Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przetwory warzywne
Forum - dieta Montignaca > Wasze przepisy > Przetwory
kosmo
Załozyłam wątek o przetworach. Teraz jest najlepsza pora na przygotowywanie przetworów. Proszę o wpisywanie sugestii, przepisów itp.
kosmo
Pomidorki zimowe
(Sylwiczkek)

pomidorki myjemy, pazymy, sciagamy skorke, ukladamy po 1-2 w sloiku (zalezy jak duzy sloik (tyle ile sie zmiesci), mozna dodac zabek czosnku, sloiki zakrecic i gotogowac w garnku z woda na wolnym ognio ok 30min
kosmo
Ogórki kiszone
(wg. mojej mamy)

Ogórki kiszone w ilości jaką sobie życzycie, proszę wybierać małe.  Z 5 kg ogórków mi wychodzi jakieś 12 słoików 05-0,7 litra.
Myjemy ogórki.
Słoiki myjemy, szykujemy nakrętki. Do każdego słoika wrzucamy:
1 liść laurowy, 2 ziela ankielskie, 2-3 pieprze ziarniste, 1 ząbek czosnku ( jeżeli duzy to ja daje powołę), kawałeczek chrzanu, koper ( na spód jake kawałki łodyzek
Układamy ogórki pionowo-żeby weszło jak najwięcej. W poukładane słoiki władam pomownie: ząbek czosnku, kawałek chrzany i szczyt od kopru - zazwyczaj jeden cały na słoik, no chyba że jest bardzo rozrośnięty to na pół.
W duzym garnku zagotować wodę, którą trzeba odmierzyć ( na te 5 kg jakieś 5 litrów wody), Wsypujemy sól: na każdy litr wody 2 PŁASKIE łyżki. Warto kupić tzw. sól do prztworów- jest ciemna)
Jak wodą się zagotuje i chwilkę pogotuje, chochelką wlewam wrzętek do słoików i od razu mocno zakręcam. Zasada jest taka: zalewamy jeden słoik i od razu zakręcamy.
Zrobienie przetworów z 5 kg ogórków zajęło mi jakieś 45 minut- więc nie należy się obawiać całeo dnia w kuchni. No chyba że robicie tyle co moja mama- jaklieś 80 lirowych słoików.
szkapinka
Leczo

[li]pomidory
    [/li][li]papryka (czerwona lub rożne kolory)
    [/li][li]sól[/li]

wykonanie:
Pomidory spażyć i pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystko wrzucić do gara i dusić pod przykryciem - bez tłuszczu! Można trochę posolić. Gdy papryka będzie miękka, a pomidory się rozpadną - wlewamy do słoików i zakręcamy. Można pasteryzować tak 5-10 minut, ale mnie i bez tego słoiki się pozamykały :)
Zimą smakuje pysznie - wtedy też dodajemy do niego cebulkę, mięsko, soję - co tam kto lubi... Można stworzyć smaczne danie węglowe lub tłuszczowe.
Proporcje pomidorów i papryki są mniej więcej pół na pół. Ważne, żeby było czuć i pomidory i paprykę :)
Smacznego!
fazzi
Sok pomidorowy
(wg. mojej mamy)

[li]8kg pomidorow
    [/li][li]sol, pieprz[/li]

pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć zielone środki i pokroić w dość duże cząski, (zostawiamy peski - niektorzy wywalają całe środki ...... ale po co?)
wrzucic do dużego gara i gorować na niewielkim ogniu jak puszczą sok zmiksować i gotować aż powstanie dość gęsty sok, przelać do słoiczków lub butelek, (do pełna) zakręcić, odwócić do góry nogami na trochę i ..... gotowe

super do sosow i do zup na zime i mamy pewność co jest w środeczku
:)
Sylwiczek
Suszone pomidorki

pomidory umyj, wytrzyj, poprzekrajaj na pół, usuwając zielone fragmenty ogonków.
Rozłóż na pergaminie, skórką w dół' posyp po wierzchu solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C dwukrotnie po 2 godziny (najlepiej zrobić to raz rankiem i potem drugi raz wieczorem).
Wysuszone pomidory przełóż do wypasteryzowanych słoików, wkładając do każdego po 2 obrane ząbki czosnku i kilka listków ziół. Zalej oliwą i lekko poszturchaj pomidory nożem, by usunąć bąbelki powietrza.
Zakręć i wstaw na chwile do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, wyjmij i postaw słoiczki do góry dnem, by pokrywki się "zassały".

dodatkowe informacje
Kombinację ziół możesz zmieniać według upodobań. Pomidory przechowuj w ciemnym miejscu, po otwarciu trzymaj słoiczek w lodówce.

i notka sylwiczka- susz je wiecej razy - no z 3-4, bo sa za wodniste po 2x2h

przepis ze strony http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=6875
Sylwiczek
Ketchup MM
    [li]3kg pomidorow
    [/li][li]1,5kg jablek
    [/li][li]1,5kg sliwek[/li]

to gotowac 2dni na malym gazie (ja wlaczalam, chwile pogotowalam i wylaczalam), pilnować, zeby sie nie przypalilo!!!
jak sie to juz zrobi, to przetrzec przez sitko
i osobno zagotowac:
    [li]1/2 szkl. octu 10%
    [/li][li]1lyzka soli
    [/li][li]2listri laurowe
    [/li][li]200g fruktozy (ale polecam dac troche mniej)
    [/li][li]1 lyzka musztardy,
    [/li][li]1lyzeczka papryki ostrej i slodkiej
    [/li][li]1/2 lyzeczki cynamonu
    [/li][li]1/2 lyzeczki imbiru
    [/li][li]po 5 ziarenek gozdzikow i pieprzu[/li]

ostatudzic i dodac do przetartych pomidorow :) zagotowac z 5-10 w sloiczkach, zeby sie zamknely

