Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Grill!!!!!
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
Stron: 1, 2, 3, 4
ziewacz
Czy tylko drób, czy każdy rodzaj mięska, czy kiełbaskę też można?
pat18
Ja kocham karkowke, kurczaka i lososia z grila:) A na Swieta jadlam Biala kielbaske z grila:)
Trinity801
Można każdy rodzaj mięska, tylko trzeba uważac na tłuszcze nasycone - więc taka kiełbaska jest okay, ale nie codziennie wink.gif
pat18
niestety... Ale dobrze ze chociaz raz na jakis czas- teraz sie robi cieplo i ja jestem pewna ze zacznie sie sezon grilowania juz w ten weekend... smile.gif Warzywka z grilla tez sa pycha!
Trinity801
CYTAT(pat18 @ Apr 15 2009, 11:29 ) *
teraz sie robi cieplo i ja jestem pewna ze zacznie sie sezon grilowania juz w ten weekend... smile.gif

U mnie się zaczął już w Wielkanoc w niedzielę, razem z siostrą i szwagrem szaleliśmy przez dwa dni banana1.gif crazy.gif
ziewacz
CYTAT(Trinity801 @ Apr 15 2009, 12:28 ) *
Można każdy rodzaj mięska, tylko trzeba uważac na tłuszcze nasycone - więc taka kiełbaska jest okay, ale nie codziennie wink.gif

Niee no wiadomo, że codziennie grilla nie robię wink.gif Ale na poprawiny ma być grill, dlatego pytam dajekwiatka.gif
Ale fajnie smile.gif. Bo będzie u nas w domu więc zrobię mnóóóóśtwo sałatek warzywnych i wreszcie będzie impreza bez stresu banana1.gif banana1.gif
Pyt1: Jak z grilla można kiełbaskę, to z ogniska też?
Pyt2: Nie codziennie...ale np. raz w tygodniu to jeszcze za często?
Trinity801
CYTAT(ziewacz @ Apr 15 2009, 11:34 ) *
Pyt1: Jak z grilla można kiełbaskę, to z ogniska też?
Pyt2: Nie codziennie...ale np. raz w tygodniu to jeszcze dużo?

1. Z ogniska też jest spoko wink.gif
2. Raz w tygodniu będzie okay smile.gif
ziewacz
CYTAT(pat18 @ Apr 15 2009, 12:29 ) *
niestety... Ale dobrze ze chociaz raz na jakis czas- teraz sie robi cieplo i ja jestem pewna ze zacznie sie sezon grilowania juz w ten weekend... smile.gif Warzywka z grilla tez sa pycha!

Warzywka z grilla? Nigdy nie jadłam smile.gif Jakie robisz i właściwie jak?

Ale bosko!!! To bezstresowo można chodzić na grilla i ogniska banana1.gif banana1.gif banana1.gif
Kasik28
UWAGA na tą kiełbasę !!! Oczywiście wszyscy pamiętamy że jemy/grillujemy tylko taką, która nie zawiera cukru i innego syfu w składzie.

Grillować można wszystko, mięso, ryby, warzywka, chlebek wink.gif
kasia84
ta my też w Wielkanoc rozpoczęliśmy sezon kiełbaska z ogniska.
Trinity801
Tak się zastanawiam, jak ja mogłam nie tęsknic za grillem przez całą zimę rolleyes.gif
pat18
CYTAT(ziewacz @ Apr 15 2009, 11:39 ) *
Warzywka z grilla? Nigdy nie jadłam smile.gif Jakie robisz i właściwie jak?

Ale bosko!!! To bezstresowo można chodzić na grilla i ogniska banana1.gif banana1.gif banana1.gif

A no cukinia i papryczka jest pyszna:) A i cebulka... o tak cebulka z grila rewelacyjna jest!:)
Do kakrowki polecam salate z winegretem:)
Wogule wszystko co z grila uwielbiam.
Trinity801
CYTAT(pat18 @ Apr 15 2009, 11:45 ) *
Wogule wszystko co z grila uwielbiam.

Witaj w klubie banana1.gif
ziewacz
CYTAT(Kasik28 @ Apr 15 2009, 12:41 ) *
UWAGA na tą kiełbasę !!! Oczywiście wszyscy pamiętamy że jemy/grillujemy tylko taką, która nie zawiera cukru i innego syfu w składzie.

