Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: produkty MM w italii
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
lisica85
Widze ze pare dziewuszek zamieszkuje italie crazy.gif
(Ciao Kachna)
Chcialam spytac o wyprubowne przez was produkty: nazwa i gdzie sa do kupienia.
Jakis serek, jogurt, dzemik, chlebek, deserek 695.gif
Zoe
Lisica, sama jestem ciekawa, bo wybieram się tam w najbliższym czasie - a Kachna chwilowo bez dostępu do netu...
lisica85
Wlasnie przeczytalam ze wybierasz sie w 24h podroz autokarem i zatanawialam sie czy nie do wloch.
Ja busem dokladnie 24 godziny jechalam. Straszna meka...

A dokad jedziesz? Co bedziesz zwiedzac?

Jezeli tylko na wczasy na pare dni, to ja bym nie dietkowala za bardzo na twoim miejscu wink.gif
Kozystaj! Pszepyszne lody, wysmienita pizza, lampka dobrego wina... i w ogole inne pysznosci!

Ja jak jade na pare dni do Wroclawia to sie rzucam na polskie zarelko, na to czego we wloszech mi bardzo brak:
maslanki, kubusie, kabanosy, sedzie w sietanie, makrele, pierogi, bigosy, ziemniaki z gulaszmi, makowiec i sernik itp...
I zadnych wyrzutow sumienia! bounce8.gif
Zoe
CYTAT(lisica85 @ Jul 28 2010, 10:44 ) *
Wlasnie przeczytalam ze wybierasz sie w 24h podroz autokarem i zatanawialam sie czy nie do wloch.
Ja busem dokladnie 24 godziny jechalam. Straszna meka...

A dokad jedziesz? Co bedziesz zwiedzac?

Jezeli tylko na wczasy na pare dni, to ja bym nie dietkowala za bardzo na twoim miejscu wink.gif
Kozystaj! Pszepyszne lody, wysmienita pizza, lampka dobrego wina... i w ogole inne pysznosci!

Ja jak jade na pare dni do Wroclawia to sie rzucam na polskie zarelko, na to czego we wloszech mi bardzo brak:
maslanki, kubusie, kabanosy, sedzie w sietanie, makrele, pierogi, bigosy, ziemniaki z gulaszmi, makowiec i sernik itp...
I zadnych wyrzutow sumienia! bounce8.gif

taaak, wsiadam w autokar i śmigam ku Italii... A że wsiadam w Gdańsku, to czeka mnie baaaaardzo długa podróż, ale nie przeraża mnie to - od kilku lat uprawiam taką formę urlopowania (nie dla mnie leżaki, palmy i niebieska woda w basenie). A zwiedzać zamierzam sporo - od Wenecji do Capri. I jak zawsze podczas zagranicznych wojaży na czas urlopu przechodzę na fazę III... Staram się oczywiście w miarę ograniczonych możliwości zachować MM tak dalece jak się da, ale kto miał okazję jeść włoskie czy francuskie sniadania tan wie, że takie starania na niewiele sie zdają biggrin.gif. Na drogę zabieram zazwyczaj nieśmiertelne kabanosy, małe pomidorki, marchewki czy inne nieskomplikowane i łatwe w obróbce warzywa. jeśli w autokarze czeka mnie i śniadanie i kolacja to zabieram duży jogurt i jadam go na dwie raty - rano z płatkami/deskami, wieczorem z makaronem/kaszą.
lisica85
Super!
Zycze wam udanego urlopu!
Capri jest przepiekna, szczegolnie cytrynowy sad i park na szczycie wyspy. Przepiekny Neapol i wycieczka na wezuwiusz koniecznie!
I koniecznie pojedz wloskich dobroci!

I czekamy na Kachne z radami co do produktow... smile.gif
dolcissimaa85
Odswierzam Watek,
Tez mieszkam w Italii,
i przymierzam sie do dietki, i milo byloby ,aby ktos napisal jakie produkty , jakich firm kupuje:)
Zoe
CYTAT(dolcissimaa85 @ Oct 22 2010, 16:56 ) *
Odswierzam Watek,
Tez mieszkam w Italii,
i przymierzam sie do dietki, i milo byloby ,aby ktos napisal jakie produkty , jakich firm kupuje:)

O! tu pewnie Kachna będzie miała pole do popisu smile.gif
... i w koncu przestanie marudzić, że taka osamotniona tam u podnóża Apeninów crazy.gif
dolcissimaa85
CYTAT(Zoe @ Oct 22 2010, 19:56 ) *
O! tu pewnie Kachna będzie miała pole do popisu smile.gif
... i w koncu przestanie marudzić, że taka osamotniona tam u podnóża Apeninów crazy.gif

