Załozyłam wątek o przetworach. Teraz jest najlepsza pora na przygotowywanie przetworów. Proszę o wpisywanie sugestii, przepisów itp.
Pomidorki zimowe
(Sylwiczkek)
pomidorki myjemy, pazymy, sciagamy skorke, ukladamy po 1-2 w sloiku (zalezy jak duzy sloik (tyle ile sie zmiesci), mozna dodac zabek czosnku, sloiki zakrecic i gotogowac w garnku z woda na wolnym ognio ok 30min
Ogórki kiszone
(wg. mojej mamy)
Ogórki kiszone w ilości jaką sobie życzycie, proszę wybierać małe. Z 5 kg ogórków mi wychodzi jakieś 12 słoików 05-0,7 litra.
Myjemy ogórki.
Słoiki myjemy, szykujemy nakrętki. Do każdego słoika wrzucamy:
1 liść laurowy, 2 ziela ankielskie, 2-3 pieprze ziarniste, 1 ząbek czosnku ( jeżeli duzy to ja daje powołę), kawałeczek chrzanu, koper ( na spód jake kawałki łodyzek
Układamy ogórki pionowo-żeby weszło jak najwięcej. W poukładane słoiki władam pomownie: ząbek czosnku, kawałek chrzany i szczyt od kopru - zazwyczaj jeden cały na słoik, no chyba że jest bardzo rozrośnięty to na pół.
W duzym garnku zagotować wodę, którą trzeba odmierzyć ( na te 5 kg jakieś 5 litrów wody), Wsypujemy sól: na każdy litr wody 2 PŁASKIE łyżki. Warto kupić tzw. sól do prztworów- jest ciemna)
Jak wodą się zagotuje i chwilkę pogotuje, chochelką wlewam wrzętek do słoików i od razu mocno zakręcam. Zasada jest taka: zalewamy jeden słoik i od razu zakręcamy.
Zrobienie przetworów z 5 kg ogórków zajęło mi jakieś 45 minut- więc nie należy się obawiać całeo dnia w kuchni. No chyba że robicie tyle co moja mama- jaklieś 80 lirowych słoików.
szkapinka
Aug 25 2006, 07:39
Leczo [li]pomidory
[/li][li]papryka (czerwona lub rożne kolory)
[/li][li]sól[/li]
wykonanie:Pomidory spażyć i pokroić na cząstki. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystko wrzucić do gara i dusić pod przykryciem - bez tłuszczu! Można trochę posolić. Gdy papryka będzie miękka, a pomidory się rozpadną - wlewamy do słoików i zakręcamy. Można pasteryzować tak 5-10 minut, ale mnie i bez tego słoiki się pozamykały :)
Zimą smakuje pysznie - wtedy też dodajemy do niego cebulkę, mięsko, soję - co tam kto lubi... Można stworzyć smaczne danie węglowe lub tłuszczowe.
Proporcje pomidorów i papryki są mniej więcej pół na pół. Ważne, żeby było czuć i pomidory i paprykę :)
Smacznego!
Sok pomidorowy(wg. mojej mamy)[li]8kg pomidorow
[/li][li]sol, pieprz[/li]
pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć zielone środki i pokroić w dość duże cząski, (zostawiamy peski - niektorzy wywalają całe środki ...... ale po co?)
wrzucic do dużego gara i gorować na niewielkim ogniu jak puszczą sok zmiksować i gotować aż powstanie dość gęsty sok, przelać do słoiczków lub butelek, (do pełna) zakręcić, odwócić do góry nogami na trochę i ..... gotowe
super do sosow i do zup na zime i mamy pewność co jest w środeczku
:)
Sylwiczek
Sep 5 2006, 10:49
Suszone pomidorkipomidory umyj, wytrzyj, poprzekrajaj na pół, usuwając zielone fragmenty ogonków.
Rozłóż na pergaminie, skórką w dół' posyp po wierzchu solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C dwukrotnie po 2 godziny (najlepiej zrobić to raz rankiem i potem drugi raz wieczorem).
Wysuszone pomidory przełóż do wypasteryzowanych słoików, wkładając do każdego po 2 obrane ząbki czosnku i kilka listków ziół. Zalej oliwą i lekko poszturchaj pomidory nożem, by usunąć bąbelki powietrza.
Zakręć i wstaw na chwile do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, wyjmij i postaw słoiczki do góry dnem, by pokrywki się "zassały".
dodatkowe informacje
Kombinację ziół możesz zmieniać według upodobań. Pomidory przechowuj w ciemnym miejscu, po otwarciu trzymaj słoiczek w lodówce.
i notka sylwiczka- susz je wiecej razy - no z 3-4, bo sa za wodniste po 2x2h
przepis ze strony
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=6875
Sylwiczek
Sep 5 2006, 10:52
Ketchup MM [li]3kg pomidorow
[/li][li]1,5kg jablek
[/li][li]1,5kg sliwek[/li]
to gotowac 2dni na malym gazie (ja wlaczalam, chwile pogotowalam i wylaczalam), pilnować, zeby sie nie przypalilo!!!