Grillować można wszystko, mięso, ryby, warzywka, chlebek wink.gif

Hem...toś mnie zmartwiła sad.gif Bo będzie kupować Mama i pewnie z mięsnego, więc bez opakowania...Zresztą często się składu nie widzi sad.gif
Chyba że kupię sama...tylko jaką?
A w czekoladzie to może być cukier !? dry.giftongue.gif
Poza tym...osobiście chyba bym się tak ty syfem nie przejmowała tak bardzo, bo wyjdzie na to, że żadna kiełbasa nie jest dozwolona...Już nie wspomnę że faszerują kurczaki sterydami i antybiotykami i innym świństwem, ale tego już w składzie nie podadzą tongue.gif
Zoe
Ech, dziewczyny, już teraz mam ochotę rozpalić sobie ognisko smile.gif ale mi smaku narobiłyście smile.gif
ziewacz
Jaką kiełbasę polecacie na grilla?
Kasik28
CYTAT(ziewacz @ Apr 15 2009, 11:49 ) *
Zresztą często się składu nie widzi sad.gif

Dlatego należy jak już kupywać pakowaną hermetycznie gdzie skłąd jest podany. Ja jak już kupuję to proszę ekspedientkę o opakowanie zbiorcze, żeby mi skład przeczytała.

A w czekoladzie to może być cukier !? dry.gif tongue.gif

Jak w czekoladzie jest 99%kakao, to na resztę składników masz 1% -- z tego wynika, że cukru jest niewielki promil.
a w kiełbasie jest mnóstwo cuuukru, a pod syfem mam na mysli: mąkę ziemniaczaną, skrobia kukurydzianą, glutaminian sodu, uzupełniacze i inne takie, które obok cukru są NIEDOZWOLONE na MM.

Bo mące z tłuszczem mówimy stanowcze NIE, a o ziemniaczanej wolę nie wspominać .... skrobia kukurydziana też zakazana.
I tym sposobem okazuje się że w niewinnie wyglądającej kiełbasie większość to składniki niedozwolone.

No i jak to wygląda w porównaniu z czekoladą ?????

Poza tym...osobiście chyba bym się tak ty syfem nie przejmowała tak bardzo, bo wyjdzie na to, że żadna kiełbasa nie jest dozwolona

No właśnie o to chodzi, że kiełbasa na MM jest ZAKAZANA !! Chyba, że BEZ syfu (patrz powyżej) lub własnej produkcji - więc nie rozumię skąd ta dyskusja wink.gif
Jak się nie przejmujesz syfem w kiełbasie to po co się przejmujesz syfem we wszystkim innym, po coo czytać etykietki i kupywać produkty dozwolone .... po co być na MM ????????

Już nie wspomnę że faszerują kurczaki sterydami i antybiotykami i innym świństwem, ale tego już w składzie nie podadzą tongue.gif

I tu się mylisz ! Akurat rodzime kurczaki są czyste ... no chyba że kupujesz chińskie czy amerykańskie.
ziewacz
A ja nie wiem jakie są te co w sklepie się kupuje.
Czyli co w końcu z tą kiełbasą, bo już mi się pomieszało. sad.gif
Trini pisała, że można raz na tydzień, pat pisała mi, że można białą kiełbasę, a Ty Kasik piszesz, że tylko taką, która by nie miała w sobie syfu, a ja nie wiem czy taką znajdę...czy Ty Kasik taką znalazłaś?
Kasik28
Ja też napisałam, że możesz kiełbasę - ale taką, która nie zawiera w składzie niedozwolonych na MM składników oraz takich, które łamią jedną z podstawowych zasad MM: niełączenia węgli z tłuszczami.

Jeżeli nie znajdziesz u sibie odpowiedniej kiełbasy - to innej nie kupujesz i nie jesz.
To tak jakbyś powiedziała:
- nie mogę kupić fruktozy - kupię cukier (cukier niedozwolony)
- nie mogę kupić maki pp kupię białą (niedozwolona)
- nie mogę kupić dżemu MM - kupię normalny z cukrem albo syropem glukozowo-fruktozowym (niedozwolony)
- nie mogę kupić jogurtu owocowego bez cukru,buraka, kupię z cukrem /burakiem (niedozwolony)

...mam wymieniać dalej ??
czego jeszcze nie rozumiesz ? wink.gif

- nie mogę kupić kiełbasy bez syfu, kupię kiełbasę z syfem (niedozwolona)

OT I CAŁA FILOZOFIA ! Podstawy MM się kłaniają.