No to czekamy na Kachne!! smile.gif bounce8.gif
Eugenia
kachna to przewaznie z rana na forum bywa biggrin.gif
Zoe
No! koło 5.30 jak robi sobie przerwę na drugie śniadanie biggrin.gif
Eugenia
zaraz po lodach hyhy

jutro mi kachna da,oj da biggrin.gif
baś...
obawiam sie ze kachna tylko leosiowi daje...
Eugenia
niekoniecznie XD laugh.gif
baś...
CYTAT(Eugenia @ Oct 22 2010, 21:56 ) *
niekoniecznie XD laugh.gif

blink.gif
huh.gif
Eugenia
no po łbie dostane jutro jak nic.. biggrin.gif
kachna
po pierwsze zoe to ja bardziej u podnoza alp mieszkam...albo przynajmniej tak sobie wmawiam bo do apeninow chyba jest mniej wiecej ta sama odleglosc...ale jakos tak mnie ku polnocy bardziej ciagnie...piernik wi czemu... bl_badgrin.gif

po drugie, to kiedys faktycznie dawalam byle komu, ale teraz, to prawda, daje tylko i wylacznie leosiowi tongue.gif ...wiecie jak to jest...czlowiek z wiekiem sie statkuje...ale moge uczynic wyjatek i gjenia dam ci w leb wjeszszsz...? laugh.gif

a po trzecie to czesc dolcissima! biggrin.gif pisz mi tu zaraz gdzie mieszkasz i jakie markety masz w okolicy
dolcissimaa85
CYTAT(kachna @ Oct 23 2010, 07:46 ) *
po pierwsze zoe to ja bardziej u podnoza alp mieszkam...albo przynajmniej tak sobie wmawiam bo do apeninow chyba jest mniej wiecej ta sama odleglosc...ale jakos tak mnie ku polnocy bardziej ciagnie...piernik wi czemu... bl_badgrin.gif

po drugie, to kiedys faktycznie dawalam byle komu, ale teraz, to prawda, daje tylko i wylacznie leosiowi tongue.gif ...wiecie jak to jest...czlowiek z wiekiem sie statkuje...ale moge uczynic wyjatek i gjenia dam ci w leb wjeszszsz...? laugh.gif

a po trzecie to czesc dolcissima! biggrin.gif pisz mi tu zaraz gdzie mieszkasz i jakie markety masz w okolicy

ciao Kachna!!
A wiec mieszkam w torino,
a ty?
Markety w poblizu mam od wyboru do koloru:
Ipercoop, carrefour, auchan, no i inne mniejsze, Simply,Lidl,Penny itd.
wszystko jest..
gdybysmi tylko mogla napisac jakie produkty i jakie marki kupujesz to sobie zrobie liste i odrazu kupie!!

pozdrawiam!!!!!!

Marta
Zoe
Oooo, no to będzie się działo: Lombardia kontra Piemont biggrin.gif oj, krew się poleje bl_badgrin.gif
kachna
CYTAT(dolcissimaa85 @ Oct 23 2010, 21:17 ) *
ciao Kachna!!
A wiec mieszkam w torino,
a ty?
Markety w poblizu mam od wyboru do koloru:
Ipercoop, carrefour, auchan, no i inne mniejsze, Simply,Lidl,Penny itd.
wszystko jest..
gdybysmi tylko mogla napisac jakie produkty i jakie marki kupujesz to sobie zrobie liste i odrazu kupie!!

pozdrawiam!!!!!!

Marta

turyn mowisz...boshe to ja sie teraz czuja jak jakas prowincjonalna marysia... blush.gif i masz na rzut beretem te wszystkie markety? ohmy.gif
ja mieszkam niedaleko mantui i wieksze centra handlowe mam ok. 10-15 min. od domu wiec generalnie zaopatruje sie w lokalnych sieciach handlowych (np. pellicano, LD, italmark) no i w lidlu. bo mam niby penny i eurospin ale jakos nie moge sie do nich przekonac.
a co do listy...bede musiala poszukac w archiwum bo juz kiedys rozpisywalam sie na ten temat dla zoe. jak tylko ja wygrzebie to przerzuce ci na pw, ok? wink.gif

CYTAT(Zoe @ Oct 23 2010, 22:57 ) *
Oooo, no to będzie się działo: Lombardia kontra Piemont biggrin.gif oj, krew się poleje bl_badgrin.gif

a niby dlaczego? przeciez piemont to nie terronia bl_badgrin.gif ...a poza tym mam slabosc do tego miasta ze wzgledu na mieszczaca sie tam fabbrica italiana automobili torino...w koncu przez tyle lat mnie zywili... 695.gif
Zoe
CYTAT(kachna @ Oct 24 2010, 07:50 ) *
a niby dlaczego? przeciez piemont to nie terronia bl_badgrin.gif ...a poza tym mam slabosc do tego miasta ze wzgledu na mieszczaca sie tam fabbrica italiana automobili torino...w koncu przez tyle lat mnie zywili... 695.gif

