Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poziom cukru we krwi po posilkach
Forum - dieta Montignaca > > Pytania i odpowiedzi
ahoel
Witam, prosilbym o komentarz kogos kto sie zna czy mam poprawne wartosci glukozy we krwi po posilkach.
Na czczo 80 mg/dl
Po weglowym sniadaniu (40 minut) 130 mg/dl
Przed obiadem 85 mg/dl
Po tluszczowym obiedzie (40 minut) 90 mg/dl
Przed kolacja 85 mg/dl
Po weglowej kolacji (40 minut) 110mg/dl

--
Dzieki,
Konrad
Zoe
IMO wyniki są świetnie smile.gif
a napisz może jaki jest dokładny skład posiłków - będziemy mieć pełniejszy obraz...

Pozdr
Eugenia
ja tylko dodam ze wyniki bdb i co Cie wobec tego martwi ??bo sie kłujesz i spr?
no po weglowych cukier wyzszy choc w normie wiec to mowi samo za siebie,,cukrzycy uwazajcie na wegle!dobre czy złe-uwazajcie!
ahoel
CYTAT(Zoe @ Aug 24 2010, 23:09 ) *
a napisz może jaki jest dokładny skład posiłków - będziemy mieć pełniejszy obraz...
Pozdr

Te wyniki akurat mialem po takim menu:
6:30
jedna brzoskwinia

7:00
3 kromki wazy zytniej pelnoziarnistej
pomidory, cebula, salata zielona, rzodkiewka, przyprawy (pieprz, odrobina soli)
jogurt owocowy truskawkowy light (1.5% tluszczu, slodzona fruktoza) + maliny

12:30
smazona wolowina na oliwie z pieczarkami i fasola szparagowa
gotowane brokuly i kalafior
surowka z porow, cebuli i kapusty pekinskiej i jajka z majonezem (wlasnej roboty bez cukru)

17:30
makaron z przenicy durum z warzywami (pomidory, cebula, ciecierzyca)
jogurt naturalny 0.1% tluszczu bez cukru + chudy (0%) twarog.

CYTAT(Eugenia @ Aug 24 2010, 23:34 ) *
co Cie wobec tego martwi ??bo sie kłujesz i spr?

Czysta ciekawosc.
A ze przed dieta zakupilem glukometr, bo chcialem sprawdzic kilka produktow i zmierzyc IG ale zabraklo checi to przynajmneij taki pozytek mialem z tego urzadzenia smile.gif
Eugenia
no to bedziesz naszym krolikiem doswiadczalnym tongue.gif
mozesz mi spr ryz basmati gotowany 5minut i kotelty sojowe??please wub.gif crazy.gif bounce8.gif
ahoel
CYTAT(Eugenia @ Aug 25 2010, 08:42 ) *
no to bedziesz naszym krolikiem doswiadczalnym tongue.gif
mozesz mi spr ryz basmati gotowany 5minut i kotelty sojowe??please wub.gif crazy.gif bounce8.gif

Soji generalnie nie jadam, ale jak zrobie jakas potrawe z basmati to sprawdze smile.gif
Eugenia
TO SUPER tongue.gif
a sprawdzałas marchew surowa i gotowana?i groszek zielony rolleyes.gif
o kurde mnie to strasznie interesuje gdybym sie nie bała igły to sprawdziłabym wszystko,rof bl_badgrin.gif

edit; o moj Boze toz to facet jest a ja do kobity pisze,czesc Konrad biggrin.gif give_rose_girl.gif
wers
NORMALIZACJA POZIOMU GLUKOZY WE KRWI - NORMOGLIKEMIA
Co powinniśmy wiedzieć o dopuszczalnym stężeniu glukozy we krwi u osób młodych?
U osób młodych, które zwykle chorują na cukrzycę typu 1, (zależną od wstrzyknięć insuliny) należy dążyć, aby stężenia glukozy we krwi – zarówno na czczo jak i po posiłkach – były zbliżone do wartości stwierdzanych u osób zdrowych. Oznacza to, że poziom glukozy na czczo i przed posiłkiem powinien być w zakresie:
1. 70–120 mg/dl (3,9-6,6 mmol/l)
2. w 1 godzinę po posiłku – mniej niż 160 mg/dl (8,9 mmol/l )
3. w 2 godziny po posiłku – mniej niż 140 mg/dl (7,8 mmol/l )

A oto pożądane do osiągnięcia dzięki insulinotrapii - idealne i dopuszczalne stężenia poziomy glukozy we krwi przed i po posiłku u osób z cukrzycą typu 1:
Pora, oznaczenie
Stężenie glukozy prawidłowe (idealne) w mg/dl (mmol/l)
Stężenie glukozy dopuszczalne w praktyce
w mg/dl (mmol/l)

Przed śniadaniem
70 -105mg/dl (3,9-5,8)
70-120mg/dl (3,9 - 6,6)

Przed obiadem oraz I kolacją i II kolacją
70 -110mg/dl (3,9-6,1)
70-120mg/dl (3,9 - 6,6)

1 godzina po posiłkach
mniej niż 140 mg/dl (7,8)
mniej niż 160 mg/dl (8,9)

2 godziny po posiłkach
mniej niż 120 mg/dl (6,6)
mniej niż 140 mg/dl (7,8)

Między 2 oo a 4 oo w nocy
mniej niż 100 mg/dl (5,5)
mniej niż 120 mg/dl (6,6)
ahoel
CYTAT(Eugenia @ Aug 25 2010, 09:28 ) *
TO SUPER tongue.gif
a sprawdzałas marchew surowa i gotowana?i groszek zielony rolleyes.gif
o kurde mnie to strasznie interesuje gdybym sie nie bała igły to sprawdziłabym wszystko,rof bl_badgrin.gif

edit; o moj Boze toz to facet jest a ja do kobity pisze,czesc Konrad biggrin.gif give_rose_girl.gif

Nie ma sie czego bac. Lanncety maja tak cienka igle, ze uklucie jest mniej bolesne od ugryzienia komara.
Marchew surowa byla ok, nie powodowala jakiegos znaczacego wzrostu glukozy w stosunku do inny surowych warzyw. A gotowanej nie chce sprawdzac, bo nie chce psuc diety wysokim gi. Na szczescie nie lubie gotowanej marchewki wiec i tak bym nie jadl. Groszku nie sprawdzalem...
Zoe
Ahoel, ja też czasami się kłuję - odzywa się we mnie ciekawość badacza i wtedy odbezpieczam lancety smile.gif
Pozdrawiam towarzysza (nie)doli smile.gif
adhd
a ja bede testowac we wrzesniu na sobie -ale mnie interesuje tylko burak i bede przeprowadzac test buraczane bl_badgrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.