Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: woda
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
ludka1997
CZy woda Górska Natura, woda źródlana, kwas cytrynowy, substancje konserwujące, sorbinian potasu, benzoesan sodu, acesulfam K, sukraloza, aromaty naturalne, 2,7 kcal w 100ml. Się nadaje?
Sabre
CYTAT(ludka1997 @ Jul 23 2010, 18:10 ) *
CZy woda Górska Natura, woda źródlana, kwas cytrynowy, substancje konserwujące, sorbinian potasu, benzoesan sodu, acesulfam K, sukraloza, aromaty naturalne, 2,7 kcal w 100ml. Się nadaje?

Zdecydowanie nie. To nie jest woda tylko jakiś napój, który ktoś pewnie nazwał "wodą smakową". Wszystkie sorbiniany potasu, benzoesany sodu i inne świństwa nie są MM. Pijemy tylko zwykłą wodę bez zbędnych bonusów. Pozdrawiam
Zoe
Ludka, odpowiedziałam już w poście obok - chyba musisz dojrzeć do MM, żeby zacząć traktować ją poważnie wink.gif
Ardillita
Lepiej sobie cytrynę do wody wycisnąć.
Małgośka
ja wiem, że za pytanie, które zaraz zadam Zoe skróci mnie o głowę , ale ja muszę! Musze się dowiedziec po jakiego grzyba musimy wypijać kilka litrow wody dziennie????? Jezeli ja nie czuję się głodna między posiłkami i nie potrzebuje traktować wody jako oszukiwacza głodu to dlaczego litr płynów, no półtora na dobę nie wystarcza?
iris660
CYTAT(Małgośka @ Jul 27 2010, 22:19 ) *
ja wiem, że za pytanie, które zaraz zadam Zoe skróci mnie o głowę , ale ja muszę! Musze się dowiedziec po jakiego grzyba musimy wypijać kilka litrow wody dziennie????? Jezeli ja nie czuję się głodna między posiłkami i nie potrzebuje traktować wody jako oszukiwacza głodu to dlaczego litr płynów, no półtora na dobę nie wystarcza?

Ja pierwsze słyszę. Przecież wyraźnie napisane jest żeby 1,5l wody dziennie pić. Rozumiem że w upały więcej ale czemu kilka litrów? Kto to zaś wymyślił??
Małgośka
CYTAT(iris660 @ Jul 27 2010, 21:24 ) *
Ja pierwsze słyszę. Przecież wyraźnie napisane jest żeby 1,5l wody dziennie pić. Rozumiem że w upały więcej ale czemu kilka litrów? Kto to zaś wymyślił??

Zoe mi kiedys napisała w codziennym menu, ze 1-1,5 litra dziennie płynow to kpina... Nie lubie pić tak dla samego picia, jak mi sie nie chce pic to nie umie wlac na siłe w siebie więcej niz jednej szklanki na raz.
iris660
CYTAT(Małgośka @ Jul 27 2010, 22:31 ) *
Zoe mi kiedys napisała w codziennym menu, ze 1-1,5 litra dziennie płynow to kpina... Nie lubie pić tak dla samego picia, jak mi sie nie chce pic to nie umie wlac na siłe w siebie więcej niz jednej szklanki na raz.

pffff no ciężko powiedzieć. Te 1,5l to takie chyba minimum żeby się nie odwodnić. Ale wydaje mi się że jak komuś będzie się chciało pić to się napije w końcu nie jesteśmy dziećmi i nie musimy na siłę się poić. Tym bardziej jak nam się nie chce.
Małgośka
CYTAT(iris660 @ Jul 27 2010, 21:33 ) *
pffff no ciężko powiedzieć. Te 1,5l to takie chyba minimum żeby się nie odwodnić. Ale wydaje mi się że jak komuś będzie się chciało pić to się napije w końcu nie jesteśmy dziećmi i nie musimy na siłę się poić. Tym bardziej jak nam się nie chce.

twoje odpowiedzi sugeruja, ze pijesz wtedy, kiedy ci sie chce a nie dlatego, ze trzeba wypic całą butlę mineralnej na dzień. to mnie uspokoiło, bo mam z tym problem, nigdy duzo nie piłam i dawka płynów powyzej 5-6 szkl. zaczyna byc problemem
iris660
CYTAT(Małgośka @ Jul 27 2010, 22:37 ) *
twoje odpowiedzi sugeruja, ze pijesz wtedy, kiedy ci sie chce a nie dlatego, ze trzeba wypic całą butlę mineralnej na dzień. to mnie uspokoiło, bo mam z tym problem, nigdy duzo nie piłam i dawka płynów powyzej 5-6 szkl. zaczyna byc problemem

No piję kiedy mi się chcę ale średnio piję 4l dziennie więc nie jestem dobrym przykładem bl_badgrin.gif Jak masz problem z wypiciem to poruszaj się nie wiem pojeździj na rowerze i nawet nie zobaczysz jak 1,5 l butelka wody pęknie. Ja jedną butelkę na siłowni piję potem jedną w domu i jeszcze potem się coś znajdzie. bl_badgrin.gif Ale ogólnie jak mi się nie chce to nie piję. Proste.
Ardillita
O ile dobrze pamiętam, to chodzi o pozbycie się z organizmu szkodliwych produktów rozkładu białka, nie tylko o odwodnienie.
liza___
Spożywamy sporą ilość białka, żeby przyspieszyc chudnięcie- w związku z tym musimy go wyppłukac z nerek, aby im nie zaszkodzić, a do tego są potrzebne płyny smile.gif
Dzoana82
Moja trenerka na spinningu mówiła, że nie wolno pić tylko wtedy jak się chce, ponieważ wtedy już jest za późno i dochodzi do szybkiego spadku wydajności organizmu. Należy pić regularnie, a 1,5l wody to jest niezbędne minimum. Ostatnio w radiu też coś takiego słyszałam.
Woda oprócz wymywania szkodliwych produktów przemiany białek, pełni ważną rolę w reakcjach zachodzących w organizmie, zachowaniu równowagi w organizmie, regulacji temperatury, stanu skóry. Jeśli dodamy do małej ilości wypijanej wody ( przykładowo 3 lub 4 szklanki ok.200ml) np. kawę i herbatę, alkohol lub jak teraz wysoką temperaturę to okaże się, że mamy do czynienia z poważnym odwodnieniem.
Osobiście mam zawsze kubek z wodą (ewentualnie butelkę z wodą) pod ręką i pijam sobie łyczkami co jakiś czas. W ten sposób daję rady dostarczyć ok 2l wody. I nie czekam aż mam saharę w gardle rolleyes.gif
Wtedy nawet poranna kawa mi nie straszna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.