Ach, no prawda przecież... ja to tak bardziej skojarzyłam na zasadzie Inter v. Juve smile.gif
kachna
CYTAT(Zoe @ Oct 24 2010, 09:55 ) *
Ach, no prawda przecież... ja to tak bardziej skojarzyłam na zasadzie Inter v. Juve smile.gif

jesli mamy rozumowac z boiskiem pilkarskim w tle to dla mnie i tak jest zawsze inter vs tutti! laugh.gif
wiec czy to piemont czy toskania...wsjo ryba...
dolcissimaa85
ciao kachna,
wiec jestes ragazza lombarda!:)
dlugo juz w IT?
Ja od Marca, no i przytylam z 10 kg, masakra jakas, w sumie dlatego ze obzeralam sie slodyczami ,lodami pizza itp. a do zrzucenia mam sporo bo ze 30 kg, ale jak bedzie 20-25 kg to bedzie juz super!

Ty masz juz jakies efekty, stosujac MM na wloskiej ziemi?
tutaj bedzie chyba problem z chudymi serami, wszystko tu maja tluste, tylko ricotta jest chudsza, ale i tak ma sie nijak do naszego Narodowego sera bialego chudego.

tak samo jogurty, ciezko znalezc nieslodzone.

z makaronami nie ma problemow:) od wyboru do koloru

ja sie zaopatrzylam w spaghetti integrale barilla, i penne rigate integrali Misura,
Oraz riso Gallo integrale,
Makaron sojowy,

dzem bez cukru,

wase zytnia,

condiriso leggero, w wodzie

no i sosy pomidorowe albo pomidory w puszcze, nie slodzone nie solone itp.
Kilogramy piersi z kurczaka i ryb, tunczyk, losos, mintaj itp.

do tego tony warzyw przeroznych.
i z tego mniej wiecej bede komponowac posilki.

narazie moje menu bedzie bardzo monotonne,
bede chciala cos sobie upiec czasami ale nie wiem zabardzo jaka moga dostepna tutaj jest dozwolona na MM...

pozdrawiam!!
kachna
czesc! biggrin.gif ...ano lombarda ze mnie pelna geba! w sylwestra stuknie mi juz 5 lat! wink.gif
z tymi produktami to wcale nie jest tak zle...jak sie chce to mozna spokojnie mm-owac i chudnac ale moim problemem sa te czychajace w kazdym miejscu i momencie pokusy! laugh.gif

masz tu na poczatek liste zakupow do lidla. a dlaczego zaczynam od lidla?
bo po pierwsze "lidl jest tani" ;-) a po drugie jest tam spory wybor dozwolonych dla nas produktow.

1. pieczywo chrupkie "grafschafter" w niebieskim opakowaniu
2. dzem slodzony fruktoza (w lidlu sa 3 smaki: truskawkowy, morelowy i z czarnej porzeczki)
3. jogo nat. i mleko "milbona" 1,5%
4. serek bialy z serii "linessa" 0,2%
4. sery tluste np.: grana padano, parmigiano, montasio, emmental, gorgonzola, mozzarella no i mascarpone do deserow tluszczowych
4. puszki "nixe" z tunczykiem w oliwie z oliwek i nat., puszki z mintajem w oliwie z oliwek (tunczyka i mintaja znajdziesz tez w innych wloskich sklepach ale jak juz robisz zakupy to mozesz je wrzucic bo sa ok)
5. sloiczki z baklazanami pokrojonymi w paseczki i karczochy w calosci firmy "baresa"- sa tylko w oleju z dodatkiem ziol i z dozwolonymi konserwantami - pozostale warzywka w sloiczkach zawieraja cukier sad.gif

na razie to tyle co mi przyszlo na szybkiego do glowy. sorki ale mialam cala rozpiske, ktora "opracowalam" dla zoe przed jej wakacjami we wloszech ale musialam chyba wykasowac tego maila jak czyscilam moja skrzynke :-(
jak masz jakiekolwiek pytania to wal smialo! trza sie jakos solidaryzowac, njeeee? wink.gif

jeszcze jedna uwaga: to "condiriso"...uwazaj na marchewke, kukurydze i oliwki!

kachna
CYTAT(dolcissimaa85 @ Oct 25 2010, 08:48 ) *
ja sie zaopatrzylam w spaghetti integrale barilla, i penne rigate integrali Misura - w zasadzie kazdy makaron "di grano duro" jest dobry - ja kupuje to co jest akurat w promocji. a makarony razowe, np. gwiazdeczki integrale sa dobre z mlekiem na sniadanie

riso Gallo integrale - jest ok, sprobuj tez ryz basmati np. firmy "scotti" (op.500g) - jest b.dobry ugotowany na mleku z dodatkiem np. wanilii i uprazonych jablek - zawsze jest to jakas alternatywa na sniadanko bez narodowego chudzielca- basmati ma dosc duzo bialka a jak jeszcze go trzasniesz na mleku i juz na talerzu zrobisz mu kleksa z jogo to masz taki wypas, ze wow wow wow!

