Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Montignac a sport wyczynowy!?
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
holden
Witam wszystkich!

Od ok. 2 tygodni korzystam i staram się stosować do Waszej diety.
Od wielu, wielu lat interesuje się zdrowym odżywianiem oraz dietetyką ale dopiero teraz zdecydowałem się sprawdzić na własnej skórze
ile jest warta dieta MM

Rozumiem doskonale jej podstawy i zgadzam się z większością jej założeń.

Jednak jest pewien problem a mianowicie na dosyć wysokim poziomie uprawiam sporty siłowe w których niezwykle ale to niezwykle ważne jest
dostarczanie odpowiedniej ilości budulca dla mięśni w postaci białka. Nie mówię tutaj tylko o celu wzrostu masy mięśniowej ale przede wszystkim u uniknięciu katabolizmu mięśni przy bardzo ale to bardzo intensywnym treningu siłowym (anaerobowym).

I tu moje pytanie: w diecie MM jest zalecana podaż białka na poziomie 1 g/kg podczas gdy ja muszę dostarczać go 2 razy więcej.
Po drugie założeniem diety MM jest spożywanie posiłków węglowodanowo-białkowych i tłuszczowo-białkowych.
Wszystko ok, ale jak patrzę na większość przykładowych jadłospisów i przykładowych posiłków ww-białkowych typu: kasza z warzywami, musli,kanapka+warzywa, zupa jarzynowa itp
Przepraszam bardzo ale w takim daniu białka jest jak kot napłakał.

Proszę więc o poradę jak się ma zdecydowane (w moim przypadku niezbędne) zwiększenie białka w diecie. Mam tu na myśli i większe porcje mięs do posiłków (ryby, kurczak, tuńczyk), więcej twarogu i nabiału chudego. Plus chciałbym do tego dodać (zazwyczaj przed samym snem) koktail białkowy dla sportowców (zazwyczaj są to białka na bazie serwatki) które oczywiście piję na wodzie a nie mleku.

Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc

Pzdr

Zoe
Primo: pytanie zadane w złym wątku, zaraz zostanie przeniesione w odpowiednie miejsce. jak sama nazwa wskazuje w "codziennym menu" podajemy tylko i wyłącznie swoje gotowe zestawy menu do sprawdzenia przez moderatorów

Secundo: 1gr białka to absolutne minimum dla przecietnego Kowalskiego, który nie zaprząta sobie głowy dietami. na MM polecamy wartość 1.5gr na kilogram masy ciała. w Twoim przypadku nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby były to większe ilości. Jedz zatem na zdrowie, jako sportowcowi oczywiście nie trzeba przypominać o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów smile.gif

Tertio: ejże, gdzie znalazłeś posiłek typu "kasza z warzywami" albo "kanapka z warzywami"? takie danie nigdy nie zostałoby zatwierdzone przez moderatorów właśnie z racji śladowej ilości białka. na każdym kroku powtarzamy, że każdy Mm-owy posiłek musi być pełnowartościowy, czyli zawierać co najmniej białko i warzywa. inna sprawa to nabiał - niektórym hamuje on chudnięcie, dlatego co do niektórych pozycji wprowadzono ograniczenia ilościowe. ale mięso, warzywa strączkowe, jaja jemy bez żadnych limitów!

I jeszcze jedna uwaga: MM to oczywiście zdrowy sposób na zycie, ale dobrze wiemy, że dieta sportowców, zwłaszcza na tak wysokim poziomie zaawansowania rządzi się własnymi prawami i pogodzenie jej z zasadami MM - a tym bardziej zasadami tego forum, które są bardziej rygorystyczne - jest niemal niemożliwe...
holden
Witam

Bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź

powyższe "dania" które powołałem znalazłem na tym forum tutaj: http://dietamm.com/forum/index.php?showtopic=433

Są tu takie pozycje jak:

1. Ś - chleb z mąki pp (do 100g)z serkiem homogenozowanym o% tł.(do 100g) , powidelka slodzone fruktozą, 2-3 p0midory
kaman ile białka ma 100 g serka homog. 6-7?
2. S: musli/kanapki +warzywa
3. Duszone warzywa z ryżem (wg przepisu Ryshioo -"Posiłki węglowodanowe")

itd itp

Czyli rozumiem, że odżyweczka czysto białkowa (na wodzie) białkowa na noc 2-3 po kolacji jest ok?

Zoe: masz rację co do zapotrzebowania sportowców. Jednak niestety mój sport- jak wiele innych wymaga też restrykcyjnego trzymania wagi (są kategorie wagowe) a z tym mam mega problemy i straszne tendencje do tycia.

Pzdr
iris660
Wzoruj się na tych menu jak już: http://dietamm.com/forum/index.php?showtop...0&start=380
Są posprawdzane i na 100% są ok.

PS. Jakiej odżywki używasz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.