CYTAT(ziewacz @ Apr 15 2009, 14:48 ) *
A ja nie wiem jakie są te co w sklepie się kupuje.

Nie wiesz ? To zapytaj -- najprostsza droga do wiedzy smile.gif
ziewacz
Kasik ja wszystko rozumiem, ale czy Ty taką znalazłaś? Możesz jakąś firmę przykładową podać?
Trinity801
CYTAT(ziewacz @ Apr 15 2009, 15:00 ) *
Kasik ja wszystko rozumiem, ale czy Ty taką znalazłaś? Możesz jakąś firmę przykładową podać?

Najlepsza jest swojska, jak nie masz do takiej dostępu to nie kupuj w ogóle - ot, i po problemie wink.gif
ziewacz
buuu
a tak się cieszyłam, że na ognisku mogę jeść kiełbaski sad.gif ;(
A z grilla oprócz kiełbaski naprawdę można każde mięcho, bo mi się to nie po mmowemu wydaje, że wszystko dozwolone tongue.gif
Gdzie można się zaopatrzyć w taką swojską? Może gdzieś na Kleparzu?
Dżiza.
Kasik28
Mięsko można - a czemu nie ? Tylko nie takie gotowe w marynacie sklepowej.
Sama sobie przyprawami obłóż, potem upiecz. Jeszcze lepsze, zdrowsze niż z patelni.
I rybki można - oj z grilla są najlepsze smile.gif

a kiełbasy ja wogóle nie kupuje i nie jem i problem z głowy.
Jak już mnie nachodzi to idę i pytam w sklepie o skład ... i szybko mi ochota przechodzi wink.gif
pat18
Najlepsza wlasna marynata. Jesli chodzi o rybke to cytrynka, pieprz, sol i o:) Rybka pycha i zdrowa! A co do mies, to ja uwielbiam karkowke- ziola rozne, sol. pieprz... Do kurczaka pasuje tez czosnek. I ot filozofia:)
Jesli chodzi o swojska to z nia nie mam problemu bo mojego Artura dziadek sam robi i jest rewelka. Mozna tez kupic, tylko trzeba sie upewnic ze napewno jest swojska, bo sie nazywac swojska moze i smakowac a jesli chodzi o sklad to...;/
ziewacz
CYTAT(Kasik28 @ Apr 15 2009, 17:18 ) *
Mięsko można - a czemu nie ? Tylko nie takie gotowe w marynacie sklepowej.
Sama sobie przyprawami obłóż, potem upiecz. Jeszcze lepsze, zdrowsze niż z patelni.
I rybki można - oj z grilla są najlepsze smile.gif

a kiełbasy ja wogóle nie kupuje i nie jem i problem z głowy.
Jak już mnie nachodzi to idę i pytam w sklepie o skład ... i szybko mi ochota przechodzi wink.gif

Hihihi, też jest sposób smile.gif. Kiełbasy też nie jem, ale wiem , że na grillu czy ogniskach jest...
Z kolei kabanos wydawał mi się dobrą alternatywą kurczaka do sałatki do pudełka tongue.gif
Ok, to grill jakoś przetrwam wink.gif

CYTAT(pat18 @ Apr 15 2009, 17:33 ) *
Najlepsza wlasna marynata. Jesli chodzi o rybke to cytrynka, pieprz, sol i o:) Rybka pycha i zdrowa! A co do mies, to ja uwielbiam karkowke- ziola rozne, sol. pieprz... Do kurczaka pasuje tez czosnek. I ot filozofia:)
Jesli chodzi o swojska to z nia nie mam problemu bo mojego Artura dziadek sam robi i jest rewelka. Mozna tez kupic, tylko trzeba sie upewnic ze napewno jest swojska, bo sie nazywac swojska moze i smakowac a jesli chodzi o sklad to...;/

A co z tą białą kiełbasą? Też muszę patrzeć na skład po prostu?
Kasik28
ziewacz - poprostu ....
ziewacz
nie no pat mi pisała ostatnio, że jest dozwolona i nie wspominała nic o składzie. Wiecie. Sto razy pytać i już wiem. Wszystkie mięcha - sprawdzaj skład.
Jednak trochę się dziwię, bo myślałam, że Monti pozwala tylko drób, a wołowe i wieprzowe odradza.
ewciakowa
CYTAT(ziewacz @ Apr 15 2009, 17:05 ) *
nie no pat mi pisała ostatnio, że jest dozwolona i nie wspominała nic o składzie. Wiecie. Sto razy pytać i już wiem. Wszystkie mięcha - sprawdzaj skład.
Jednak trochę się dziwię, bo myślałam, że Monti pozwala tylko drób, a wołowe i wieprzowe odradz.

