Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: botwinka i surowe buraki
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
cilka
Dziewczyny co z boćwiną?Niby można ale same liście czy z korzeniem też?Bo buraki nie są MM więc mam dylemat blink.gif
Drugie pytanie dotyczy serka wiejskiego zarnistego.Uwielbiam go ale czesto widze taki 4%.Do węgli za tłusty do tłuszczy za chudy.Co robić szukać dalej chudszego czy np:można go połączyć ze śmietaną do tłuszczy???????

Trzecie pytanie:która soczewica jest lepsza:zielona czy czerwona?Bo w którymś z wątków wyczytałam,że po którejś lepiej się chudnie ale niestety nie pamiętam po której....
madzeska
Do węgli polecam taki serek wiejski z Lidla smile.gif 0.4 % tłuszczu,tylko trzeba grzebać bo przeważnie są wmieszane w platy ze zwykłymi serkami

http://img337.imageshack.us/img337/457/serkizlidla002cg8.jpg
co do reszty to nie wiem więc Ci nie odpowiem...
cilka
CYTAT(madzeska @ Jul 4 2010, 20:38 ) *
Do węgli polecam taki serek wiejski z Lidla smile.gif 0.4 % tłuszczu,tylko trzeba grzebać bo przeważnie są wmieszane w platy ze zwykłymi serkami

http://img337.imageshack.us/img337/457/serkizlidla002cg8.jpg
co do reszty to nie wiem więc Ci nie odpowiem...

Qrcze szukałam w lidlu ale same tłuste były.Masakra.Ale nie poddam się smile.gif Dzięki za odpowiedż Madześ smilie_girl_045.gif
Musze jeszcze raz luknąć na maślankę z pilosa bo coś mi tam brzmiało tak:skrobia modyfikowana.Ale pewna nie jestem
madzeska
Ja używam tylko maślanki z Lidla smile.gif 1,5 % a do serków musisz się naprawdę dokopać,przeważnie są wmieszane na najniższej palecie w serki zwykłe
cilka
CYTAT(madzeska @ Jul 4 2010, 20:51 ) *
Ja używam tylko maślanki z Lidla smile.gif 1,5 % a do serków musisz się naprawdę dokopać,przeważnie są wmieszane na najniższej palecie w serki zwykłe

Madzes dobrze mi powiedziałaś bo już zwątpiłam w tym Lidlu:)Nawet mój szanowny małżonek nie znalazł a szukał zawzięcie laugh.gif
madzeska
Polecam też kefir 1,5 %,mleko 1,5%,makaron z mąki durum (zielone opakowanie) i wodę Saguaro smile.gif

Aaaa i kiełbaskę myśliwską (paczkowaną)
Butterka
Bocwine mozesz cala, soczewica rozni sie tylko czasem gotowania jedna szybciej sie rozgotowuje ,chyba czerwona .
cilka
CYTAT(Butterka @ Jul 4 2010, 22:06 ) *
Bocwine mozesz cala, soczewica rozni sie tylko czasem gotowania jedna szybciej sie rozgotowuje ,chyba czerwona .

A te buraczki z boćwiny mogę ugotować czy tylko surowe?Pytam bo buraki to ogromne IG przecież
ada1
Podłączam się do pytania. Czy dobrze rozumiem, że takie młode buraczki, tzw. botwina (tak to się u nas nazywa:))....można sobie spokojnie ugotować, zrobić pyszną zupę ze śmietanką i szamać?
cilka
CYTAT(ada1 @ Jul 4 2010, 21:29 ) *
Podłączam się do pytania. Czy dobrze rozumiem, że takie młode buraczki, tzw. botwina (tak to się u nas nazywa:))....można sobie spokojnie ugotować, zrobić pyszną zupę ze śmietanką i szamać?

Ada u mnie też się mówi na to botwina;)Dostałam dzisiaj właśnie od teściowej i smak mnie obleciał
Zoe
Cilka, botwina to dla mnie same liście, ewentualnie łodyżki - i te śmiało możesz wcinać nawet z tłuszczami. Korzeń buraka jako takiego jest be i po ugotowaniu go nie jemy
cilka
CYTAT(Zoe @ Jul 5 2010, 08:35 ) *
Cilka, botwina to dla mnie same liście, ewentualnie łodyżki - i te śmiało możesz wcinać nawet z tłuszczami. Korzeń buraka jako takiego jest be i po ugotowaniu go nie jemy

Zoe dziękuję ci bardzo za odpowiedz.Pozdrawiam
Zoe
ale buraka na surowo możesz spróbować - IG ma niski, ale nie wiem za czym to smakuje, bo buraków jako takich nigdy nie znosiłam, taka trauma z dzieciństwa - prawie jak śledź w śmietanie z ziemniakami wink.gif
cilka
CYTAT(Zoe @ Jul 5 2010, 08:45 ) *
ale buraka na surowo możesz spróbować - IG ma niski, ale nie wiem za czym to smakuje, bo buraków jako takich nigdy nie znosiłam, taka trauma z dzieciństwa - prawie jak śledź w śmietanie z ziemniakami wink.gif

Zoe to mnie własnie nurtowało bo z boćwiny taki malutki buraczek jest miękki i w sumie spróbowałabym go na surowo.Tylko,że nie wiedzialam jaki ma IG w stosunku do "dorosłego" buraka...
Butterka
Wiec na surowo mozesz go machnac:)
ada1
No, a ja znów się czegoś nowego dowiedziałam, że taką botwinkę: liście i łodyżki to można jeść....w sensie tluszczową zupke zrobić banana1.gif
Niby tyle już czasu na forum a co rusz coś (ktoś) mnie oświeci smile.gif
Kasik28
jessuuuu jak ja uwielbiam buraki na surowo!! Jak jabłka to wcinam wink.gif ... tzn. wcinałam przed MM crazy.gif
Zoe
CYTAT(Kasik28 @ Jul 5 2010, 21:46 ) *
jessuuuu jak ja uwielbiam buraki na surowo!! Jak jabłka to wcinam wink.gif ... tzn. wcinałam przed MM crazy.gif

Kasik, czemu w czasie przeszłym? przecież na surowo można i teraz

A mój przydział z przyjemnością Ci odstąpię smile.gif
Kasik28
no właśnie Zoe ja nie chciałam z burakami ryzykować wink.gif .... tak poza tym to zakodowałam sobie że buraka nie można i koniec! crazy.gif
cilka
Dziewczyny powiem wam,że starłam tego buraka i sama jestem w szoku bo był całkiem całkiem:)Polecam.To zrodło innych witaminek.Panicznie unikam gotowanych buraków(chociaz uwielbiam) a na surowo myslałam,że nigdy nie wszamam...Gryzłam,gryzlam i się najadłam,dodałam startą marchew surową,trochę śmietany i nawet moja córa się przełamała.Dodam,że to do posiłku tłuszczowego(niewiem czy dobrze) a moja córa od 4 dni ze mną jest na MM.Z tego co kumam to surowa marchew i burak mają po 30 IG.Tu prosze miłe panie moderatorki o komentarz 054.gif
Zoe
Wszystko prawda smile.gif

...choć mnie sporo musieliby zapłacić, żebym tak z własnej woli zjadła buraka ze śmietaną biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.