Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pumpernikiel
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
ewelajna00
Cześć. Mam pytanko... bo podoba mi się zamysł tej diety, ale wczesniej byłam na diecie czysto proteinowej i mam od tego czasu problemy z żoładkiem i wątroba... czy żadna z was nie ma podobnych dolegliwości?? bo troche sie boje zacząć.

i drugie moje pytanie jest takie... bo nie wiem czy dobrze rozumiem:
jesli na sniadanie np. zjadam chlebek z mąki pelnego przemiału to maxymalnie 100 g.tak?
ale do tego moge np. jeść otręby owsiane i pszenne zaparzone wrzątkiem i warzywa w proporcji 1:1 tak?
czy jem albo jedno albo drugie.? bo jak patrze na przykładowe manu to bardzo dużo jedzenia.

a i jeszcze jedno czy moge jeść 3 główne posiłki dziennie i dwa mniejsze na zasadzie przekąski...a jesli tak to co moge wziąć za przekąske..?

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Zoe
CYTAT(ewelajna00 @ Nov 5 2009, 17:31 ) *
Cześć. Mam pytanko... bo podoba mi się zamysł tej diety, ale wczesniej byłam na diecie czysto proteinowej i mam od tego czasu problemy z żoładkiem i wątroba... czy żadna z was nie ma podobnych dolegliwości?? bo troche sie boje zacząć.

i drugie moje pytanie jest takie... bo nie wiem czy dobrze rozumiem:
jesli na sniadanie np. zjadam chlebek z mąki pelnego przemiału to maxymalnie 100 g.tak?
ale do tego moge np. jeść otręby owsiane i pszenne zaparzone wrzątkiem i warzywa w proporcji 1:1 tak?
czy jem albo jedno albo drugie.? bo jak patrze na przykładowe manu to bardzo dużo jedzenia.

a i jeszcze jedno czy moge jeść 3 główne posiłki dziennie i dwa mniejsze na zasadzie przekąski...a jesli tak to co moge wziąć za przekąske..?

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Ograniczenie - czysto forumowe! - dotyczy ilości mąki na cały posiłek - czyli łącznie chleba, płatków, otrąb czy innych węgli nie moze być więcej niż 100gr.

Na MM nie istnieje słowo "przekąska"! Są POSIŁKI pełnowartościowe, które obowiązkowo zawierają białko, warzywa i dodatek węglowy albo tłuszczowy. między posiłkami pilnujemy minimalnych odstępów (po węglach 3h, po tłuszczach - 4)
Agatha
Montignac niby dopuszcza pumpernikiel, ale nie udało mi się jeszcze znależć takiego bez cukru. Może ktoś się orientuje czy wogóle taki istnieje?
Kasik28
tak, w Kauflandzie smile.gif
marta ilona
CYTAT(Kasik28 @ Nov 18 2009, 15:33 ) *
tak, w Kauflandzie smile.gif

mnie moj chleb na zakwasie wychodzi jak pumperniker,twardy i zbity bl_badgrin.gif
Kasik28
eeee ... dlaczego ?
może zakwas jakiś niemrawy ? .... a może przepis do du..y ?? crazy.gif
marta ilona
CYTAT(Kasik28 @ Nov 18 2009, 17:42 ) *
eeee ... dlaczego ?
może zakwas jakiś niemrawy ? .... a może przepis do du..y ?? crazy.gif

Kasik zakwas byl najpierw moj potem kolezanki a przepis twoj wiec byl ok mysle ze to moze ta maka z mlyna-ona jest za ciezka
kupie w tesco inna i sprobuje
Kasik28
CYTAT(marta ilona @ Nov 18 2009, 16:24 ) *
Kasik zakwas byl najpierw moj potem kolezanki a przepis twoj wiec byl ok mysle ze to moze ta maka z mlyna-ona jest za ciezka
kupie w tesco inna i sprobuje

aaaa ... no kadyrka miała podobnie, przy tej grubszej mące chlebuś jej nie wychodził.
wiosna
jak juz tu zajrzalam i mowicie o chlebie, kasik, juz wczesniej pytalam , ale ponowie, to ciasto na chleb wg. przepisu, ktory podalas to jakiej ma byc konsystencji przed wlozeniem do formy?? bo moj byl taki rzadki i kleeejace okropnie, ze ciezko od rak oderwac, a ostatnio widzialam fragment programy w tv i tam bylo takie ciasto jak na np. kopytka...geste i wyrobione, jak jest u ciebie?? mozesz wstawic jakies zdjecie jak bedziesz robila nst. razem??
marta ilona
CYTAT(Kasik28 @ Nov 18 2009, 18:27 ) *
aaaa ... no kadyrka miała podobnie, przy tej grubszej mące chlebuś jej nie wychodził.