POPROS O SKLAD KILBASY..... ma nie miec nic czego nie mozemy....
Margolcia
CYTAT(Kasik28 @ Apr 15 2009, 08:00 ) *
no chyba że kupujesz chińskie czy amerykańskie.

Kasiczku, nie wiem o chinskich, ale amerykanskie sa baardzo sprawdzane i ta tutejszym rynku nie zobaczysz zadnego syfu. No i jest wybor - zaprzyjazniona farma, lub od Amiszow.

My grillujemy cala zime, uwielbiamy z grilla wszystko. Zdrowe miesko, bez tluszczu. rolleyes.gif
Dostalam z P ksiazke Macieja Kuronia - polecam Wam - jest tam przede wszystkim duzo polskich przypraw do mies, o ktorych mnie sie nawet nie snilo...

Moja rada, wykorzystana i sprawdzona: zanim polozysz mieso na grill, natrzyj oliwa i zamarynuj. Oliwa powoduje lepsze wchlanianie sie przypraw. Potem do lodowki na conajmiej pol godziny i grillowanko!
wiosna
CYTAT(Marg @ Apr 15 2009, 12:46 ) *
Kasiczku, nie wiem o chinskich, ale amerykanskie sa baardzo sprawdzane i ta tutejszym rynku nie zobaczysz zadnego syfu. No i jest wybor - zaprzyjazniona farma, lub od Amiszow.

marg, a wiesz ile w stanach ma kurczak jak trafia na stol?? czyms go faszeruja, normalnie tak szybko nie urosnie. chyba, ze te ze sklepow ekologicznych, chociaz tez jakos w to nie wierze.
Margolcia
CYTAT(wiosna @ Apr 15 2009, 13:51 ) *
marg, a wiesz ile w stanach ma kurczak jak trafia na stol?? czyms go faszeruja, normalnie tak szybko nie urosnie. chyba, ze te ze sklepow ekologicznych, chociaz tez jakos w to nie wierze.

Ty mnie nie strasz, bo z glodu zdechne... crazy.gif
ewciakowa
CYTAT(Marg @ Apr 15 2009, 18:59 ) *
Ty mnie nie strasz, bo z glodu zdechne... crazy.gif

taka piekna okolice masz ,ze wytarczy ogrodzic i wychodowac stado bl_badgrin.gif

cip cip cip cip crazy.gif
Kasik28
ziewacz, dam ci teraz bezcenną radę na twoją MMową przyszłość:

"WSZYSTKO POŻYWIENIE JAKIE KUPUJESZ, A MA WIĘCEJ NIŻ 1 SKŁADNIK W SWOIM SKŁADZIE, MUSISZ SPRAWDZIĆ NA ETYKIETCE
CZY JEST DOZWOLONE POD WZGLĘDEM MM"

i nieważne czy jest to biała, czerwona czy zielona kiełbasa, czy jest to szynka, dżem, chleb, jogurt, ser a nawet śmietana !!!! Jeżeli kupujesz cokolwiek do zjedzenia CZYTASZ, CZYTASZ, CZYTASZ, CZYTASZ skład !

No i mam nadzieję że jest to już jasne i nie napiszesz zaraz, coś tam coś tam bo pat, Trini, Marg itp.
Wszystie czytamy składy i tyle. Chcesz być na MM to cię to nie ominie, a my tutaj za ciebie też wszystkiego nie zrobimy,
trochę kreatywności we wcielaniu zasad w życie i odrazu będzie ci łatwiej smile.gif
Trinity801
AMEN crazy.gif

Podpisuję się pod postem Kasika rękami i nogami smile.gif
Margolcia
CYTAT(ewciakowa @ Apr 15 2009, 16:23 ) *
taka piekna okolice masz ,ze wytarczy ogrodzic i wychodowac stado bl_badgrin.gif

cip cip cip cip crazy.gif

Wiesz, myślałam o tym, ale rozwód by mi groził.. crazy.gif

CYTAT(Trinity801 @ Apr 15 2009, 17:55 ) *
AMEN crazy.gif

Podpisuję się pod postem Kasika rękami i nogami smile.gif

Nic Ci to nie pomoże..... Bądż gotowa...
ewciakowa
CYTAT(Marg @ Apr 16 2009, 04:51 ) *
Wiesz, myślałam o tym, ale rozwód by mi groził.. crazy.gif

bydzie zazdrosny o koguta ohmy.gif biggrin.gif

CYTAT(Kasik28 @ Apr 15 2009, 22:50 ) *
ziewacz, dam ci teraz bezcenną radę na twoją MMową przyszłość:

"WSZYSTKO POŻYWIENIE JAKIE KUPUJESZ, A MA WIĘCEJ NIŻ 1 SKŁADNIK W SWOIM SKŁADZIE, MUSISZ SPRAWDZIĆ NA ETYKIETCE
CZY JEST DOZWOLONE POD WZGLĘDEM MM"

i nieważne czy jest to biała, czerwona czy zielona kiełbasa, czy jest to szynka, dżem, chleb, jogurt, ser a nawet śmietana !!!! Jeżeli kupujesz cokolwiek do zjedzenia CZYTASZ, CZYTASZ, CZYTASZ, CZYTASZ skład !

No i mam nadzieję że jest to już jasne i nie napiszesz zaraz, coś tam coś tam bo pat, Trini, Marg itp.
Wszystie czytamy składy i tyle. Chcesz być na MM to cię to nie ominie, a my tutaj za ciebie też wszystkiego nie zrobimy,
trochę kreatywności we wcielaniu zasad w życie i odrazu będzie ci łatwiej smile.gif

zielona cerwona zz_crazy.gif rofl.gif
Trinity801
CYTAT(Marg @ Apr 16 2009, 04:51 ) *
Nic Ci to nie pomoże..... Bądż gotowa...

Gotowa na co?... unsure.gif crazy.gif
ewciakowa
CYTAT(Trinity801 @ Apr 16 2009, 09:26 ) *
Gotowa na co?... unsure.gif crazy.gif

NA sto pytan dooooooooooooooooooooo.... bl_badgrin.gif triniiiiiii banana1.gif bl_badgrin.gif
Trinity801
Już się zaczynam bac bl_badgrin.gif
ewciakowa
CYTAT(Trinity801 @ Apr 16 2009, 11:01 ) *
Już się zaczynam bac bl_badgrin.gif

sie nic nie obawiaj ,uratuje cieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee bl_badgrin.gif
Trinity801
CYTAT(ewciakowa @ Apr 16 2009, 11:29 ) *
sie nic nie obawiaj ,uratuje cieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee bl_badgrin.gif

notworthy.gif notworthy.gif notworthy.gif laugh.gif
ewciakowa
spoko 5 zl sie nalezy bl_badgrin.gif
Margolcia
CYTAT(ewciakowa @ Apr 16 2009, 14:05 ) *
spoko 5 zl sie nalezy bl_badgrin.gif

Materialiska, psia kosc....
ewciakowa
CYTAT(Marg @ Apr 16 2009, 19:08 ) *
Materialiska, psia kosc....

materialnie by bylo 50 zl bl_badgrin.gif
Margolcia
CYTAT(ewciakowa @ Apr 16 2009, 14:09 ) *
materialnie by bylo 50 zl bl_badgrin.gif

crazy.gif Swoje wiem...
ewciakowa
CYTAT(Marg @ Apr 16 2009, 19:10 ) *
crazy.gif Swoje wiem...

no wiesz co i ty brutusie przeciwko mnie bl_badgrin.gif
Margolcia
CYTAT(ewciakowa @ Apr 16 2009, 14:13 ) *
no wiesz co i ty brutusie przeciwko mnie bl_badgrin.gif

Gdziez bym smiala?!
Dasz "se" rade, wiem... crazy.gif
ewciakowa
CYTAT(Marg @ Apr 16 2009, 19:16 ) *
Gdziez bym smiala?!
Dasz "se" rade, wiem... crazy.gif

a noooo trza byc twardym a nie mietkim crazy.gif
Margolcia
CYTAT(ewciakowa @ Apr 16 2009, 14:18 ) *
a noooo trza byc twardym a nie mietkim crazy.gif

Two of the greatest qualities in life are:
patience and wisdom.

ewciakowa
CYTAT(Marg @ Apr 16 2009, 19:24 ) *
Two of the greatest qualities in life are:
patience and wisdom.

cierpliwosc i? bo nieponimaju bl_badgrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.