-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bywa, że z naszym systemem operacyjnym dzieje się coś dziwnego, najczęściej po ataku wirusów. Jeśli mamy dysk systemowy i klucz, to jeszcze nic straconego, możemy przed pełną reinstalką pokusić się o próbę naprawy systemu. Czasem daje to nie najgorsze wyniki. Jeśli okaże się, że system jest zbyt mocno uszkodzony, lub nie da się usunąć wirusa, trzeba instalowac go od nowa.
1. Najważniejsza czynność to bootowanie z CD. Jeśli nie mamy tego ustawionego, włączamy komputer i wykazując się refleksem wciskamy < Del > bądź inny klawisz, który producent płyty głównej wskazuje nam jako pozwalający na wejście do setupu, czyli ustawień. Po wejściu - zwykle jest to zarąbiście niebieski ekran z żółtymi literkami i czerwonym blokiem zaznaczenia - szukamy Advanced BIOS Features -> Boot Device i za pomocą klawiszy PgUp i PgDn wybieramy CDROM. Wychodzimy z opcji za pomocą Esc, następnie przy wyjściu każemy zapisać ustawienia. (Save & Exit Setup). Na pytanie systemu odpowiadamy Y
Do BIOS w zależności od jego wersji, można wchodzić przez różne klawisze - np F1, F2, F8 i F10 - dlatego trzeba to najpierw sprawdzić przy starcie systemu. Boot Device, może być First Boot Device, Boot Priority... generalnie chodzi o kolejność nośników, z której komputer próbuje odpalić system.
2. Wkładamy do napędu płytę z Windowsem. Kod klucza lepiej mieć pod ręką na papierku. Restartujemy komputer wciskając Enter,
3. Po załadowaniu systemu pojawi się opcja "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD" (lub coś w tym stylu. Wciskamy dowolny klawisz ;)
4. Kiedy pokaże nam się pierwszy ekran, dający do wyboru trzy opcje, starannie omijamy tę, w której widnieje słowo "naprawa", wciskając ENTER, aby rozpocząć instalację... nie ma się czego bać :)
Na ekranie wspomnianym w punkcie 4 czasem znajduje się informacja, że naprawa systemu z tego ekranu odbywa się przy użyciu konsoli odzyskiwania systemu - nie próbujcie tego w domu! :D
.

5. Po sprawdzeniu przez system konfiguracji komputera. pojawi się ekran umowy licencyjnej, którą akceptujemy najczęściej F8.
And now the tricky part...
6. Na kolejnym ekranie znajdują się trzy opcje - jedną z nich jest napraw istniejący system (wybieramy ją przyciskając R) i tę właśnie opcję wybieramy, a potem siadamy z filiżanką czegoś dobrego i czekamy, aż się system zainstaluje. W odpowiednim momencie podajemy klucz i teraz już naprawdę mamy spokój do chwili, aż się wszystko zainstaluje i zrestartuje się system. Teraz już nie naciskamy "dowolnego klawisza" tylko spokojnie czekamy. W niektórych wersjach biosu będzie w nawiasie (ASR) - Automatic System Rescue. Ale nie we wszystkich, w moim nie było..
Sprawdźcie czy nie macie dysków twardych SATA - wtedy należy przed reinstalką przygotować sobie dyskietkę ze sterownikami - system może o nią pytać, ale znowu NIE MUSI. Jeśli zapyta, wciskamy F2 i wkładamy dyskietkę..
Zasadniczo nie ma szans na stracenie danych - robiłam takie naprawy kilka razy i nigdy się nic nie "straciło". Na wszelki wypadek warto jednak uprzednio skopiowac sobie (o ile zdenerwowany system nam na to pozwoli) dane oraz folder "Documents and Settings" na CD. Co skopiować, żeby stracić jak najmniej przy formatowaniu dysku opiszę kiedy indziej.
Może się okazać potrzebne doinstalowanie sterowników do karty graficznej i dźwiękowej, co robimy z dysku dołączonego do płyty głównej.
Jeśli coś opuściłam lub przekręciłam proszę o skorygowanie!!! Piszę z pamięci :)
Uwagi z innego forum - bardzo pożyteczne, zaznaczyłam na niebiesko, żeby nie było, że sama wiem wszystko ;) :
Ogólnie, jak ktoś się chce pobawić, pewien miły kolega udostępnia w sieci poradnik (wersja draft) instalowania i posługiwania się Windowsem :) Znajduje się on w opcji "Do pobrania" i jest w formacie *.pdf
http://adsped.w.interia.pl/9.html