Witam wszystkich!
Od ok. 2 tygodni korzystam i staram się stosować do Waszej diety.
Od wielu, wielu lat interesuje się zdrowym odżywianiem oraz dietetyką ale dopiero teraz zdecydowałem się sprawdzić na własnej skórze
ile jest warta dieta MM
Rozumiem doskonale jej podstawy i zgadzam się z większością jej założeń.
Jednak jest pewien problem a mianowicie na dosyć wysokim poziomie uprawiam sporty siłowe w których niezwykle ale to niezwykle ważne jest
dostarczanie odpowiedniej ilości budulca dla mięśni w postaci białka. Nie mówię tutaj tylko o celu wzrostu masy mięśniowej ale przede wszystkim u uniknięciu katabolizmu mięśni przy bardzo ale to bardzo intensywnym treningu siłowym (anaerobowym).
I tu moje pytanie: w diecie MM jest zalecana podaż białka na poziomie 1 g/kg podczas gdy ja muszę dostarczać go 2 razy więcej.
Po drugie założeniem diety MM jest spożywanie posiłków węglowodanowo-białkowych i tłuszczowo-białkowych.
Wszystko ok, ale jak patrzę na większość przykładowych jadłospisów i przykładowych posiłków ww-białkowych typu: kasza z warzywami, musli,kanapka+warzywa, zupa jarzynowa itp
Przepraszam bardzo ale w takim daniu białka jest jak kot napłakał.
Proszę więc o poradę jak się ma zdecydowane (w moim przypadku niezbędne) zwiększenie białka w diecie. Mam tu na myśli i większe porcje mięs do posiłków (ryby, kurczak, tuńczyk), więcej twarogu i nabiału chudego. Plus chciałbym do tego dodać (zazwyczaj przed samym snem) koktail białkowy dla sportowców (zazwyczaj są to białka na bazie serwatki) które oczywiście piję na wodzie a nie mleku.
Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc
Pzdr