Ig produktu ok 30-35, więc można zaryzykować dodanie ketchupu do posiłków tłuszczowych w fazie I.

przepis ściągnęłam juz ponad rok temu gdzieś z netu, więc to jest plagiat! tylko nie pamietam z której strony :(
Prawdopodobnie z http://forum.montignac.com.pl

dop.mod: z uwagi na obecnosc jablek i sliwek - tylko rano i tylko do posilkow weglowych
Nimrodel
Pomidory na zime
(by edziak)

Kupijemy duzo pomidorow.
Ok. 10 kg(najlepiej teraz bo sa tanie).
Dobrze by bylo zeby byly mocno dojrzałe.
Myjemy kroimy na pół i wciskamy do sloika tak mocno jak się da.Aż puszcza swój sok.
Zakręcamy mocno i wekujemy ok30/40 min.
Bez soli, bez cukru,bez niczego.I mam świeżutkie pomidory całą zimę.Napradwe polecam 

Przepis w całości został zaciagnięty ze strony zuzla http://forum.montignac.com.pl
Nimrodel
Ketchup
(Wiewiorka)

ja robie ketchup,nie wedlug przepisu sylwiczka ale jest baaaardzo dobry.
podam przepis tutaj,raczej jest mm-owy ale w razie czego niech ekspertki skoryguja:
wlewam do gara pol szklanki octu jablkowego, wrzucam po 2 liscie laurowe, jalowce, ziele angielskie, gozdzikow, pol lyzeczki pieprzu, imbiru, lyzeczka soli i papryki slodkiej i/lub ostrej, musztardy dijon.mozan dodac inne przyprawy, zalezy co masz w domku: fit, ziola prowansalskie, rozmaryn... wedlug pomyslow, mozliwosci i wyobrazni.
taka mieszanke gotuje z niewielka iloscia wody przez ok.10 min i odstawiam zeby smak sie "przegryzl".po ok 30 min. wyciagam wszystkie plywajace przyprawy i dodaje wielki sloj koncentratu z pudliszek,dolewam wode zeby uzyskac pozadana konsystencje.gotuje to pod przykryciem na malym ogniu ok 15 min i przelewam do sloiczkow.potem zawekowac i tylko szamac.

duzy sloik pukoncentratu pudliszki = litrowy sloik :)
Nimrodel
Leczo
(by Snoo)

po równo:
    [li]papryki
    [/li][li]cebuli (jeśli ktoś nie lubi można zmniejszyć ilość, choć to ona dodaje smaku)
    [/li][li]cukini
    [/li][li]pomidorów (lub ewentualnie koncentratu, ale tracimy wtedy na smaku) [/li]

przyprawy:
    [li]papryka słodka, ostra
    [/li][li]sól
    [/li][li]pieprz
    [/li][li]czosnek (najlepiej świeży)
    [/li][li]opcjonalnie ogórki kiszone [/li]

Kroimy cebulę, nastepnie należy ją zeszklić na odrobinie oleju (ilość taka, żeby sie nie przypaliło).
Następnie, gdy cebula się już zeszkli dodajemy pokrojona paprykę i ponownie dusimy. Gdy papryka robi się miękka dodajemy pokrojoną cukinie i znów dusimy.
Po chwili warzywa puszczą sok i zmniejszą objętość, można dodać do nich pokrojone pomidory.
Całość przykrywamy i pozwalamy się warzywom dusić. Gdy zaczynają być miekkie dodajemy przyprawy-obie papryki, sól, pieprz, przeciśniety czosnek (nie musi być super przyprawione, zawsze mozna je dosmaczyć po otwarciu słoika) i opcjonalnie pokrojone w kostke ogórki kiszone (ja dodaję bo dodają całości ciekawego kwaskowatego posmaku). Poddusić aż ogórki bedą miekkie i mało kwaśne.

Przekładać gorące do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 min.

Przepis w całości został zaciagnięty ze strony zuzla http://forum.montignac.com.pl
Nimrodel
Superszybkie ogórki małosolne.
(by Kai Wren)

Ogórki gruntowe, małe, twarde, myjemy dokładnie i obcinamy obie "piętki". Ciasno układamy w słoju na przemian z gałązkami świeżego kopru i ząbkami czosnku (ok. 1,5 główki czosnku i duży pęczek koperku na 1,7 kg ogórków). Zagotowujemy osoloną wodę (bardziej słona niż na makaron) i zalewamy wrzątkiem ogórki w słoju tak, aby je całe przykryć. W upale są dobre już na drugi dzień wieczorem, a w przybliżeniu o połowę tańsze niż kupne. Po dwóch dniach najlepiej słój wstawić do lodówki, wtedy nie zrobią się kiszone.

Korekta: pierwsze są zwykle bez chrzanu, potem można dodać obrany korzeń chrzanu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.