i ewentualnie skoryguje jeśli głupoty gadam wink.gif
kadyrka
http://dietamm.com/forum/index.php?showtopic=729 Tutaj jest napisane że kasza gryczana owszem,ale nie prażona. 695.gif
pinulla01
A tak z ciekawosci ...to jaka to ta prazona ???? pytam calkiem powaznie bo kasze sobie czasami podaje ale wydaje mi sie ,ze ta wlasciwa ..... huh.gif
Ja mam tutaj tylko ta kasze co sie do krupniku dodaje to ona chyba jest ok ?????
finezja
Szczerze mówiąc to ja nie widziałam innej kaszy gryczanej jak tylko prażonej :/
tradycja80
ta nie prażona to jest tzw. krakowska dużo drobniejsza od prażonej
sarbela
Pinulka prażona (palona) to ta najczęściej spotykana w sklepach (ciemna), nieprażona jest biała. Prażona ma podobno wyższe IG niż nieprażona
pinulla01
Sarbelko No to ona jest taka zupelnie jasna .... Tylko mowie ,ze ja w Niemczech innej nie widzialam ....dlatego pytam . W Polsce jest pewnie wiecej rodzajow ale u mnie tylko ten jeden zwykly taki do krupnika .... huh.gif
Tradycja W tym wlasnie problem ,ze u mnie nie bardzo jak mam kupic ta polska tylko musze bazowac na tym co w naszych sklepach jest ...... Dlatego wlasnie pytam jak ona wyglada .....
ada1
Taka kasza gryczana jasna, czyli nie prażona jest w sklepach tesco w uk.
To oczywiście wiadomość dla wyspiarek rolleyes.gif
ada1
CYTAT(pinulla01 @ Jun 21 2010, 22:51 ) *
ada no fajnie tylko ja do UK to mam calkiem niezly kawalek ...... wink.gif

A mi i tak nikt nie odpowiedzial jaka to w koncu kasza .....jest dobra dry.gif

No tak:) Dlatego dopisałam, że to info dla wyspiarek rolleyes.gif
Pomyślałam, że może się przydać komuś, kto szuka tej białej. Jeśli chodzi o kasze, to można jeść wszelkie kasze grube. Nie żadne tam zordrobione, takie do zup (drobne jęczmienne) tylko grube kasze. Pęczak jest ok, ale jęczmienna nie może być. No i ta gryczana jak najbardziej, jasna nie ciemna i cała, taka duża. Zreszta akurat gryczanej nie spotkałam rozdrobionej.
No i kasze jak zawsze 100g suchego produktu na jeden raz gotowanego al dente.
Zresztą zobacz tu:
http://dietamm.com/forum/index.php?act=Sea...;highlite=kasza
pinulla01
Ada Bardzo Ci dziekuje .... dajekwiatka.gif dajekwiatka.gif notworthy.gif
wiosna
a ja myslalam, ze gryczana to tylko ciemna.... bangbang.gif
kachna
ok, to skoro wyspiarki juz wiedza jak wyglada "ich" kasza nieprazona to ja wam pokaze jak wyglada opakowanie polskiej "bialej" kaszy gryczanej (biala to tylko w nazwie poniewaz jej kolor jest bardziej, jakby go okreslic...jasno-zielonkawo-seledynowy) wink.gif

...wyspiarki juz wiedza, mieszkancy kraju nad wisla tez...a czy bedzie ktos tak mily mi podpowie gdzie do cholery moge ja znalezc w ojczyznie pizzy? no gdzieeeeee???? dash_kolob_girl.gif
pinulla01
Kachna No i ja mam wlasnie taki sam DYLEMAT !!!!!! kartofli to u mnie dostatek w najroznieszych formach ,ale kasza ....i tez sie stresuje czy ta ktora kupuje to odpowiednia jest ...................... huh.gif
kachna
no tak...kasza...a co powiecie na make gryczaa? bo ja tutaj czasami zakupuje makaron z tej maki i jadam go z mlekiem na sniadanie... w skladzie jest: maka z pszenicy durum, 25% maki grycznej z pelnego przemialu i woda. wiec na sniadanko chyba jest ok? unsure.gif

oto zdjecie tego cuda, ktore wystepuje tylko w jednej wersji i nazywa sie "pizzoccheri" ale nawet nie bede opisywac jak sie je przyrzadza w oryginalnym przepisie...ja zadowalam sie w mleczku... wink.gif