wiesz on w smaku jest pyszny
Kasik28
CYTAT(wiosna @ Nov 18 2009, 16:35 ) *
jak juz tu zajrzalam i mowicie o chlebie, kasik, juz wczesniej pytalam , ale ponowie, to ciasto na chleb wg. przepisu, ktory podalas to jakiej ma byc konsystencji przed wlozeniem do formy?? bo moj byl taki rzadki i kleeejace okropnie, ze ciezko od rak oderwac, a ostatnio widzialam fragment programy w tv i tam bylo takie ciasto jak na np. kopytka...geste i wyrobione, jak jest u ciebie?? mozesz wstawic jakies zdjecie jak bedziesz robila nst. razem??

Wybacz wiosenko jeśli nie odpowiedziałam, byłam pewna że to zrobiłam.
Jak nie możesz oderwać ciasta od ręki to miej w pogotowiu naczynie z wodą i mocz sobie rękę tudzież łyżkę,
wtedy się nie klei wink.gif

zdjęcie zrobie i wstawie .... nawet chyba gdzieś mam.
Ciasto mam konsysstencji plasteliny wink.gif
wiosna
CYTAT(Kasik28 @ Nov 18 2009, 11:46 ) *
Wybacz wiosenko jeśli nie odpowiedziałam, byłam pewna że to zrobiłam.
Jak nie możesz oderwać ciasta od ręki to miej w pogotowiu naczynie z wodą i mocz sobie rękę tudzież łyżkę,
wtedy się nie klei wink.gif

zdjęcie zrobie i wstawie .... nawet chyba gdzieś mam.
Ciasto mam konsysstencji plasteliny wink.gif

czyli chyba powinnam dodac maki na koniec, bo u mnie to raczej konsystencja gestego sosu, smietany...
Butterka
dziewczyny -mamy temat o chlebie i tam sobie doradzajcie .
wiosna
CYTAT(Butterka @ Nov 18 2009, 13:38 ) *
dziewczyny -mamy temat o chlebie i tam sobie doradzajcie .

a ja myslalam, ze pumpernikiel to chleb...

ale jak nie to juz milcze ph34r.gif
Trinity801
CYTAT(wiosna @ Nov 18 2009, 22:00 ) *
a ja myslalam, ze pumpernikiel to chleb...

Nie mów że pumpernikiel pieczesz?... bl_badgrin.gif crazy.gif
Kukułka
Czytając codzienne menu, widzę że na śniadanie tylko chleb z PP lub wasa. Czy to znaczy, że pempernikiel dopiero w II fazie?

Pozdrawiam
Zoe
a podasz skład przykładowego pumpernikla? wink.gif
Kukułka
No tak ... wszystko jasne..... trzeba se tylko ten słwnik niemiecko -polski wziąć do ręki i trochę potłumaczyć. dash_kolob_girl.gif

skład pumpernickel'a:
słód żytni razowy, syrop z buraków,woda, sól, ekstrakt słodowy (jęczmień), drożdże

Już wiem, że pumpernikiel odpada - przez te buraki. Przynajmniej w I fazie: w drugiej nie wiem jeszcze na drugą fazę nie zaglądam, żeby mi się nie pomieszało wgłowie

Moje pytanie wynikało z przeczytania z "Jeść aby schudnąć" że pumpernikiel dozwolony str 119 ( nie zalecany, nie zakazany lecz dozwolony)

Pozdrawiam
Zoe
Kukułka, daj sobie spokój - toż żaden z podanych składników nawet koło MM nie leżał... Pytasz czy przejdzie w II fazie - na dobrą sprawę to i pizzę, i ziemniaki, i torcik wedlowski przejdzie w II fazie - kłopot tylko taki, że stamtąd już bardzo blisko do III fazy...

CYTAT(Kukułka @ Jul 5 2010, 14:44 ) *
skład pumpernickel'a:
słód żytni razowy, syrop z buraków,woda, sól, ekstrakt słodowy (jęczmień), drożdże

Już wiem, że pumpernikiel odpada - przez te buraki.

Pozdrawiam

odpada też przez te słody i ekstrakty, dlatego jeszcze raz radzę, żeby darować sobie takie cuda
nulka77
pumpernikiel mozna czy nie ?

rozdrobnione ziarno zytnie i maka zytnia 66% woda ekstrakt słodowy jeczmienny maka pszenna sol i drożdze kwas mlekowy- regulator kwasności i błonnik ziemniaczany.

mam jeszce taki chlebek ze śliwka skład:rozdrobnione ziarno zytnie i maka zytanie 54% woda śliwki suszone 14% sol błonnik owsiany i drozdze
Butterka
podaj sklad.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.