jak sie to juz zrobi, to przetrzec przez sitko
i osobno zagotowac:
[li]1/2 szkl. octu 10%
[/li][li]1lyzka soli
[/li][li]2listri laurowe
[/li][li]200g fruktozy (ale polecam dac troche mniej)
[/li][li]1 lyzka musztardy,
[/li][li]1lyzeczka papryki ostrej i slodkiej
[/li][li]1/2 lyzeczki cynamonu
[/li][li]1/2 lyzeczki imbiru
[/li][li]po 5 ziarenek gozdzikow i pieprzu[/li]
ostatudzic i dodac do przetartych pomidorow :) zagotowac z 5-10 w sloiczkach, zeby sie zamknely
Ig produktu ok 30-35, więc można zaryzykować dodanie ketchupu do posiłków tłuszczowych w fazie I.
przepis ściągnęłam juz ponad rok temu gdzieś z netu, więc to jest plagiat! tylko nie pamietam z której strony :(
Prawdopodobnie z http://forum.montignac.com.pldop.mod: z uwagi na obecnosc jablek i sliwek - tylko rano i tylko do posilkow weglowych
Nimrodel
Aug 26 2007, 18:53
Pomidory na zime (by edziak)Kupijemy duzo pomidorow.
Ok. 10 kg(najlepiej teraz bo sa tanie).
Dobrze by bylo zeby byly mocno dojrzałe.
Myjemy kroimy na pół i wciskamy do sloika tak mocno jak się da.Aż puszcza swój sok.
Zakręcamy mocno i wekujemy ok30/40 min.
Bez soli, bez cukru,bez niczego.I mam świeżutkie pomidory całą zimę.Napradwe polecam
Przepis w całości został zaciagnięty ze strony zuzla
http://forum.montignac.com.pl
Nimrodel
Aug 26 2007, 19:06
Ketchup
(Wiewiorka)
ja robie ketchup,nie wedlug przepisu sylwiczka ale jest baaaardzo dobry.
podam przepis tutaj,raczej jest mm-owy ale w razie czego niech ekspertki skoryguja:
wlewam do gara pol szklanki octu jablkowego, wrzucam po 2 liscie laurowe, jalowce, ziele angielskie, gozdzikow, pol lyzeczki pieprzu, imbiru, lyzeczka soli i papryki slodkiej i/lub ostrej, musztardy dijon.mozan dodac inne przyprawy, zalezy co masz w domku: fit, ziola prowansalskie, rozmaryn... wedlug pomyslow, mozliwosci i wyobrazni.
taka mieszanke gotuje z niewielka iloscia wody przez ok.10 min i odstawiam zeby smak sie "przegryzl".po ok 30 min. wyciagam wszystkie plywajace przyprawy i dodaje wielki sloj koncentratu z pudliszek,dolewam wode zeby uzyskac pozadana konsystencje.gotuje to pod przykryciem na malym ogniu ok 15 min i przelewam do sloiczkow.potem zawekowac i tylko szamac.
duzy sloik pukoncentratu pudliszki = litrowy sloik :)
Nimrodel
Aug 26 2007, 19:16
Leczo
(by Snoo)po równo:
[li]papryki
[/li][li]cebuli (jeśli ktoś nie lubi można zmniejszyć ilość, choć to ona dodaje smaku)
[/li][li]cukini
[/li][li]pomidorów (lub ewentualnie koncentratu, ale tracimy wtedy na smaku) [/li]
przyprawy:
[li]papryka słodka, ostra
[/li][li]sól
[/li][li]pieprz
[/li][li]czosnek (najlepiej świeży)
[/li][li]opcjonalnie ogórki kiszone [/li]
Kroimy cebulę, nastepnie należy ją zeszklić na odrobinie oleju (ilość taka, żeby sie nie przypaliło).
Następnie, gdy cebula się już zeszkli dodajemy pokrojona paprykę i ponownie dusimy. Gdy papryka robi się miękka dodajemy pokrojoną cukinie i znów dusimy.
Po chwili warzywa puszczą sok i zmniejszą objętość, można dodać do nich pokrojone pomidory.
Całość przykrywamy i pozwalamy się warzywom dusić. Gdy zaczynają być miekkie dodajemy przyprawy-obie papryki, sól, pieprz, przeciśniety czosnek (nie musi być super przyprawione, zawsze mozna je dosmaczyć po otwarciu słoika) i opcjonalnie pokrojone w kostke ogórki kiszone (ja dodaję bo dodają całości ciekawego kwaskowatego posmaku). Poddusić aż ogórki bedą miekkie i mało kwaśne.
Przekładać gorące do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 min.
Przepis w całości został zaciagnięty ze strony zuzla
http://forum.montignac.com.pl
Nimrodel
Nov 28 2007, 14:48
Superszybkie ogórki małosolne.
(by Kai Wren)
Ogórki gruntowe, małe, twarde, myjemy dokładnie i obcinamy obie "piętki". Ciasno układamy w słoju na przemian z gałązkami świeżego kopru i ząbkami czosnku (ok. 1,5 główki czosnku i duży pęczek koperku na 1,7 kg ogórków). Zagotowujemy osoloną wodę (bardziej słona niż na makaron) i zalewamy wrzątkiem ogórki w słoju tak, aby je całe przykryć. W upale są dobre już na drugi dzień wieczorem, a w przybliżeniu o połowę tańsze niż kupne. Po dwóch dniach najlepiej słój wstawić do lodówki, wtedy nie zrobią się kiszone.
Korekta: pierwsze są zwykle bez chrzanu, potem można dodać obrany korzeń chrzanu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.