Uploaded with ImageShack.us
pinulla01
Mi sie wydaje ,ze jest ok ale ......sa ludzie ktorzy lepiej wiedza ....... wink.gif
marpessa
byłam w kilku sklepach i nigdzie nie było nieprażonej kaszy gryczanej ! moja ciocia poradziła,że taką można jedynie dostać na bazarkach - sprzedają coś ok. 6 zł za kg smile.gif
kachna
CYTAT(marpessa @ Jul 2 2010, 09:37 ) *
byłam w kilku sklepach i nigdzie nie było nieprażonej kaszy gryczanej ! moja ciocia poradziła,że taką można jedynie dostać na bazarkach - sprzedają coś ok. 6 zł za kg smile.gif

marpessa, skocz sobie pare postow wyzej...zamiescialam tam zdjecie opakowania bialej kaszy produkowanej przez firme "melvit", ktora mozna kupic w marketach...niestety nie wszystkich...ale przeciez my mm-ki wiemy, ze niektore produkty lepiej smakuja jak sa "upolowane", nie? wink.gif
...a na bazarze to swoja droga... biggrin.gif
lisica85

ja we wloszech kupuje kasze gryczana w sieci supermarkerow Cityper.
nie jest prazona. W 30 min na wolnym ogniu jest pyszna !!!
kachna
CYTAT(lisica85 @ Jul 29 2010, 16:03 ) *
ja we wloszech kupuje kasze gryczana w sieci supermarkerow Cityper.
nie jest prazona. W 30 min na wolnym ogniu jest pyszna !!!

dzieki ci dobra kobieto! biggrin.gif niestety ale w moich okolicach nie ma tej sieci marketow a w tych, ktore sa nie moge znalezc tej pieronskiej kaszy...a moze zle szukam...? unsure.gif
pochwalilabys sie mala gdzie mieszkasz...sasiadkami pewnie nie jestesmy ale... wink.gif
Ardillita
A ja jadłam taka zwyczajna gryczaną, prażoną, z kefirem. Nieprażonej nigdzie nie widziałam w sklepie. ale jakoś mi to wagi nie hamowało, czy raczej spadania cm, bo wagi nie posiadam wink.gif
adhd
CYTAT(pinulla01 @ Jun 21 2010, 17:19 ) *
A tak z ciekawosci ...to jaka to ta prazona ???? pytam calkiem powaznie bo kasze sobie czasami podaje ale wydaje mi sie ,ze ta wlasciwa ..... huh.gif
Ja mam tutaj tylko ta kasze co sie do krupniku dodaje to ona chyba jest ok ?????

to jest kasza jeczmienna.......a gryczana to ciemna......sa prazone i nie.....ale to zawsze jest wpis na opakowaniu.....ja tam kocham gołabki z kasza i pieczarkami........

powiem wam dziewczyny ,ze ja przestałam wszystkie ryze ,kasze gotowac.tylko sie zagotuje woda....wkładam kasze czy ryz....i nie wiem czy gotuje 5min..potem nakładam koc i mam w nosie..........i na dodatek obnizam IG.....i czasami gotuje przed praca i jak przychodze to cos tam biore na kolacyjke i nigdy sie nic nie rozciapało ani nie rozgotowało bo nie cierpie....wszystko ma byc lekko twarde i juz..........
lisica85
CYTAT(kachna @ Jul 30 2010, 07:19 ) *
dzieki ci dobra kobieto! biggrin.gif niestety ale w moich okolicach nie ma tej sieci marketow a w tych, ktore sa nie moge znalezc tej pieronskiej kaszy...a moze zle szukam...? unsure.gif
pochwalilabys sie mala gdzie mieszkasz...sasiadkami pewnie nie jestesmy ale... wink.gif

Le marche, provincvia di Macerata.
A ty?

tak, tak!
ryz i kasze mozna zagotowac i przykryc az samo "dojdzie", nie trzeba wcale gotowac i gotowac wink.gif
liza___
Ja też gotuję 3-5 minut i wyłanczam. Trzymam jeszcze później pod przykryciem i dochodzi smile.gif tylko ryż brązowy gotuje około 12, ale jego czas gotowania podany na pudełku to 30 minut smile.gif więc i tak jest oki
Dzoana82
CYTAT(marpessa @ Jul 2 2010, 09:37 ) *

Kaszę gryczana nie prażoną firmy "Melvit" kupiłam ostatnio w realu, w dziale z kaszami. Nie rzucała się specjalnie w oczy, ale i tak ją wypatrzyłam smilie_girl_027.gif
kachna
CYTAT(lisica85 @ Jul 30 2010, 14:53 ) *
Le marche, provincvia di Macerata.
A ty?

lombardia, provincia di mantova biggrin.gif
a nie mowilam? tzn. nie pomylilam sie mowiac, ze pewnie nie jestesmy sasiadkami 695.gif
Buczysław
Ja wczoraj kupiłam kaszę gryczaną nieprażąną pod halą Targową w Krakowie. Stała Pan ze staganem pełnym kasz, grochów, bakalii itd. Podejrzewam, ze w każdym mieście na takim bazarze można dostać taka nieprazona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.