Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skład produktów
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
Kukułka
Patrze, w sklepie ( w Monachium ) jogurcik smakowy w 100 g jogurtu zawiera :
Wartość kaloryczna 69 kcal
białko 3,9 g
węglowodany 13,o g
tłuszcz o,1 g

myśle sobie super - coś dla mnie
potem czytam skład...

"jogurt z mleka entrahment łagodny, wiśnie i sok wiśniowy, fruktoza, syrop glukozowy, cukier, koncentrat Beetesaft czerwony, aromaty wiśni sok" ( przetłumaczyć lepiej nie umiałam)
No ale chodzi o ten cukier.
Jeśli w 100 g nie ma cukru a potem jest to co z tym fantem robić... jeść go czy nie?
kachna
CYTAT(Kukułka @ Jul 2 2010, 10:16 ) *
Patrze, w sklepie ( w Monachium ) jogurcik smakowy w 100 g jogurtu zawiera :
Wartość kaloryczna 69 kcal
białko 3,9 g
węglowodany 13,o g
tłuszcz o,1 g

myśle sobie super - coś dla mnie
potem czytam skład...

"jogurt z mleka entrahment łagodny, wiśnie i sok wiśniowy, fruktoza, syrop glukozowy, cukier, koncentrat Beetesaft czerwony, aromaty wiśni sok" ( przetłumaczyć lepiej nie umiałam)
No ale chodzi o ten cukier.
Jeśli w 100 g nie ma cukru a potem jest to co z tym fantem robić... jeść go czy nie?

kukulka, tabelka z wartosciami odzywczymi to jedno a sklad to drugie.
czesto gesto masz w wartosciach odzywczych podane np. weglowodany 10, w tym cukry 5 - bo przeciez wszystkie weglowodany zawieraja cukry.
nas natomiast interesuje sklad produktu, wiec jesli mamy w skladzie cukier (slod, glukoze, miod itp.) to takie produkty sa dla nas fe! czyli twoj jogo tez jest fe! bo niby jest chudy (tylko 0,1 gT) ale ma syrop glukozowy ,cukier, no i ten koncentrat czerwony...co to jest (moze cos z buraka? bo czesto uzywa sie soku z buraka jako barwnika...a on tez jest fe!)
czyli...wszystko jest fe! 695.gif
Zoe
ten beetesaft to na bank sok z buraka. jogurt odpada w przedbiegach

poza tym skąd w ogóle te wątpliwość? - produkt ma w SKŁADZIE cukier... nawet bez dalszego czytania odkładasz go na półkę
Kukułka
uff... uniknęłam błędu....niech sobie zostanie na półce.

Powiedzcie mi jeszcze prosze dlaczego niektóre mąki mają napisane TYP XXX a niektóre nie.
Na razie mąki wogóle nie stosuję ( nie mam takiej potrzeby ) choć rozglądam się po sklepch gdzie zwykle chodzę i MM mąki nie widzę, jedno co rzuciło mi się w oczy to to, że niektóre mąki nie mają napisanego TYPU. Jak przyjadę do domu w Polsce (koniec lipca) to pewnie dopiero kupię.
wers

Na razie mąki wogóle nie stosuję ( nie mam takiej potrzeby ) choć rozglądam się po sklepch gdzie zwykle chodzę i MM mąki nie widzę, jedno co rzuciło mi się w oczy to to, że niektóre mąki nie mają napisanego TYPU. Jak przyjadę do domu w Polsce (koniec lipca) to pewnie dopiero kupię.
[/quote]
Niemieckie nazewnictwo:
"Type 610 (Roggenfeinmehl), Type 815 (helles Brotmehl), Type 997 (Graubrot-, Mischbrotmehl; ohne Kleie und Keim, für dunkle Krustenbrote), Type 1150 (Brotmehl), Type 1370 (Kommissmehl), Type 1740 (dunkles Brotmehl), Type 1800 (Roggenbackschrot, ohne Keim vermahlen), Roggenvollkornschrot (das ganze Korn wurde verschrotet, mit Schale, Mehlkörper und Keim), Roggenvollkornmehl (das ganze Korn wurde fein vermahlen, mit Schale, Mehlkörper und Keim)."
W MM jedynie Roggenvollkornmehl,ale do pieczenia chleba we własnym zakresie chyba zbyt ciężki - może wyjść klucha
Kukułka
Super
give_rose_girl.gif dzięki, zanim ja bym to ogarnęła wieki by minęły.

Wczoraj znalazłam pure z owoców
Jeżyna 55%
Syrop z agawy 15%
winogronowy, jabłkowy bez %
pektyny z jabłek
sok z cytryny
cytrynian wapnia - nie wiem co to jest?. Cytryna i wapno czy chemia? a jeśli chemia czy dobra?
winogrona trochę psują wypadkową IG czy można to w I fazie.? Mnie się wzdaje, że wypadkowa może być niezła.
Pozdrawiam
Butterka
CYTAT(Kukułka @ Jul 3 2010, 08:41 ) *
Super
give_rose_girl.gif dzięki, zanim ja bym to ogarnęła wieki by minęły.

Wczoraj znalazłam pure z owoców
Jeżyna 55%
Syrop z agawy 15%
winogronowy, jabłkowy bez %
pektyny z jabłek
sok z cytryny
cytrynian wapnia - nie wiem co to jest?. Cytryna i wapno czy chemia? a jeśli chemia czy dobra?
winogrona trochę psują wypadkową IG czy można to w I fazie.? Mnie się wzdaje, że wypadkowa może być niezła.
Pozdrawiam

Cytryniam oki - to po prostu wapno smile.gif problematyczny jest ten sok z winogron ,ale od biedy ujdzie:))))) agawa -bardzo ok jakos srodek slodzacy:)
Kukułka
CYTAT(Butterka @ Jul 3 2010, 08:06 ) *
Cytryniam oki - to po prostu wapno smile.gif problematyczny jest ten sok z winogron ,ale od biedy ujdzie:))))) agawa -bardzo ok jakos srodek slodzacy:)

no to mam wypas laugh.gif ... będzie drugie śniadanie na słodko od 3 tygodni.
(pierwsze to było takie kombinowane, zmieliłam suszone morele i dodałam sobie do białego serka o,2 % tł + szczypta fruktozy)

a te winogronka zagryzę kalarepką.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.