Makaron sojowy, sprawdz sklad bo sojowy moze byc tylko ten z fasoli mung i w sklepach wloskich jest o niego dosc ciezko...ale sprobuj u chinczykow
dzem bez cukru, jak ci juz wyzej pisalam IMO najpewniejsze i smakowo najlepsze sa te z lidla

wase zytnia, jakiej marki? sklad jest ok?

condiriso leggero, w wodzie - jak juz pisalam w poprzednim poscie uwazaj na sklad bo to, ze jest w samej wodzie to jeszcze nie wszystko

no i sosy pomidorowe albo pomidory w puszcze, nie slodzone nie solone itp.
Kilogramy piersi z kurczaka i ryb, tunczyk, losos, mintaj itp.

do tego tony warzyw przeroznych.
i z tego mniej wiecej bede komponowac posilki.

narazie moje menu bedzie bardzo monotonne,
bede chciala cos sobie upiec czasami ale nie wiem zabardzo jaka moga dostepna tutaj jest dozwolona na MM...

ja robie wypieki na mace "barilla integrale" - dostepna w zasadzie w kazdym supermarkecie (op. granatowe 500g) ale znalazlam tez make innej firmy i kosztuje dwa razy mniej (mam ja w domu, jak chcesz to sprawdze dokladna nazwe i jutro ci napisze, ok?) pozdrawiam!!

i nie pitol nam tutaj o monotonnym menu bo dziewczyny cie zjedza - przeciez mamy tu taki wybor wszelkich pysznosci, ze codziennie mozesz kombinowac cos innego. a brak polskiego chudzielca to jest na prawde najmniejszy problem wink.gif
dolcissimaa85
kachna, grazie 1000!!
Bede musiala sie zatem udac w najblizszym czasie na zakupy do lidla, nie wiedzialam nawet ze tyle tam rzeczy jest dozwolonych.
a te baklazany o ktorych mowisz to mam je w nawet w domu od kilku tygodni,
ale nie otwieralam bo wydawalo mis ie ze maja 10000000000000000000 kalorii, bo cale sa az nasiakniete olejem.
make tez zakupie przy najblizszej okazji.
co do condiriso wiem ze jest tam troche rzeczy niedozwolonych, powyjmuje najwyzej je, no i woda bez cukru jest wiec powinno byc ok.

u mnie problem jest taki ze sniadanie i obiady musze na szybko jesc cos, wiec nie moge wykwintnych rzeczy przygotowac,
za to kolacje tak,
ale czesto poprostu nie chce mi sie kombinowac i jem rybe albo piersc z kurczaka plus warzywka.

bardzo mi slodyczy brakuje, ja normalnie jestem uzalezniona od slodkiego i dzisiaj troche mnie glowa pobolewa,
i bede musiala w koncu jakis deserek zrobic:)

kachna
marta, skoro musisz jesc sniadania i obiady na szybko (zreszta jak wiekszosc z nas) to po prostu zacznij przygotowywac sobie cos juz wieczorkiem. ja wstaje codziennie o 4.30 i nie mam za bardzo czasu na zabawe w smazenie nalesnikow lub pieczenie swiezych muffinek. przygotowuje wszystko dzien wczesniej. a pozniej w pojemniczki! wink.gif
co prawda jesli chodzi o obiady to w wiekszosci przygotowuje wszystko na swiezo ale jak pare lat temu zaczynalam mm-owac to tez nosilam pudla do biura i jakos nie odczuwalam monotonii.
zobaczysz, pokombinujesz troche, poeksperymentujesz z produktami, zorganizujesz sie czasowo i na pewno bedziesz jadala i smacznie i zdrowo i nie monotonnie biggrin.gif

a skoro masz smaki na slodko to moze kup szybciutko te make i zacznij robic jakies wypieki, co? przepisow ci u nas pod dostatkiem. a zreszta...po co ci maka? widzialas ostatni przepis zoe na ciasto z jablkami na bialej fasoli? tak szczerze mowiac mnie tez kreci ten przepis i ciekawa jestem dzisiejszego komentarza kadyrki bo z tego co wyczytalam w pogaduchach wczoraj wieczorem upiekla to ciasto ale generalna proba bedzie dzisiaj na sniadanie wink.gif

no i jeszcze masz jedno wyjscie...jak cie tak cholernie skreca i masz chcice na slodkie...po tluszczowym posilku trzasnij se 2 kosteczki gorzkiej czekolady, np. "novi"72% i po bolu! 695.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.